Magyar netáruházak: idén 6 milliárd forintos forgalom

2003. szeptember 19. – 13:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi mobil- és e-kereskedelemről készített közös felmérést Magyarországon a GKI, Westel és a Sun. A számsor azért érdekes, mert előre vetíti, hogy hozzávetőlegesen milyen tendenciák várhatók a román piacon.


Túl a mélyponton?

A múlt évben megindult általános üzleti bizalom-gyengüléssel, a konjunkturális kilátások romlásával párhuzamosan 2002 közepén az internethez és az elektronikus üzleti alkalmazásokhoz fűződő várakozások Magyarországon is kedvezőtlenebbé váltak. A negatív trend 2003 első negyedévében megállt és a második negyedévben a várakozásokat számszerűsítő GKI-Westel e-Gazdaság Index (mely a gazdasági szereplők internethez és az elektronikus üzleti alkalmazásokhoz fűződő várakozásait, attitűdjeit sűríti egy mutatószámba), ha csak kis mértékben is, de emelkedett.

Nem prioritás az alkalmazásokba való befektetés

Az kutatás szerint, az elektronikus, internetes alkalmazásokra irányuló elképzelések nem lehetnek függetlenek a gazdasági környezet kedvezőtlen tendenciáitól. Sőt, a reálszférában érezhető elbizonytalanodás az elektronikus gazdaság vonatkozásában az átlagosnál még erőteljesebben érezhető. E szerint az e-gazdaságot, e-kereskedelmet érintő beruházásoknak a cégek -- ha egyáltalán szerepel a tervekben -- sok esetben csak kiegészítő, másodrangú szerepet szánnak, halasztható beruházáskánt kezelik.

Expanzióban a mobil alkalmazások


Miközben az internetes kereskedelemmel kapcsolatos várakozások csekély mértékben javultak, a mobil kommunikáció erőteljesen fejlődik, de a mobil alapú üzleti, kereskedelmi megoldások csak lassan terjednek. Bár az általános vélekedések a vállalatok nyitottságát mutatják a mobiltelefon alapú üzleti alkalmazások iránt -- minden második cégvezető szerint a mobiltelefon alapú kereskedelem akár már rövidtávon is sikeres lehet --, saját cégük esetében a válaszadók kevesebb esélyt látnak egy mobil alapú kereskedelmi rendszer bevezetésére, alkalmazására. Szállítóitól a vállalatok 26%-a rendelne árukat, szolgáltatásokat mobiltelefonon keresztül, amennyiben partnerei erre lehetőséget biztosítanának.

A dolog alapvetően pszichológiai: a mobilkereskedelem elterjesztésének sikere a vezetők beállítódásának megváltoztatásán, a kedvezőtlen attitűdök leküzdésén múlik.

A mobil kifizetésekkel szemben támasztott elvárások közül a legfontosabb a biztonság kritériuma. Hasonlóan hangsúlyos, elvárt jellemző a tranzakciók kontrollálhatósága, ellenőrizhetősége, de a dokumentálhatóság követelménye a fizetési ügyletek szempontjából szintén szükséges tényező.

A mobil banking

Magyarországon a legsikeresebb mobiltelefon-alapú üzleti alkalmazás. A lakossági mobilbanki ügyfelek száma egy év alatt 67%-kal növekedve 320 ezer fölé emelkedett 2003. június végére, ami meghaladja az internetbanking ügyfelek számát (275 ezer fő). A vállalati mobilbanking ügyfelek száma ugyanekkor több mint 42 ezer volt (90%-os éves növekedés).

Az on-line áruházakról

ugyancsak a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel és a Sun Microsystems Magyarország együttműködésével készült egy másik idevágó kutatás. Az e-boltok területén folyamatos a bővülés mitöbb a mennyiségi mellett minőségi növekedés is regisztrálható.

Az áruházak száma, forgalma és látogatottsága mellett az informatikai felkészültség és a vevői elégedettség is nőtt. 2002-ben több mint 40%-kal nőtt az online boltok összforgalma Magyarországon, a 2001-es 3,2 milliárd HUF forgalom után a boltok tavaly 4,5 milliárd forint árbevételt realizáltak. A forgalom közel 60 százalékát a lakosság, 30 százalékát a vállalati szféra, míg 10 százalékát az intézményi szektor generálta. 2003-ban tovább folytatódik a piac bővülése, az internetes vásárlások összege elérheti a 6 milliárd forintot a piaci várakozások alapján. Bár a Magyarországi on-line áruházak bevétele, a vásárlások száma dinamikusan növekszik, súlyuk nem meghatározó a magyar gazdaságban, forgalmuk a hazai kiskereskedelmi forgalom 1 ezrelékét sem éri el. Fontos még, hogy az on-line áruházak piacát a magas árbevétel-koncentráció jellemzi, hiszen a 250-300 bolt közül az első 5 legnagyobb on-line áruház adja az összforgalom 42 százalékát, míg az első 10 az 59 százalékát.

Mi fogy a magyar neten?

Az on-line áruházak körében a legnépszerűbb termékkategóriák közé a jól specifikálható termékek tartoznak, mint a DVD, a CD-ROM, a könyvek és a számítástechnikai eszközök. E termékkategóriák forgalmazásával foglalkozik hazánkban az on-line áruházak 38 százaléka.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!