Az állam csak enyhít a lakásmizérián

2003. szeptember 17. – 20:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ifjú házasoknak elvileg könnyű lakáshoz jutni. De egyedüllállók, kisjövedelműek, ingázók, gyermekeket nevelők vagy nem kapnak kedvezményt, vagy nem biztos, hogy jól járnak a lehetőséggel. Egy biztos: az ANL-lakás bére jelképes csupán.


Egyharmadnyi a kedvezmény

Az új lakásért rendszerint önrészt kell befizetni, és jövedelemigazolásokkal kell bizonyítani, hogy az újdonsült házaspár képes a lakás árának fennmaradó részét (rendszerint) 20 év alatt kifizetni. Elsőként az 1996-ban elfogadott lakásügyi törvény részesítette kedvezményben az ifjú házasokat. Az igénybevétel egyik legfontosabb feltétele, hogy a házasfelek egyike sem lehet idősebb 35 évnél a szerződéskötés pillanatában.A helyi tanácsok lakásépítésre elkülönített pénzalapokból húzzák fel az épületeket, a lakások eladásakor élveznek előnyt a fiatalok. A lakás árának legtöbb 30%-át téríti meg kedvezményezettek helyett a tanácsnak az állami költségvetés. A fennmaradó 70%-ot kell havi részletekben 20 év alatt kifizetni, kedvezményes, 5%-os évi kamattal. Az átlagos kamatszint jelenleg 15-19% körül mozog (hogy pontosan hol mennyi, azt bankja válogatja).

Egy példa.

Ha egy önkormányzati, frissen épített lakás ára 30 ezer dollár, akkor ebből maximum 9000-ret térít meg az állam. A fennmaradó 21 ezret évi 1050, havi 87, 5 dolláros részletekben kell kifizetni. A romániai átlagjövedelem 100-120 dollár körül mozog, tehát a havi részlet a feleség vagy a férj fizetésének kétharmadával egyenlő.

További hátrány, hogy a házaspár életének legaktívabban kereső időszakában folyamatosan fizetnie kell a részleteket. Így alakul ki az a helyzet, hogy csak az átlagnál határozottan jobban kereső, igazából a középosztályból, vagy felső középosztályból származó fiatalok vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

Ha több a gyermek, nőhet a támogatás is

A támogatás összegét az egy családtagra eső nettó jövedelem alapján állapítják meg. Ez akár indirekt ösztönzés is lehet arra, hogy a fiatal házasságokban lehetőleg több gyermek is szülessék, mert így emelhető a támogatás összege. A kedvezmények közé tartozik, hogy a tulajdonbavétel napjától számított 10 éven belül nem kell ingatlanadót fizetni a lakás után. Viszont kérdés, hogy sikerül-e a családnak külön szobá(kat) biztosítani a gyermekeknek.

Ki juthat szociális lakáshoz?

Akik fiatalok, de szegényebbek, a városi tanácstól szociális lakást igényelhetnek. Hátrány, hogy így legtöbb öt évre lehet biztos fedél alá jutni, még nagyobb megkötöttség, hogy a települések rendszerint szűkében vannak az így bérbeadható lakásoknak, amelyek állapota sajtóbeszámolók szerint rendszerint nem kiváló.

Ilyen lakást azok igényelhetnek, akiknek jövedelme olyan alacsony, hogy állami szociális segély re jogosultak. A törvény 20%-os tűréshatárt is megállapít, tehát azok is igényelhetik az ilyen lakást, aki a segélyre jogosultság szintjénél ennyivel többet keresnek.

Az ilyen lakásért bért kell fizetni, de az nem lehet több a család utolsó 12 havi nettó átlagjövedelmének 10%-nál. A bérleti díj fennmaradó részét (a 10% felett), a helyi tanács költségvetéséből támogatják. A tanácsnak az igénylések benyújtásakor előnyben kell részesítsék a szociális otthonból származó, 18 évet betöltött fiatalokat, a mozgássérülteket és a fogyatékkal élőket.

Az ANL-lakásokat bérbeadják, vagy jelzáloggal adják el

A fiatalok lakáshozjutását még 1998-ban az Országos Lakásügynökség (ANL) létrehozásával szándékozta felpörgetni a kormány. Azóta számos nagyobb városban megépültek az ún. ANL-tömbházak, de korántsem olyan számban és feltételekkel, hogy az általános lakásmizérián érdemben változtatott volna ez az állami támogatási projekt.

Az ügynökség bérlakásokat és jelzálogkölcsönnel megvehető lakásokat építtet. A munkálatokat sok helyen az is akadályozza, hogy a városi tanácsok késlekedve utalják ki az új épületekhez a telkeket. ANL-bérlakást szintén 35 évnél nem idősebbek kaphatnak, feltétel, hogy az ifjú párnak ugyanabban a városban nem lehet ezenkívül tulajdonában más lakása.

Egy lakás bejárása: gyermekeseknek nem ajánljuk!

Az, hogy az ANL-építmények száma nem elegendő, részben alátámasztja, hogy Kolozsváron 114 lakás készült el a nyáron, de több mint 1200 igénylés érkezett a városházára. A bírálóbizottság a törvény alapján előnyben részesítette a felsőfokú végzettségűeket (a mesteriskola, a doktori képzés további pluszpontokat ért), az állandó kolozsvári munkahellyel rendelkezőeket és a közalkalmazottakat.

Így a kolozsvári 114 lakás közül számosat a Gheorghe Funar-féle polgármesteri hivatal alkalmazottai kaptak meg. Körbenéztünk egy ilyen bérlakást: alapterülete 44 négyzetméter, ebből 22-t foglal el az egyetlen nagyszoba. A konyha tágas, a fürdőszobát felszerelten adják át a lakóknak (a tükör sem hiányzik). A szoba laminált, azaz parkett-utánzatú, a többi helyiség padlóját lecsempézték.

Az égőket beszerelték, de áram nem volt

A lakók véleménye szerint jól megtervezett-beosztott lakást kaptak kézhez – például a fürdőben volt helye a mosógépnek. Hátrány, hogy az áram- és gázszolgáltatási szerződések megkötéséért, a telefonért és a kábeltévéért az első beköltözőnek kell fizetnie, és nem világos, hogy befektetése árát kicsoda és mikor téríti meg.

Kisebb szerelési hibáktól (fordítva bekötött hideg-melegvízcsap) eltekintve rendben volt a lakás. A ’80-as évek tömbházairól szólóurban legends-ek itt érvényüket veszítik (példa: annyira pontatlanul szerelték annakidején a panellakásokat, hogy az elgurult töltőtoll a padlólemez és a fal között beesik a szomszéd nappalijába).

További nagy előnye az ANL-lakásnak,

hogy bére a lakáspiaci árak egytizedét sem éri el. Kolozsváron havi 127 ezer lej egy ilyen lakhely bérlete, az összeg 300 ezerre emelkedhet. Ez az összeg a lakásaikért rendszerint a szokásos mértéknél kisebb bért kérő egyházakénál is kevesebb. Hátrány, hogy mindez az ifjú család lakásgondját nem oldja meg, hanem csak öt évre elhalasztja, mert az egyszobás beosztású változatban elég nehéz megoldani a gyermeknevelést. Öt év után lehet még ötre szerződést hosszabbítani.

Jelzálogkölcsönnel

is lehet az Országos Lakásügynökség segítségével lakáshoz jutni vagy építeni. Az igénybevehető kedvezmények a következők:

** telekhez nemcsak megvásárlás, hanem koncesszió vagy haszonbérbe vétel útján is lehet jutni; ** míg a család a kölcsönt vissza nem fizeti, nem kell a telek és az épület után ingatlanadózni; ** ha a család első lakását építi, az igénylő 20%-os állami támogatásban részesül, hitelt legfeljebb 25 éves futamidőre lehet kérni; ** az ANL-hitel kamatának legfeljebb 4%-át támogatja az állam; ** a kérelmek elbírálásakor előnyt élveznek a fiatalok és a fiatal családok.

Jelenleg az Országos Lakásügynökség jelzálogkölcsön alapján

1840 jelzáloghitelt

folyósít, amelynek 65%-át fiatalok kapják. A fiataloknak szánt lakásépítési programmal az állam 2001-2004 között 38 ezer lakást tervez építtetni. Ezeknek szinte mindegyike egy-kétszobás, közpénzből finanszírozott tömbház-lakás, és elsősorban felsőfokú végzettségű fiataloknak kellene optimális lakásfeltételeket biztosítaniuk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!