Kölcsönösen pályázati pénzek eltérítésével vádolja egymást az EMNT kt. és az RMDSZ

2003. szeptember 1. – 20:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tiltakozik az „RMDSZ pénzosztó monopóliuma ” ellen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot kezdeményező testülete (kt.). Markó Béla úgy ítéli meg, a kt. nyilatkozata a „szaktestületekben tisztességesen dolgozó több mint száz értelmiségit sérti”.


„Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményező Testülete javasolja a romániai magyar nemzeti közösségnek szánt támogatások jelenlegi elosztási rendszerének megváltoztatását. Mind a román, mind a magyar költségvetésből származó pénzügyi támogatások a hazai civil szervezetek, egyházak, szakmai egyesületek megkerülésével a belterjes politikai szervezetként működő RMDSZ vezetőiből létrehozott testületekhez érkeznek.” – ez a központi állítása az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot kezdeményező testülete (kt.) nyilatkozatának, amely Szatmárnémetiben a hétvégén tartott polgári fórumon hangzott el. [Teljes szövegét lásd keretes írásunkban.] A kt. az Illyés Közalapítvány románai alkuratóriuma és a Communitas Alapítvány gyakorlatát nehézményezi. Szilágyi Zsolttól, a Reform Mozgalom elnökétől, a kezdeményező tanács tagjától azt kérdeztük, a kt. pontosan miként képzeli el a testület a támogatási reformot. – Ezt az elképzelést nem egy nyilatkozat keretében kívánjuk nyilvánosságra hozni – válaszolja Szilágyi Zsolt. – Jó lett volna idejében megelőzni a mostani negatív gyakorlatot, amely hosszú folyamat eredménye: vagyis azt, hogy a pályázatokról gyakran politikai és nem szakmai alapon döntenek. Hogy csak a legutóbbiakat említsük, példa erre a Bálványosi Szabadegyetem támogatásának akadályozása, amely szerencsére nem sikerült, vagy a dévai gyermekotthonnal és kollégiummal konkurens iskola felépítésének pénzelése.

Átláthatatlanok a viszonyok

– Magyarországi közalapítványok az oktatási támogatást leszámítva mintegy 1,2 millió, a román állam költségvetése 1 millió dollárral támogatja a romániai magyarságot. Erről az összesen 2,2 millió dollárnyi összegről egyszerűen nincs nyilvános elszámolás, de még belső egyeztetés sem! Tehát politikamentessé és szakmai jellegűvé kéne tenni a támogatások elosztását, hogy a pénzek valóban a címzettekhez jussanak el. A jelenlegi egypártrendszer azt eredményezi, hogy a magyar civil társadalom szabad fejlődésére szánt pénz politikai szűrő alapján kerül kiosztásra. A kuratóriumokba a csúcsvezetés nevezi ki a tagokat, így azok – néhány kivételt leszámítva – majdhogynem „egyszínűek”. – Az RMDSZ illetékesei minderre azt is mondhatják, a támogatások politikai alapon való szétosztását nem a szövetség, hanem a Fidesz-kormány kezdte. Ilyen, a sajtóban taglalt ügy volt például a Tőkés László-szervezte református világtalálkozó támogatása 1 millió dollárral. - Nem hiszem, hogy egy erdélyi történelmi egyház támogatása politikai okok miatt történt. Másrészt kíváncsi volnék arra, hogy az RMDSZ csúcsvezetése 1998 és 2002, az Orbán Viktor-vezette kormány működése alatt milyen összeget kezelt és miként. Szívesen látnék végre egy összefoglalót a csúcsvezetés pénzügy- és támogatáspolitikájáról. Nagyon sokminden kiderülne ebből – fűzte hozzá a szatmári nyilatkozathoz Szilágyi Zsolt.

A lehető legnagyobb nyitottság

– Az a támogatás-osztás, amelyre az RMDSZ-nek rálátása van, az a lehető legnyitottab módon történik – így reagál Markó Béla RMDSZ-elnök a szatmári nyilatkozatra, és hozzátette: – Lehangoló, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak az az egyetlen fontos üzenete az erdélyi magyarságnak, miszerint ők is pénzosztási alkalomhoz akarnak jutni. – Jóval több, mint 100 értelmiségi, szakember

dolgozik tisztességesen

az Illyés Közalapítvány és a Communitas Alapítvány szaktestületeiben, és ez a nyilatkozat őrájuk nézve sértő – jelentette ki az RMDSZ-elnöke. Az is tény, hogy Ön vezeti az IKA alkuratóriumát és a Communitas Alapítványt is - vetettük fel. – De nem a kuratóriumok, nem is az RMDSZ, hanem a szaktestületek bírálják el a pályázatokat, osztják szét a támogatásokat, az érdemi döntéseket ők teszik meg. Mi a kuratóriumok tagjaiként csupán helyben hagyjuk ezeket. Emellett büszke vagyok arra, hogy újításként 1,7 milliárd lejjel tudtuk az erdélyi magyar könyvkiadást és ösztöndíjakkal az alkotókat segíteni – zárta kommentárját Markó Béla, kifejtve, maga is szeretné, ha a támogatási rendszer demokratikusabb lenne, mert: – A nemzeti tanács kezdeményező testületének egyik-másik tagja, közvetve vagy közvetlenül korábban hatalmas összegeket vett fel, s ezekről nekünk tudomásunk sem volt. Neveket nem áll szándékomban sorolni, de örülnék, ha ez másképp történne ezután.

Nyilatkozat a Szatmárnémeti Fórumon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kezdeményezõ Testülete javasolja a romániai magyar nemzeti közösségnek szánt támogatások jelenlegi elosztási rendszerének megváltoztatását. Mind a román, mind a magyar költségvetésbõl származó pénzügyi támogatások a hazai civil szervezetek, egyházak, szakmai egyesületek megkerülésével a belterjes politikai szervezetként mûködõ RMDSZ vezetõibõl létrehozott tesületekhez érkeznek.
Az Illyés Közalapítvány Romániai Alkuratóriuma valamint a romániai Kisebbségi Tanácstól származó támogatásokat kezelõ Communitas Alapítvány Kuratóriuma szinte kizárólag az RMDSZ jelenlegi csúcsvezetõségének tagjaiból áll. A Communitas Alapítvány megalakulása óta még soha nem számolt be a nyilvánosság elõtt a romániai magyar közösség intézményei részére kiutalt összegek felhasználásáról.
A politikai pártoknak járó költségvetési támogatásból eddig kizárólag az RMDSZ részesült, a helyhatósági választásokon sikeresen fellépõ más magyar politikai alakulatok nem jutottak hozzá a nekik járó pénzügyi alapokhoz.
Ez a példátlan méretû monopol-helyzet lehetõvé teszi, hogy a jelentõs összegû támogatások csoportérdekeket, egyéni ambiciókat, a sajtó és a civil társadalom intézményeinek politikai alárendelését is szolgálják.
Az EMNT KT a Román és a Magyar Kormányhoz és Parlamenthez fordul, javasolja a támogatási rendszerek átalakítását olymódon, hogy végre egy közösségünk valós érdekeit és sokszínûségét figyelembe vevõ és tiszteletben tartó rendszer épüljön ki.
Annak érdekében, hogy a fentebb vázolt egyenlõtlen helyzetek a jövõben elkerülhetõk legyenek, kérjük a Magyar Kormányt és a Magyar Országgyûlést, hogy – több, mint tizenhárom évvel a rendszerváltás után – vegye figyelembe az erdélyi magyar társadalomnak a demokratikus viszonyok között kialakult természetes sokrétûségét és tegye lehetõvé történelmi egyházaink és az EMNT képviselõinek a részvételét a Magyar Állandó Értekezlet munkálatain. Ez annál is idõszerûbb, mivel a romániai magyarság nevében a MÁÉRT-en egyedül résztvevõ RMDSZ az utóbbi idõben – többek között a szatmárnémeti Kongresszuson történt szerkezeti átalakulás miatt – elvesztette egyesítõ erejét és ma már nem képes nemzeti közösségünk egészének képviseletére. Szatmárnémeti, 2003. augusztus 30. Az EMNT KT Ügyvezetõ Testülete

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!