A támogatás 25%-a sem jut el a csángókhoz

2003. augusztus 21. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az utódomnak sem lesz rózsás a helyzete” – jelenti ki a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, aki szerint a csángó érdekvédők alig jutnak támogatáshoz, így „vezetőik jogos koldusokká válnak”.

Több magyarországi szervezet, alapítvány és minisztérium "meg van győződve arról", hogy "kiemelten kezeli a határon túli magyarság kulturájának támogatását, hagyományainak ápolását – jelenti ki Bartha András, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke. "A határon túli magyarok közül is megkülönböztetett figyelemben részesül a Romániában élő csángómagyarok közössége." Csakhogy a csángómagyarokat képviselő moldvai csángómagyar szervezetek alig részesülnek anyagi támogatásban, nem tudják fedezni működésük költségeit, nem tudják fizetni számláikat, így vezetőik jogos koldusokká váltak – magyarázza Bartha András az erdélyi civil szervezetek levelezőlistáján közölt tiltakozó levelében.


Nem tudják számláikat időben kifizetni

– Ebben a helyzetben van a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége is, amelynek 2000 júliusától elnöke vagyok. Három éves elnökségem időszakát áttekintve aligha tudom azt állítani, hogy voltak időszakok, amikor időben ki tudtam fizetni az MCSMSZ villany és telefonszámláit, lakásköltségeit, a szervezet adóit stb. Ezek az összegek jelenleg több mint 25.000.000 lejre rúgnak havonta – részletezi az elnök, aki aTransindexkérdésére megerősítette a levelezőlistán közzétett helyzetleírását.

A szövetségnek nincsenek alkalmazottai, így az elnök és alelnök fizetését az RMDSZ biztosítja, ez összesen 5 millió 700 ezer lej. A MCSMSZ működéséhez szintén az RMDSZ biztosít havi nyolcmilliót. Az anyagi gondokon segítene a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) támogatása, de ezt a 100 millió forint csak kulturális programokra költhető el.

Pályázati ellentmondások

A MCSMSZ elnöke azt is hozzátette: "az a helyzet, hogy nem biztos, hogy az összeg egynegyede eljut Moldvába." Emellett több alapítvány vagy támogatást nyújtó szervezet sokszor azzal az indoklással utasítja el a MCSMSZ pályázatát, hogy a csángók támogatására ott a NKÖM százmilliója, ami elvileg elég kellene legyen e célra.

- Szervezeteink nagyon nehéz helyzetben vannak. Belefáradtam abba, hogy minden hónap végén azért idegeskedjek, hogy lesz-e miből kifizetni számláinkat, vagy sem. Már nem csodálkozom azon, hogy mért nem jönnek haza a fiataljaink... Kérem, adjanak tanácsot - zárja levelét Bartha András, aki a Transindex kérdésére megerősítette, mandátuma 2004-ig tart, s a jelen helyzetben úgy tervezi, továbbra nem vállalja az elnökséget.

– Nemcsak rólam van szó főként, hanem az MCSMSZ anyagi helyzetéről, illetve arról is, hogy ki lesz az utódom, mert neki sem lesz valami rózsás helyzete – nyilatkozta a MCSMSZ elnöke.

Pályázat a csángók fél évszázados sorsának feltárására

A Moldvai Magyarság szerkesztõsége, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület pályázatot hirdet a moldvai csángók fél évszázados történelmének, sorsának feltárására, megismerésére. A téma iránt érdeklõdõk tudják, hogy számos román és magyar nyelvu tudományos könyv foglalkozik a moldvai csángómagyarok történelmével, hagyományos kultúrájával, népdalaikkal, viseletükkel, nyelvükkel, múltbéli sorsukkal.
De szinte semmi írásos emléke nincsen közelmúltbeli életüknek, annak, ami az elmúlt mintegy ötven esztendõ alatt történt velük. Tudvalevõ, hogy az idõsebb csángó emberek nem szívesen írnak, nemcsak magyarul, de románul sem. Ezért elsõsorban azokat a fiatalokat várjuk a pályázaton való részvételre, akik vállalkoznak rá, hogy szüleik, nagyszüleik életét, közelmúltbeli történetét, annak valamely eseményét vagy saját sorsuk egy-egy mozzanatát leírják. Különösen azok részvételére számítunk, akik 1990 után magyar iskolában tanultak.
A pályázaton bárki részt vehet, pályamunka készülhet magyar vagy román nyelven. Lehet pályázni egyéni életúttal, a saját vagy valamely hozzátartozó, egy-egy közösség (rokonság, utca, falu stb.) életében bekövetkezett esemény (városba költözés, házasság, külföldi vendégmunka, iskolába kerülés, az 1950-es években mûködõ Magyar Népi Szövetségben való tevékenység, kollektivizálás, kollektív felbomlása, földvisszakapás, vállalkozásba fogás, építkezés, tisztségbe választás stb.) és általában a csángó sors pozitív vagy negatív megélésének leírásával.
Mûfaját tekintve a pályamunka lehet szociográfiai (a jelenségek, események alapos, minden részletre kiterjedõ, esetleg hangszalagra alapozott leírása) és szépirodalmi (regényes vagy novellisztikus feldolgozás). A pályázathoz mellékelni kell a nevet, pontos lakcímet, életkort és foglalkozást. Beküldési határidõ 2003. október 31.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!