A haza, a becsület meg a hír- és pénzszerzők

2003. július 28. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO figyelmét és a törvényt kicselezve olyan alapítványt jegyeztetett be a SRI, amely cégeket is alapíthat. A bevétel az idős szekusokat támogat ná, de jut a pénzből a jelenlegi SRI-seknek is.


Nagy titokban, a NATO figyelmét kijátszva, amely a titkosszolgálatoknak a múltrendszerbeli szervezetektől való elszakadását szorgalmazza, a SRI nagykutyái, köztük Radu Timoftei igazgató, megalapították a Haza és Becsület Szövetség et. Első látásra az új szervezetnek karitatív céljai lennének, illetve az, hogy támogassa a SRI és a volt Securitate nyugdíjba vonult tábornokait s egyéb tisztjeit. Köztudott azonban, hogy sokan a volt Securitate tisztjei közül mára jólmenő üzletemberek lettek. Sőt,

Ristea Priboi

PSD-képviselő példája azt mutatja, egyeseknek még a parlamentbe is sikerült bekerülniük. (Őt több tanú vádolja azzal, hogy résztvett az 1987-es brassói munkáslázadás leverésében.) Alaposabban szemügyre véve a szövetséget kiderül, hogy az kereskedelmi társaságokat hozhat létre és pénzeket forgathat. Miért érdekelt a SRI igazgatója egy olyan egyesületben, amelyik olyan pénzekre pályázhat, melyeknek rendeltetése nem világos?

A Gradistea-i titkok

Gradistean, Bukaresttől nem messze fekszik a titkosszolgálatok kiképző központja. Nemrég itt rendeztek összejövetelt a SRI és a Securitate (tulajdonképpen csak a Securitate) tartalékos és nyugdíjba vonult tisztjei. A tiszteket busz szállította a helyszínre, a szokásos évi összejövetelre, amit többek között

Iulian Vlad

, a Securitate utolsó főnöke is megtisztelt jelenlétével. A Botofei nevű hadnagy által vezetett tanácskozáson jelen volt a SRI és a civil társadalom közti kapcsolatokért felelős Adelina Palade is, aki igen fontos bejelentést tett a volt Securitate tisztjei előtt.

Nemrég alakult meg a közintézményekkel és civil szervezettekkel kapcsolatot tartó csoport, egyik vezetője

Adelina Palade

. A csoport a civil társadalom biztonsági kiképzéséért lenne felelős.

Titkosszolgálati források azt állítják, hogy a csoportot a NATO-csatlakozás előírásai miatt hozták létre, és hogy a biztonsági képzés része a csatlakozási tárgyalások 4. fejezetének. Mivel a SRI-nek eddig csak esetenként voltak kapcsolatai a civil társadalommal, szükségesnek látszott e bizottság megalakítása. Hivatalosan a csoport az alapítványoknak és civil szervezeteknek nyújt felvilágosítást biztonsági ügyekben, nem hivatalosan: a SRI felügyelni tudja ezeket – és miért ne, az egész civil társadalmat.

Haza, becsület és sok pénz

Radu Timofte (SRI-igazgató és volt PDSR/PSD-szenátor) Vasile Iancu, Ionel Marin, Dumitru Ion Zamfir és Ion Gioni Popescu társaságában nemcsak Románia legerősebb titkosszolgálatának élén áll, hanem része van a Haza és Becsület nevű civil szövetség megalakításában.

Az Evenimentul Zilei kérésére közétett, az alapítvány bejegyzésére használt dokumentumokból kitűnik, hogy az alapítvány több mint 1 milliárd 300 ezer lej (kb. 10 millió) tőkével startol, amit az alapítók dobtak össze. Más szóval Timofte, Iancu, Marin, Zamfir és Gioni körülbelül 500-500 milliót tettek át egyik kezükből a másikba. Ugyancsak a dokumentumból derül ki, hogy a tőkekamatok, részvény-jutalékok, adományok és egyéb törvényes forrásból fog gyarapodni.

Az is kiderül, hogy az alapítványnak kereskedelmi társaságok létrehozására is van lehetősége, amelyek kötelező módon az alapítvány céljainak megvalósításáért dolgoznak. SRI-vezetők szerint az alapítvány a nyugalmazott és szükséget szenvedő tiszteknek nyújtana támogatást, működésében semmi különös nincs, márcsak azért sem, mert a honvédelmi tárca is létrehozott hasonló alapítvány. Ugyanakkor a Haza és Becsület feltehetően szép pénzeket fog hozni az ex-szekus tisztek, a jelenlegi SRI vezetők konyháira.

A SRI-alvállalkozások igazságtalan előnye

Botrányos és minden erkölcsi mércén túllép, hogy a titkosszolgálat vezetői alapítványt hozzanak létre, még akkor is, ha erre törvényes joguk volna -- véli Manuela Stefanescu, az APADOR-CH, az emberi jogokat védő Román Helsinki bizottság alelnöke. Renate Weber, a Nyílt Társadalom (Soros) Alapítvány vezetője úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb gond, hogy a SRI-nek, egy vitatható törvény alapján, joga van kereskedelmi társaságokat bejegyezni.

Olyan információkhoz jutva, amelyekhez más szervezeteknek természetszerűleg hozzáférésük nincs, a SRI-cégek versenyelőnybe kerülnek a piac többi szereplőjéhez képest. Amit tesznek, az a törvényesség határát súrolja - mondta az elnökasszony.

Hírforrás: Evenimentul Zilei

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!