Amit a Communitasról tudni lehet

2003. július 3. – 21:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A román költségvetésből az erdélyi magyarokat támogató Communitas Alapítvány technikai értelemben egyedül a közvetlen finanszírozónak tartozik elszámolni . Politikai szempontból a kérdés nyilván bonyolultabb.


A papírforma

Második éve a Communitas Alapítványhoz kerül az a pénz, amelyet a román költségvetés az etnikumok közi viszonyokért felelős államtitkárság révén az 56-os számú kormányrendelet (idén január 23.-án döntött a Nastase-kabinet erről) szerint eloszt a romániai nemzeti kisebbségek között. 19 szervezetről van szó. A kiosztott 190 milliárdból a Communitas Alapítvány kapja a legtöbbet, idén 37,3 milliárd lejt (azaz 1,14 millió dollárnyi összeget). Ebből az alapból jelentősebb összeghez jut még a Szociáldemokrata Roma Párt (24 milliárd), a Romániai Ukránok Szövetsége (17 milliárd lej), a Német Demokrata Fórum (16,6 milliárd). A legkevesebbet a rutének és az olaszok kapnak (4-4 milliárdot). Ezeknek a szervezeteknek a többsége pártként is működik. Ami az elveket illeti, ugyanaz az intézmény nem részesülhet egyszerre kétfajta költségvetési forrásból is -- az RMDSZ évi 6,7 milliárd lejt kap a költségvetésből pártként, de gyakorlatilag az RMDSZ kompetenciájához tartozik annak a 37,3 milliárd lejnek a kezelése is, amit Communitasként felügyel. (A Communitas Alapítványt az RMDSZ hozta létre, a kuratórium elnöke a mindenkori szövetségi elnök, a kuratórium a mindenkori RMDSZ-elnökség tagjaiból áll össze).

A kormányrendelet szerint azt ott megjelölt sorrendben a támogatást a következőkre lehet elkölteni:

– a szervezetek székhelyei, fiókszervezetei működési költségeinek részleges fedezésére, – székházak karbantartására és javítására, – személyzeti- és sajtó-költségekre, – könyv- és tankönyvkiadással, különféle kiadványokkal kapcsolatos költségekre, – kulturális és tudományos rendezvények költségeire, – tanácskozások és az alapszabályzat szerint megtartott gyűlések szervezési költségeire, – egyéb belföldi és külföldi rendezvényekre – végül a működéshez szükséges különféle ingó és ingatlanbefektetések költségeire. A pénzek elköltésének helyességét az állami számvevőszék ellenőrzi. Mint megtudtuk, a számvevőszéki ellenőrzések alatt nem találtak rendellenességet a Communitas Alapítvány gazdálkodásában.

Hangulatkép

Mint látható, az 56-os kormányrendelet viszonylag lazán határozza meg, hogy a kisebbségek szervezetei mire is költik a támogatásokat. Technikai értelemben a Communitas egyedül a közvetlen finanszírozónak tartozik elszámolnivalóval. Politikai szempontból a kérdés nyilván bonyolultabb. Az RMDSZ példásan rossz kommunikációja és általában a romániai magyarság finanszírozása körüli kisebb-nagyobb botrányok (például a 242 millió forintos, azaz egymillió dolláros vitaminbomba, amit a leköszönő magyar kormány a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek juttatott, vagy a Disputa-béli Communitas-topik körüli tavalyi szenvedélyek), nemcsak hogy diszkreditálták a teljes romániai magyar politikai osztályt, hanem a számos, a köztudatba bedobott ferdítés és féligazság miatt lényegtelenné tették magukat a tényeket is.

A tények rekonstruálása

Amikor a Communitas kuratóriuma arról döntött, hogyan használja fel a várhatóan évről-évre egyre növekvő költségvetési támogatást, hozott egy számunkra természetes, ám a maga nemében teljesen egyedülálló döntést. Nevezetesen az összeg egy részét nyílt pályázatokon keresztül osztja szét. A döntés azért rendhagyó, mert a 19 nemzeti kisebbség közül ezt a lépést egyedül a Communitas (tulajdonképpen RMDSZ) tette meg. Ezzel szemben azzal a fenntartással élhetünk, hogy mindmáig csak a támogatottak névsora ismeretes, hogy ki (vagy melyik szervezet) pontosan mennyit kapott, nem. Igaz, az összegek nem is titkosak, ha valaki veszi a fáradtságot, felhívhatja a támogatottakat, és így összeállhat a kép. De egy helyen és egy pillantással összemérhető módon az összegek listája nem jelent meg. De ezt az összesítést egyetlen sajtóintézmény sem végezte el. Hogy ez a diszkréció az RMDSZ részéről a romániai magyar érzékenységeket kezelő technika-e, vagy ismét a fakó RMDSZ-PR következménye, azt csak találgatni lehet. Értesüléseink szerint fejlesztés alatt áll egy honlap, amely ősszel a communitas.ro címen lesz elérhető, és amely a tételes infókat is közli.

Tény az is, hogy a nyilvános

pályázatokkal kapcsolatos, eléggé részletes adatsort perceken belül meg lehet szerezni (pozitívum) a Communitas idéntől működő titkárságáról. Ezeket összesítve a következő kép alakul ki. A 37,3 milliárd lejből 10,1 milliárdot költöttek el a nyílt pályázaton. Ezeket a támogatásokat szaktestületek révén ítélték oda a kedvezményezetteknek (lásd táblázatunkat).

A fennmaradó összeg

Több irányból megerősített értesüléseink szerint a fennmaradó 27,2 milliárd lejt három költségvetési kategóriában költi el/fogja elkölteni a Communitas. Ezek a következők:

1.

Befektetések (elsősorban ingatlanépítés illetve -felújítás),

2.

Az RMDSZ működési költségei (ideértve a Szövetség c. havilap, illetve a RMDSZ-közlöny kiadási költségeit),

3.

Közvetlenül, belső pályázaton a kuratórium által megítélt pályázatok.

Ingatlan-befektetések

Mint a Communitashoz közel álló forrásokból megtudtuk, különféle befektetésekre, elsősorban ingatlan-befektetésekre körülbelül 10 milliárdot költ az alapítvány. Ezek közül a leglátványosabb a kolozsvári, Majális utcai elnöki hivatal mögött épülő kétszintes, 290 négyzetméternyi hasznos felületű épület. A befektetés körülbelül 6 milliárd lejbe kerül, ennek egy részét az idei Communitas-pénz fedezi. A helyszínen járva megállaphattuk, az épület 90%-95%-ban kész, átadásra szeptemberben kerül. A tervek elkészítése és az engedélyeztetés a tavaly indult.

A földszinten 35-70 személy befogadására alkalmas tárgyalóterem lesz (ehhez hasonló kolozsvári terem forrásaink szerint eddig nem állt az RMDSZ rendelkezésére), az emeleten pedig irodák. Ide költözik majd a művelődési-, oktatási-, szórvány- és ifjúsági főosztály. Laikusként a tudósító úgy ítéli meg, az új iroda egészen takaros, de túlzás lenne azt mondani, hogy fényűző jellegű.

Szintén az ingatlanbefektetések közé tartozik még a marosvásárhelyi, Köcsög utcai elnöki hivatal villa-szerű épületének felújítása, ami körülbelül 1,5 milliárd lejes költséggel jár. Ez utóbbi épület a Bernády György Közművelődési Alapítvány tulajdonában van. Itt az épülethez egy külső lépcsőt toldanak hozzá, amit a beltér gyarapodását eredményezi.

Nem nehéz azonosítani, hogy az utóbbi években az RMDSZ tudatosan törekszik az ingatlanvásárlásra és -fejlesztésre. A státustörvényes ajánlóirodák hátterében álló, magyar állami támogatásból gazdálkodó Progress Alapítvány révén az idén további ingatlanokat vásároltak Temesváron és Besztercén, ám e két ingatlan árát Progress-hozzájárulással fizették ki.

Átláthatóság

A tavalyi Communitas-féle támogatási rendszer körüli mitikus homály után most valamelyes szórt fény már kezdi kirajzolni, hogy (ami legalábbis a nagyságrendeket illeti), mi lett a Communitas-pénzekkel. Némi diplomáciával nyugtázzuk, hogy a tendencia rendben volna, és érdeklődéssel várjuk, hogy ősszel az interneten egy zavarbaejtően részletes évi jelentés lesz hozzáférhető az alapítványról. Nincs sok értelme arról beszélni, hogy ez így is lenne természetes, amíg politikusaink szavazóikkal szemben legalább annyira bizalmatlanok, mint fordítva.

Alábbi felvételeink a kolozsvári, Majális utcai ingatlan építkezésén készültek:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!