„A Székelyföld gazdagsága illúzió”

2003. június 30. – 20:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A moldvai és a regáti országrész fejlettebb , mint Székelyföld – közölte Markó Béla erdélyi üzletemberek előtt. A friss Gallup-mérés szerint Bukarest, Szeben és Brassó mellett Hargita és Kovászna a legkevésbé szegény.

– Le kell számolni azzal a sajtóban is oly sokszor harsogott illúzióval, miszerint Erdély és a Székelyföld gazdag lenne – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Üzletember Találkozón, melyet Székelyudvarhelyen szerveztek pénteken. A szövetségi elnök szerint az sem igaz ma már, hogy Erdélyből fizetnék be a legtöbb adót a vállalkozók az államnak. Markó elmondta, hogy sem ami az infrastruktúrát, sem ami a termelékenységet illeti, ez az országrész nem áll jól. Hozzátette, érdemes Moldvába vagy a regáti országrészbe utazni és ott megnézni, hogy ezek a régiók mennyire fejlettebbek ilyen szempontból. Sajnos, ha így halad a Székelyföld, Kovászna például az ország legszegényebb megyéje lesz – állapította meg Markó, aki azt is hozzátette, az RMDSZ politikájában alapvető változás, hogy a közösségi, kulturális, oktatási célkitűzések mellett a kormánypárttal folytatott együttműködésben az RMDSZ alapvetően a gazdasági, a magyarok lakta megyék fejlesztésére vonatkozó célokat helyezi előtérbe.


Gallup: Bukarest és a Székelyföld a legkevésbé szegény

Kovászna és Hargita megye mellett Szatmár, Máramaros, Szeben, Brassó megye és Bukarest az ország legkevésbé szegény vidékei – áll a Gallup Intézet a Nyílt Társadalomért (Soros) Alapítvány megrendelésére készült legutóbbi felmérésében (A PSD, a PNL és az RMDSZ 70%-ot kapna, ha most választanánk). E vidékeken a nagyjövedelműek 38-44%-ot tesznek ki, míg a legszegényebb réteg 4-6%-os. Észak-Moldva (Botosani, Vaslui) és Havasalföld (Mehedinti-től Ialomitáig) az ország legszegényebb 11 megyéje. Itt a leggazdagabb réteg aránya 19-26%, míg a nagyon kicsi jövedelmekből élőké 27-32%.

A jövedelmi szint és a pártválasztás a PSD esetében úgy függ össze, hogy a legszegényebbek 28,8, a szegény réteg 29,2%-a szavazna a kormányzó pártra, a legnagyobb jövedelműek közül pedig 19,4%. Az RMDSZ választói közül a legtöbben a közepes jövedelműek körébe tartoznak (5,6%), míg a nagyon szegények 1,2%-a voksolna a magyar érdekvédő szövetségre.

Legyen tisztességes a gazdagság

Nem helytálló továbbá az a – Markó értékelése szerint – káros, 1989 előtti időkből visszamaradt szemlélet, amely a tisztességet a szegénységgel hozza összefüggésbe. Nekünk egy gazdag és tisztességes közösségre van szükségünk és ennek megteremtésében jelentős szerepe van a vállalkozóknak" – mondta az elnök.

"Ami még nemrég távolinak tűnt, az mára már valóság. Az erdélyi autópálya elfogadtatása bizonyítéka annak, hogy ha az RMDSZ és az erdélyi értelmiség együtt dolgozik, akkor eredményeket tud elérni, és jelentős befolyást tud gyakorolni a román kormányra" – értékelte RMDSZ-sikerként az elnök azt, hogy jövőre indul az erdélyi autópálya-építés.

Az elnök hozzátette: ez a befolyás behatárolt, épp emiatt tartja rombolónak és veszélyesnek azokat a vitákat, amelyek szerint nem fontos, hogy az RMDSZ ott legyen a Parlamentben. "Elengedhetetlenül szükséges, hogy az RMDSZ és az erdélyi magyarság ott legyen, ahol a történelem zajlik, ahol befolyással tudunk lenni a román és a magyar kormányra."

Az üzletemberek találkozójára 110 vállalkozó és üzletember, pénzügyi-gazdasági szakértő volt jelen, valamint parlamenti képviselők és szenátorok vettek részt. A meghívottak közt jelen volt Birtalan József, a Román Kereskedelmi Bank igazgatótanácsának tagja, Kerekes Gábor, az RMDSZ Gazdasági Főosztályának vezetője, Dr. Vofkori László, a Sapientia EMTE előadótanára, Mátéffy Győző, a Turisztikai Minisztérium brassói küldötte, Hargita, Kovászna és Maros megyék területi felügyelője, Dr. Lányi Szabolcs (EMTE-dékán) és Antal István hargitai parlamenti képviselő. A találkozón továbbá jelen volt Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Verestóy Attila szenátor. A résztvevők által feltett néha kényelmetlen kérdésekre is válaszoltak úgy az előadók, mint a jelenlevő politikusok.

A rendezvényen Birtalan a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeiről, Kerekes az európai uniós csatlakozás kihatásairól, az ezzel kapcsolatos kihívásokról és félelmekről, Antal pedig az erdélyi és ezen belül a székelyföldi infrastrukturális beruházásokról tartott előadást. A tanácskozást az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Gazdasági és Önkormányzati Főosztály, valamint az udvarhelyszéki szervezet rendezte.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!