Gyűrűzik a nyár magyarországi gazdasági botránya

2003. június 27. – 20:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két, eltérő politikai hátszelű cégcsoport próbálta június elején felvásárolni az egyik legrégebben tőzsdén forgó magyar céget, a műanyagipari Pannonplastot. Az ügynek a nagyváradi Lotus Plaza révén romániai vonatkozásai is vannak.


A Pannonplast Rt. (PP) árbevétele 27 milliárd forint volt (101 millió euró), de vesztesége mintegy egymilliárd ft. (3,7 millió euró). Cégfelvásárlások, feldarabolások, izgalmas részvénytársasági közgyűlések – a fejlett tőkepiacon szokásos sakkhúzások keltette izgalom mellett kölcsönös politikai vádak fokozzák a feszültséget. A januártól júniusig ívelő üzletsorozat révén a vállalkozók többsége feltehetően már a maga hasznát elérte. Most az üzlet körülményeinek politikai spekulálásával a bal- és jobboldali közéleti szereplők próbálnak némi politikai tőkét lefölözni. A felvásárlás körülményei lépésről-lépésre nyilvánosságra kerülnek, ez tovább kavarja az örvényt.

Címszavak az üzleti-politikai botrányról

A történetben a felvásárló cég hol menő amerikai-magyar vállalkozásként, hol postafiókon keresztül birtokolt álcának tűnik, a felvásárolt vállalat előbb tiltakozik megvétele ellen, majd kiegyezik a vevővel. Az egészet felügyelő állami főhivatalnokot megverik, majd politikai vádakat nyilatkozik, közben az általa irányított felügyelet törvénytelennek mondja ki a felvásárlást.

Mivel a PP részvényei januártól folyamatosan emelkedtek, brókercégek is feltűnnek a közös tablón, amelyekről nehéz eldönteni, ügyfeleik tisztes nyereségére törekszenek, vagy állami pénzre hajtó spekulánsok is (továbbá több bankhivatalnok is sárosnak mutatkozik). Az már hab a tortán, hogy erdélyi szereplője is van történetnek a Bihar megyei Tenkén született, magyarországi, pontosabban szajoli lakhelyű és Nagyváradon dolgozó vállalkozó,

Mudura Sándor

személyében.

A Fidesz-oldal és az MSZP-oldal vádjai

A Fidesz-ellenzék tőzsdepanamát emleget, az államkassza magánzsebként való kezeléseként minősíti a PP körüli ügyleteket, parlamenti vizsgálóbizottságot követel, a legmagasabb kormánykörök érintettségét említi. Medgyessy Péter azonban – a PP-ügy konkrét említése nélkül – az ellenzék megrendezett, folyamatként értelmezhető politikai támadásának minősítette a május-június külpolitikai és gazdasági botrányait. Az MSZP-s megszólalók is azt állítják, a Fidesz és az ellenzéki sajtóorgánumok összesküvés-elméleteket gyártanak. A vizsgálóbizottság megalakítását őszre halasztották.

Az erdélyi szál: Mudura és a Lotus Pláza

Az érintett cégek azt mondják: egyszerű spekulációs ügyletről van szó, az ellenzék ehhez azt teszi hozzá, hogy állami pénz van mindezek mögött. Mudura Sándor fia, ifjabb Mudura az előbbi csoportba tartozik. Az üzletemberről a Hír TV azt állítja, magyarországi cége révén több tízmillió forintot nyert PP-részvényeken, és ennek köze volt miniszterelnökhöz fűződő kapcsolatoknak. Ifj. Mudura Sándor ellenben azt nyilatkozta a HVG -nek, 41 millió forintos befektetés után 4 millió volt a nyereségük, és visszautasította, hogy „szokásos tőzsdei spekulációs tranzakcióikat valakik politikai botrányokhoz használják fel”.

A Mudura család baráti viszonyban áll Medgyessy Péterrel. A magyar kormányfő tavalyi erdélyi körútján meg is látogatta az akkor még befejezés előtt álló nagyváradi Lotus Plazát. A plázát azóta megnyitották, az egész beruházáshoz a magyar állam külföldi hitelezéssel foglalkozó pénzintézete, az Eximbank nyújtott közel 10 millió eurós hitelt. A hitelt a beruházó cégcsoport, a Britton révén kapta a plázát működtető Lotus Market Rt. A cégnyilvántartások szerint a mai napon is a Britton csoport szerepel a bevásárló-központot működtető Rt 50%-os tulajdonosaként (ezt a portfolio.hu online gazdasági újságnak nyilatkozva maguk a Britton csoport ügyvezetői is megerősítették).

Állami hitel és megkérdőjelezett hitelű hitelezett

Amikor egy évvel ezelőtt a pláza-építést lehetővé tevő hitelszerződést aláírták, stabil háttérrel rendelkező, amerikai-magyar vegyesvállalatként mutatták be a Brittont, amely az Eximbank állításai szerint szilárd biztosítékokat nyújt a hitel visszafizetésére. Az amerikai fél neve: Britton Llc. Ezenkívül 2002 decemberében bejelentették, hogy további tárgyalások folynak további romániai pláza-építések pénzeléséről. A lehetséges helyszínek között Kolozsvárt, Bukarestet, Temesvárt, Brassót említették (az nagyváradi bevásárló-központ finanszírozásának nagyságrendjét figyelembe véve ez kb. 7-7,5 milliárd forintot jelent).

A Magyar Nemzet beszámolójában azt állítja, a Britton egy postafiók-cégen keresztül birtokolt csoport. Az ellenzéki napilap szerint a tulajdonlásban alkalmazott konstrukciók azt mutatják, a valódi tulajdonos rejtve akar maradni. A Lotus Market Rt. kisebbik részvénycsomagja a dublini Montrade (Írország) tulajdona. A Világgazdaság üzleti napilap közölte cégbírósági jegyzések szerint az ír vállalat 2000 decemberében megszűnt, a magyar kereskedelmi képviseletet viszont csak idén törölték a cégbírósági nyilvántartásból.

A Britton és a Pannonplast-botrány

Mudura Sándor Lotus Plazá ját és a Pannonplast körüli felhajtást a Britton cégcsoport jelenléte kapcsolja össze, amely május-júniusban szándékozott meghatározó részt vásárolni a Pannonplastban, összesen egymilliárd forintért. A műanyagipari céget korábban megpróbálta felvásárolni a Karsai Holding, amelynek tulajdonosa a HVG szerint a Fidesz bizalmát élvező Szász Károllyal, a tőzsdei műveleteket, felvásárlásokat felügyelő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ( PSZÁF ) elnökével van jóban. A PP-nek az ellenséges felvásárlások ellen kidolgozott mechanizmusai, a társaság működésében kialakított szabályok megfelelő védelmet nyújtottak. A cég alapszabálya ugyanis kimondja: egyik részvényes sem kaphat többet 12,5%-nál.

Így Karsai 12% körüli tulajdonával parton kívül maradt. De félig-meddig így járt végül a Britton csoport is: a cég előbb a tizenkettő és feles rendelkezést kikerülendő, a felvásárlást több cégen keresztül bonyolította le, majd a PP tavaszi közgyűlése előtt két, állításuk szerint független befektetői csoportként bemutatkozó tulajdonosként jegyeztették be magukat a részvénykönyvbe. A másik céget Pevdi Divat Kft .-nek hívják. A PP menedzsmentje előbb ellensége felvásárlás vádjával vizsgálatot kért a pénzügyi felügyelettől. A vizsgálat elhúzódott.

A pénzügyi felügyelet és a PP-botrány

Időközben úgy tűnt, a Britton kiegyezett a menedzsmenttel, az igazgatóságban ugyan többséget szerzett, a másik nagybefektető csoportot, a Karsai Holdingot távoltartotta, az igazgatóság elnökét megtartotta. Az ingatlanfejlesztésben is érdekelt Britton csoport számára valószínűleg nem érdektelenek a PP ingatlanjai.

A sajtóbotrány azután pattant ki, mikor két ismeretlen tettes egy ál-biciklibaleset megrendezésének felhasználásával megverte a PSZÁF elnökét, Szász Károlyt. Szászt egynapi kezelés után hazaengedték a kórházból. Az elnök közben úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szerinte azért büntetik, mert a felügyelet határozatban állapította meg a PP-beli szabálytalan tulajdonszerzést és a törvényesség betartására szólította fel az ügyben szereplőket. Ezt az állítást a rendőrségi nyomozás azóta sem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni.

Politikai síkra az addig kimondottan tőzsdei ügyként kezelhető tranzakciósorozatot az terelte, hogy a felügyelet a tranzakciók körülményeit vizsgálva megállapította, hogy a finanszírozásban részt vett egy meg nem nevezett állami cég is. A sajtótalálgatások előbb a Lotus-hitelről ismerős Eximbank Rt-ről szóltak, majd tényként kezelt megállapítás lett, hogy az Állami Autópályakezelő Rt ( ÁAK Rt. ) volt a meg nem nevezett állami cég.

A Britton ezután bíróságon akarja megtámadni a PSZÁF-nak azt az állítását, hogy PP-beli bevásárlásukat részben az ÁAK finanszírozta a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) brókercége, a K&H Equities Rt. közreműködésével. A kérdés ugyanis az, milyen forrásból fedezte a Britton a PP-részvények árát.

Honnan származhatott a Britton pénze?

A Lotus TV-rõl

A nagyváradi Lotus Plázához valószínûleg csak a nevében, illetve egyik tulajdonosának személyén keresztül kötõdik a Lotus TV nevû társaság, amelynek tulajdonosai Mudura Sándor mellett Kiss Sándor nagyváradi vállalkozó és Biró Rozália. A cég székhelye azonos a Lotus Market Rt.-vel.

Az egyik változat (írta a Világgazdaság ) az volt – itt szereplő ismét Mudura Sándor – hogy a Britton a Lotus Market Rt.-beli részvényeit adta el, így tett szert a szükséges pénzmennyiségre. Ezt Mudura a Hír TV-nek nyilatkozva cáfolta, mondván: a részvények a K&H-nál vannak letétbe helyezve, a nagyváradi befektetést lehetővé tevő hitel garanciájaként. A letétes részvényeket csak a bank tudtával lehet felvenni, és ő ilyen értesítést a banktól nem kapott – mondta.

A másik változat (írta a HVG) szerint a Britton PP-ügyletét részben és közvetve az ÁAK Rt. pénzelte. Az állami autópályákat működtető vállalat az Equities brókercégtől kapott ajánlatot arra, vegyen állami kincstárjegyeket a szokásosnál 3%-kal nagyobb hozamra. Az ÁAK el is fogadta az üzletet, amit viszont már nem a brókercég, hanem egy autókereskedelmi cég bonyolított le. Az ÁAK fizetett, s az autókereskedő cég nem a saját, hanem részint a Britton Llc. számlájára kérte a pénzt. A másik részt annak az üzletembernek a számlájára kérték, aki a Pevdi Divat közvetett tulajdonosainak fia.

Kirúgás és kérdéses tulajdonosi jog

Az ÁAK vezetése azt állítja: ők jóhiszeműen fizettek. Az állami cég mindenesetre (feltehetőleg a botrány hatására) összes pénzét kivonta az Equities-től, s Csillag István gazdasági miniszter pénteken rendkívüli felmondással szélnek eresztette a vezérigazgatót. Közben a pénzügyi felügyelet újabb határozata kimodta: a Britton és a Pevdi Divat egyelőre nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait, a cégbíróság pedig még nem döntötte el, érvényesek-e a legutóbbi közgyűlés határozatai, amelyekkel a Britton átvette a Pannonplast vezetését – írja a Népszabadság. A korábban vesztesnek tűnő Karsai Holding most kivár (a cég a Britton megjelenése előtt a műanyagipari vállalat egyik legnagyobb tulajdonosa volt).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!