Misztikus nyereség, delfinekkel

2003. június 16. – 20:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tapssal, énekléssel, babona-szerű szertartásrenddel veszi rá egy Temesváron működő cég tehetősebb ügyfeleit, fizessenek be 2300 eurót a 40 ezres nyereség reményében. A szeánszokon több százan lépnek be.

Több tízezer bánsági és temesvári polgárt szervezett már be a Delphin International nevű cég azzal az ígérettel, hogy pontosan 2290 euró befizetése árán hónapokon belül akár 40 ezer eurós nyereséget is elérhetnek. Annak ellenére, hogy a piramisjáték-szerű vállalkozás körül valóságos hisztéria alakult ki, nem sokan nyilatkoznak a játék lényegéről, mert beszervezésük alatt a cég olyan kötelezvényt irat alá velük, amely szerint akár 10 ezer eurós büntetést kell kifizetniük, ha a vállalkozásról beszélnek.

Az aranydelfin Buziásfürdőn

A

Felix Toarna

nevű üzletember (az „aranydelfines segédmenedzser” cím büszke tulajdonosa) vezette cég tavaly nyáron a Nagyvárad melletti Félixfürdőn kezdett tevékenykedni. Ottani székhelyükön házkutatást is tartott a rendőrség, de pár számlán kívül, amely a résztvevők befizetéseit igazolta, semmi használhatót nem találtak. A cég ezután Aradon jegyeztette be magát más néven, de új székhelyén semmilyen munkát nem folytat.

Ellenben a buziásfürdői Művelődési Házban minden szombaton és vasárnap több száz érdeklődő és játékos részvételével zajlanak a cég szeánszai. Az öltöny és a kosztüm kötelezőnek számít, s Petrozsényből és Zsombolyáról is autóbusz-számra érkeznek a részvevők, akik között a Delphin International illetékesei szerint vámhivatalnokok, papok, lelkészek, tanárok, egyetemisták is szép számmal találhatók.

Céghimnusz és kötelező skandálás

Egy-egy ülésen négy-öt órányi meggyőző előadással árasztják el a hallgatóságot. Mindenik ülés előtt Gloria Gayner I will survive című számára a hallgatóság egy emberként ugrik fel a művelődési ház üléseire, tíz percig ütemesen tapsol az üres színpadnak, s közben a Hei, hei, hei, go Delphin! jelszót skandálja. Ezután mindenki jobb keze egy ujjával három kört rajzol a padlóra, majd kezét arca elé emeli. Ez a misztikus ponyvákból ihletődő házi mitológiában az eddigi rossz élet elvetését, és a delfines szép jövő követését szimbolizálja.

A Delphin, úgy tűnik, miszticizmussal igyekszik meghatni pénzesebb és hiszékeny közönségét. Az 1991-1994 között Kolozsvárott működő Caritas ennél demokratikusabb piramisjátékként működött: kezdőösszeget nem határoztak meg, s a feliratkozás is külön ceremónia nélkül működött – igaz, így sokkal többen váltak játékossá és vesztettek is rajta.

A bemutató szövegek fontosabb kinyilatkoztatásai után ajánlatos a szuper és a csodálatos jelzőket kiabálni. A másik jövőre utaló gesztus: bármely napszakban jó reggelt tel köszön a Delphin-es. A részvevők szinte csak az általuk remélt gépkocsikról, villákról, külföldi luxusutazásokról bírnak beszélgetni annak ellenére, hogy becslések szerint 90%-uk csupán kölcsönkérte a 2290 eurós, bankba fizetendő beugróösszeget.

A szerénykedő játékost senki sem kedveli

Aki már résztvesz a játékban, csak ezzel a szűkszavú szöveggel szervezhet be új befizetőket: „Akarsz hirtelen sok pénzt keresni? Gyere a delfinesek gyűlésére! A belépő 400 ezer lej”. Az érdeklődőkkel a Delphin kívánságlistát töltet ki, s ferde szemmel néznek arra, aki 30 ezer eurónál kevesebbel is megelégedne. Az első találkozón magyarázzák el az érdeklődőknek, mennyire biztonságos ez az üzlet. Egy segéd-Delphin-jelölt felügyelete alatt ezután be kell fizetni a szinte 2300 eurót. A segédet a cég 590 euróval jutalmazza azért, hogy tapasztalatát, kapcsolatait a friss Delphin-tag rendelkezésére bocsátja.

A segéd alsegédjének 360 euró jár. Aki legalább két embert beszervezett, jelöltből Delphin-segéddé lép elő, így joga lesz az egyszerű érdeklődők puha kitűzője helyett merev jelvényt viselni. Aki szorgalmas, tíz hónap alatt a segédmenedzseri rangig emelkedhet, és aranydelfint viselhet a kabátja hajtókáján. Az első ülés szünetében íratják alá a titoktartási kötelezvényt, a másodikban a

A siker kulcsa

című könyvet ajánlott utánvéttel megrendelni, a harmadik az illető vágyait kell összeírja (ajánlott minél egzotikusabb úticélt vagy drágább autót megjelölni).

A zsarolás és a háromnapos gondolkodási idő

Az ülés végén a társaság filmet néz az elérhető földi javakról, majd a társaságba belépőket pezsgővel ünneplik. Csupán ennyit kell megjegyezni: tíz hónap alatt 40 ezer eurós nyereség. A többszáz jelentkező közül, aki résztvett a buziásfürdői pénzes szeánszon, többen azt mesélik, a vállalkozás csak három napi gondolkodási időt ad arra, befizeti vagy sem az ember a 2290 eurót. Ha nem, azt közlik vele, soha többet nem lesz alkalma beszállni az üzletbe.

A hazai piramisjátékok kronológiája

1991-1994: – az elsõ hazai piramisjáték, a fogalommá vált Caritas virágzása, amelyre Kolozsváron tízezer-számra jelentkeztek résztvevõk (összesen 750 ezren), a kasszák a város sportpályáján mûködtek. A játék nyolcszoros nyereséget kínált három hónap után bármely befizetett összegre. A játékban 1257 milliárd lejt forgattak meg, amelybõl 3,65 millióra találtak rá Ion Stoica lebukása után. Stoicát, a játék frontemberét hosszas pereskedés után hat, majd két év börtönre ítélték (amit leült), végül elévülés miatt felmentették 1993-1994: – a suceavai Lona Prodimpex játék, amelynek bukása után többezer károsult perelte be a két tulajdonost csalásért, akiket összesen három év börtönnel büntettek. A játékosok száma 25 ezer volt 1993-1994: – a Gerald nevû piramisjátékban 390 ezer játékos 47 milliárd lejjel vett részt, még Moldova Köztársaságból érkezõk is fizettek be. A résztvevõk 400 milliárd lejt kellett volna visszakapjanak, de csak 57 ezer személy nyert. A legnagyobb nyertesek kiléte nem derült ki, mert a névsorokat a nyomozás elõtt és alatt megsemmisítették 1996-1997: – a temesvári Cosmeticon cég 6700 bánsági polgárt csapott be azzal, hogyha további három résztvevõt szervez be házi tejalapú kozmetikum-készítõnek vagy -terjesztõnek, jutalmat kap 2000-2002: – a konstancai Dynamic Club Elite piramisba 9 milliárd lejt fizettek be. A pénzügyõrség nyomozása derítette fel a céget, de a tulajdonos eltûnt

A Delphines gyűléseken rossz szemmel néznek arra, aki túl sokat kérdezősködik, annyi azonban kiderül, hogy az anyavállalatot adó-elkerülési szempontok miatt Gibraltáron jegyezték be. A Temes megyei rendőrség a nagyváradiak segítségével és az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági osztályának bevonásával már nyomoz a Delphin International után. „Jelenleg az ügyészséggel egyeztetünk” – közölte Dorel Andras felügyelő, a temesi rendőrség vezetője – „jövő héten már többet tudok mondani a nyilvánosságnak”.

A Bánságban addig is tovább terjed a játék és a híre, mert reklámértékű a tény, miszerint az első befizetők már visszanyerték 2290 eurójukat, sőt profitjuk kezd származni az üzletből. A Romániai Direktmarketing Egyesület máris közölte, a Delphin tevékenykedése nem felel meg az árukat közvetlenül eladó láncok etikai kódexe és a 650/2002. törvény előírásainak, s emiatt senkinek sem ajánlja a részvételt.

Hírforrás: Adevarul, Timpolis

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!