Elúszik a költségvetés egyharmada

2003. június 3. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország legismertebb, változatos iparágakban működő cégei 70 ezer milliárd lejjel tartoznak az államnak. Ebből minden nyugdíjat 800 ezerrel lehetne megemelni, vagy 500 km-nyi autópálya lenne építhető.

A 70 ezer milliárd körülbelül egyharmadát teszi ki az állami költségvetés bevételeinek. A minisztérium egy 17 oldalas listában publikálta a legnagyobb adósok listáját – a dokumentumban külön rovatban tüntetik fel, hogy a szóban forgó cég mennyi áfa, nyereségadó, személyi jövedelemadó, gáz- és kőolaj- (vagy egyéb illeték) befizetését mulasztotta el, de nem hiányzik a büntetőkamatok felsorolása sem.

A társadalombiztosítás is lyukas

További 20 ezer milliárd lejjel tartoznak az ország széles körben ismert nagyvállalatai a társadalombiztosításnak, a munkanélkülieket segélyező alap 3000 milliárdos hiánnyal küszködik. Jogos a kérdés, hogy ez a szinte 100 ezer milliárd lej (3 milliárd 76 millió dollár) egyáltalán befolyik-e az állami költségvetésbe, illetve látnak-e belőle valamit a társadalombiztosítási pénztárak. A legnagyobb adósok többsége ugyanis szintén az állam fennhatósága alá tartozik.E vállalatok többsége olyan, 1989 előtt létrehozott ipari kolosszus, amelyek átszervezése évek óta egyre csak húzódik. Ilyen az Országos Kőszéntársaság, az Országos Lignittársaság, a Román Államvasutak, az acélipari Siderurgica Rt., a hőerűműveket működtető Termoelectrica és a tehergépkocsi-gyártó Roman Rt. (amelynek brassói dolgozói rendszeres útblokádos tüntetéssel hívják fel magukra a figyelmet). Ezek közül egyedül a vasúttársaság több mint 2000 milliárddal adós, a szintén közszolgáltatást végző országos vízművek 1300 milliárddal lóg.

A magáncégek bőven tartoznak

Liviu Voinea, a Román Akadémiai Társaság pénzügyi elemzõje

Azt hiszem, a kormány elõre megadta a választ arra kérdésre, mikor esély az adósságbehajtásra, éspedig úgy, hogy a 2003-2006-os költségvetési elõrejelzésben eleve csökkentette a várható bevételek mértékét

A közhasznú nagyvállalatok tetemes adósságaira könnyen lehet magyarázatot találni, a bányászat, a fémfeldolgozás és a gépgyártás válsága közismert. Ám a cégek a fenti mamutok mellett bőven vannak ismert magánvállalkozások, kereskedelmi társaságok is. Az egyik vezető internet- és távközlési szolgáltató, az Astral Rt. 53, az építőipari Axa Constructii 35, a temesvári sütöde, a Bega Pam 37, a szerencsejátékokkal foglalkozó Bingo Europa 112, a borforgalmazó Cotnari Rt 52, a tejtermékeket gyártó Dorna Lactate 54 milliárd tartozást halmozott fel. A 2001-ben privatizált alumíniumipari vállalat, az Ispat Sidex még mindig 900 milliárd lejjel tartozik. A Phoenixmed gyógyszergyár adóssága 42, a gumiabroncs-előállító Tofan Grup -é 240, a margarinjairól ismert Topway -é 11 milliárd.

Patriciu cégei vagyonának kétszeresével adósak

A legnagyobb adósok listáját

Dinu Patricu

liberális párti politikus két olajipari cége, a Rompetrol Rt. és a Rompetrol Kőolajfinomítók Rt. vezeti. Patriciu két cége révén egy 13 ezer milliárd lejes adóssághegyen ücsörög. Az üzletember vagyonát a Capital gazdasági hetilap tavaly novemberben 150-200 millió dollárra becsülte. Az adósság amerikai valutára számolva 401 millió.

A pénzügyminisztérium behajtási szándékát az is nehezíti, hogy a Patriciu-cégek központja Hollandiába került át, másrészt negyedrészben a 25%-os résztulajdonos, az ausztriai székhelyű OMV felel a tartozásért. Ehhez képest az 500-600 millió dolláros vagyonúra becsült nagyváradi Micula-fivérek három ital- és élelmiszergyártó cége, az European Foods, a General Transilvania és a Rieni Drinks összesen 1103 milliárd lejjel adósak, amely összeg 33 millió dollárnak felel meg.

Kormánypárti hírekért elengedik a tartozást

Szintén figyelemre méltók a médiatrösztök tartozásai. Az Antena 1 tévéadó 112, a Jurnalul napilap 60 milliárddal, s az ország vezető hírlapjának tartott Adevarul kiadója 10 milliárd lejjel adós. A legnagyobb játékos, az amerikai Central European Media Enterprises (CME) tulajdonában levő Pro konszern (Media Pro International Rt., Media Vision Rt., Pro TV Kft.) 458 milliárd lejes (több mint 13 millió dolláros) adósságára haladékot kapott a pénzügyminisztériumtól. A Prague Business Journal a CME helyzetéről írva azt közli, hogy a kormány úgy engedett el 6 millió dollárnyi adósságot, hogy cserébe azt igényelte, a Pro Tv előnyösen mutassa be a kormány munkáját általában, és az ország NATO-csatlakozási folyamatát különösen.

A nagy adósok toplistája (milliárd lejben)

Rompetrol cégcsoport 12 000 , Országos Kõszéntársaság Rt 9 971 , Országos Lignittársaság Rt. 6 775 , Országos Dohányipari Vállalat 3 351 , RAFO Rt. 2 585 , Román Államvasutak 2 339 , Siderurgica Rt. 2 290 , Termoelectrica Rt. 2 276 , Roman Rt. 2 245 , ISPAT Sidex Rt. 1 773 , Darmanesti Kõolajfinomító Rt. 1 756 , Carom Rt. 1 672 , Minvest Rt. (hét bányát mûködtet) 1 325 , Tractorul Rt. 1 248 , Transgaz Rt. 1 031 , ICMRS Rt. 859 , REMIN Rt. 849 , Aro Rt. 740.


A CME soha nem volt profitábilis, de akkor került igazán válságba, mikor 1999-ben elvesztette cseh tévéje, a Nova sugárzási jogát. Ekkor kerültek a prágai üzleti napilap szerint a romániai CME-érdekeltség dolgozói is nehéz helyzetbe, a fizetések rendszeresen késtek. A Pro konszern ötévnyi társadalombiztosítási díjjal is tartozik az államnak. Tavaly decemberben a hírigazgató lemondott, és Új-Zélandra emigrált. Most egy svéd fellebbviteli bíróság május elején úgy döntött a CME és a cseh állam Nova miatti perében, hogy Prágának 354 millió dolláros kártérítést kell kifizetnie. Az átutalás megtörtént, egyúttal a CME adósságrendezést hirdetett meg – de az még nem világos, a Pro-tartozásokat mikor fizetik ki.

„Szinte lehetetlen vállalkozás”

Legutóbb

Mihai Tanasescu

pénzügyminiszter azt közölte, „igen kemény módszerekkel” fognak fellépni a notórius tartozók ellen. A miniszter úgy tudja, a listán szereplő társaságok felénél már megindult a végrehajtás, de az ingóságok eladása elhúzódó feladat.

Teodor Stolojan

volt pénzügyminiszter szerint ellenben „szinte lehetetlen vállalkozás” az adósságbehajtás, mert „13 évvel a rendszerváltás után sincs az országnak olyan adminisztrációja, amely a csődös cégek helyzetét külön-külön rendezné”.

Az alapos, egyszersmind hatékony vizsgálatra szükség is volna, márcsak azért is, mert a cégek vitatják a lista adatait: az állami olajcég, a Petrom azt állítja, nem tartozik 617 milliárddal. Ugyanezt nyilatkozza a már említett ISPAT Sidex szakszervezeti vezetője. Egyes üzletemberek arra hivatkoznak, hogy megkötendő privatizációs szerződésük eltörli adósságukat, mások a körbetartozást kárhoztatják. Az European Drinks-tulajdonos

Viorel Micula

szerint minden kötelezvényük naprakészen befizették.

Mire lenne elég ez az összeg?

A cégek összadóssága nagyjából 70 ezer milliárd lej. Ezt az összeget akkor kapjuk, ha a kisebb tartozásoktól eltekintünk (a minisztériumi listán általában a 100 millió lejnél nagyobb adósok szerepelnek), és azoktól, amelyek mértékéről vita folyik a vállalat és az állam között. E feltételek mellett is az összeg:

::

az idei költségvetés bevételi oldalának 29%-a

::

az óvodák, általános- és középiskolák összköltségvetésének duplája

::

a társadalombiztosításra, nyugdíjra, segélyezésre, díjazásra, kompenzációra fordítható költségvetési tétel kétszerese

::

a víz- és környezetgazdálkodási költségvetési tétel 30-szorosa

::

a honvédelmi költségvetés két és félszerese

::

ennyiből 500 km-nyi autópálya építhető, vagy le lehetne aszfaltozni a megyei közutak felét

::

ennyiből 800 ezer lejjel lehetne emelni minden hazai nyugdíjas havi járulékát

Hírforrás: Pénzügyminisztérium, Capital

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!