Szaddám fia kirabolta a Nemzeti Bankot

2003. május 6. – 16:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pár órával Bagdad bombázása előtt Szaddám Huszein egyik fia és egyik tanácsadója szinte egymilliárd dollárt pakoltatott készpénzben teherautókra az Iraki Nemzeti Bankból. A pénz és a konvoj további sorsa ismeretlen.

A történtekről iraki és amerikai illetékesekre hivatkozva a New York Times mai száma tudósít. A történelem egyik legnagyobb összegű bankrablására

Szaddám Huszein

elnök adott parancsot – erről egy neve elhallgatását kérő nemzeti banki szakember számolt be a lapnak. „Amikor parancsot kap az ember Szaddám Huszientől, azt nem szokás vitatni” - közölte az illető, aki hozzátette, semmilyen magyarázatot nem kapott a bank arra, miért kell a trezorokat kiüríteni. Szaddám erősen családi kapcsolatokra alapozó vezetési stílusát szokás a maffiához hasonlítani, és ez az eset rávilágít arra, hogy óhajtotta pénzelni elmenekülését a hatalomból.

Történelmi rekord?

Irak valutatartalékának elkobzását

Huszaj

, Szaddám második fia irányította Abid al-Hamid Mahmúdd elnöki tanácsossal. Az akcióra március 18-án éjjel 4-kor kerítettek sort, pár órával az amerikai légitámadás előtt. A pénz kipakolására adott parancson az elnök kézírása szerepelt. Körülbelül 900 millió dollárt százdolláros bankókban, további 100 millió dollárnyi pénzt euróban rakodott fel egy munkáscsoport két óra alatt – annyi volt a pénz, hogy három kamiont töltöttek meg. A munkát még a banki alkalmazottak érkezése előtt befejezték. A rablást az USA egyik kincstári szakértője is megerősítette, akit arra kértek fel, működjön együtt iraki pénzügyisekkel az ország bankrendszerének újjáépítésében.

Ez a művelet nem lesz könnyű: a Huszaj által elvitt pénz a központi bank keményvaluta-tartalékának mintegy egynegyede volt, másrészt ez az összeg szinte duplája annak a kb. 400 millió dollárnak és 40 millió iraki dínárnak (ez kb. 128 millió USD), amit nem ennyire neves iraki tolvajok loptak ki az ország bankfiókjaiból.

A pénzt Szíriába vitték

Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy ebből az óriási összegből az iraki rezsim maradványait, a fővárosban és környékén megbúvó másodvonalbeli funkcionáriusok tevékenységét fogják finanszírozni, másrészt az iraki ellenzék ernyőszervezete, a Nemzeti Kongresszus (NK) attól tart, a rabláskor Huszein már előrelátta Bagdad elestét, s így készült fel egy esetleges visszatérésre. A pénz sorsáról közelebbit sem iraki, sem amerikai illetékesek nem tudnak. Előbbiek azért hajlandók csak névtelenül nyilatkozni, mert tartanak Szaddám embereinek bosszújától.

Amerikai feltételezések szerint a pénzes konvojt Szíriába irányították. Ezt erősíti meg az NK mellé rendelt Ted Seel ezredes állítása, hogy a kémműholdak adatai szerint a kamionok átlépték az iraki-szír határt.


Mivel Szaddám Huszeinnek szinte teljhatalma volt, még nem világos, milyen törvényt sértett meg a bankrablással. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó pénzintézeti szakember szerint a diktátor nem szólt bele a bankszektor működtetésébe. Előfordult, hogy a család nagyobb összegű készpénzt igényelt, de ez általában az 5 millió dollárt nem haladta meg. A mostani esetnél ráadásul a munkásokon és a kamionsofőrökön kívül a központi bank igazgatója, az államkincstár vezetője és a pénzügyminiszter is jelen volt. Utóbbit Hekmet-al Azawinak hívják, jelenleg amerikai fogságban van.

A másik fiú félmilliárdot halmozott fel

Akad olyan amerikai illetékes is, aki azt állítja, a pénz nagyrésze lehet, hogy mégis megkerült.

George Mullinax

kincstári szakértő arra a 650 millió dollárra utal, amelyre egy amerikai tiszt bukkant rá Huszein nagyobbik fia, Udáj palotájában. Az iraki megkérdezett ezt cáfolja: ez az összeg biztosan Udájé, akinek szokása volt hatalmas összegeket felhalmozni saját céljaira.

Dhia Habib al-Khojjún, az iraki Rafidain Bank elnöke azt erősítette meg, hogy az elnök a rendszer végnapjaiban igyekezett bebiztosítani az iraki keményvaluta egy részének további sorsát. A bankot március elején arra utasították, hogy a trezorokban tárolt pénzt osszák szét a bankfiókok között arra az esetre, ha netán a központi épületet bombatalálat érné. Az iraki Nemzeti Bankot most amerikai katonák őrzik – már csak azért is, mert a pénzintézetből a háború alatt elloptak további 9 millió dollárnyi dínárt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!