Nyolcmilliárddal tartozik az ingatlanokért az állam

2003. április 11. – 20:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azokat, akik nem kaphatják vissza természetben igényelt államosított ingatlanjaikat, állami vállalatok részvényeivel kárpótolják. Azokra, akik inkább pénzt kérték, több mint ötmilliárd dollárt szánnak a költségvetésből.

Több mint 8 milliárd dollárnyi kártérítést kell kifizetnie az államnak az 1948-1989 között jogtalanul elkobzott ingatlanok tulajdonosainak. A közigazgatási minisztérium államtitkára, Adrian Marasoiu bemutatta adatok szerint 35-40 ezer károsultat névre szóló értékpapírokkal vagy részvényekkel kárpótolnak. A kormány jóváhagyta a 2001/10-es ingatlantörvény hatályba léptetéséhez szükséges végrehajtási rendeletet. Eszerint értékpapíros kárpótlásra azok számíthatnak, akik természetben igényelték vissza egykori tulajdonaikat, azonban ezt a kérést a helyi hatóságok elutasították, mivel az illető épületekben jelenleg közintézmények működnek.

A kárpótlás az Állami Vagyonkezelő Ügynökség (APAPS) vagy az Ipari Minisztérium portfoliójához tartozó cégek részvényeivel történik majd. Marasoiu kifejtette: az igénylők energetikai vállalatok, a Petrom , az Electrica vagy a Distrigaz papírjaira számíthatnak. Az ingatlantulajdonosok maguk választhatnak cégeket a listáról. A közigazgatási tárca államtitkára elmondta, minden vállalat részvényeinek 20%-át már elkülönítették erre a célra.

Legtöbb három hónapon belül már működni fog a részvényes és névre szóló értékpapíros kárpótlás rendszere, egyelőre azonban még nem születettek meg a kiadásukhoz szükséges döntések. Marasoiu szerint eddig mindössze 4000 határozatot fogadtak el, azaz a benyújtott visszaigénylési kérvények mindössze 10%-ának az esetében tisztázódott a tulajdonjog kérdése.

A részvényekben való kárpótláshoz a becslések szerint körülbelül 3 milliárd dollárnyi összegre lenne szükség, Marasoiu állítása szerint az állam képes lesz biztosítani ezt a pénzt, mivel az állami vállalatok alaptőkéje magas. Másrészt viszont újabb 5,3 milliárd dollárra van szükség ahhoz, hogy azokat kárpótolják, akik nem természetben igényelték vissza egykori tulajdonukat. Ebben az esetben a kárpótlásokat 2005-ben kezdik meg, és elosztva történik majd.

Az ingatlan-visszaszolgáltatást a HHRF monitorizáltatná

A romániai egyházi restitúció helyzetéről tárgyalt Randy Bell, az amerikai kül-ügyminisztérium restitúciós ügyekért felelős nagykövete Washingtonban Antal Já-nossal, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület külügyi osztályvezetőjével. Antal az egyezetésén a történelmi egyházakat képviselte amerikai tárgyalássorozatán. Antal János azt közölte, közel másfél hónappal a visszaigénylési kérések leadása után az egyházak semmilyen visszajelzést nem kaptak a 2002/501-es törvény által felállított különbizottságtól, így a tulajdonképpeni restitúció tovább késik. A teljes hír

Az egyházi ingatlanokról májusban döntenek?

Az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását felügyelő kormánybizottság eddigi munkájának ismertetése, és az egyházak sajátos problémái szerepeltek az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását felügyelő bizottság és a Romániában elismert egyházak, köztük a történelmi magyar egyházak képviselői között április 11-én lezajlott találkozó napirendjén. A résztvevők ugyanakkor áttekintették a bérleti viszonyt szabályozó kormányhatározat tervezetének és a kárpótlási törvény tervezetének lényegesebb elemeit.

Markó Attila , a bizottság alelnöke beszámolt arról, hogy az egyházak gondjai közül leggyakoribb a polgármesteri hivatalok által előállított bizonylatok, illetve ezek tartalmi hiányosságainak kérdése. A bizottság tagjai biztosították az egyházak képviselőit, hogy amennyiben nem sikerül a bizonylatokat begyűjteni, akkor a bizottság a kormány segítségével fogja ezeket beszerezni. Az bizottság továbbá arról is tájékoztatta az egyházak képviselőit, hogy a döntés-előkészítési folyamat nehézségei ellenére a jövő hónap elejére várhatók az első döntések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!