A gyógyszerkészlet még tíz napra elég

2003. április 8. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kórházak országszerte tavalyi gyógyszerszámláikat sem bírják kifizetni, így a forgalmazók sem szállítanak. Székelyudvarhelyen az intézmény főgyógyszerésze kénytelen adakozásra szólítani fel a tehetős cégeket.

A székelyudvarhelyi kórház gyógyszerraktárába lépve hétfő délután szinte teljesen üres polcok fogadtak. Pár percel érkezésem előtt ugyan mindenki örvendett annak, hogy végre érkeztek medicinák, de a lelkesedés utólag hamar lankadni kezdett, mert a kórház csak a szokásos, úgynevezett „programos gyógyszer” kapta (ezek a szerek a nemzeti egészségügyi program keretében az Egészségügyi Minisztérium támogatását élvezik). A „programos szereket” krónikus betegek kezelésére kapta a klinika: ezekből a pirulákból a kórházak egész egyszerűen nem fogyhatnak ki. Ezekkel a cukorbetegeket és az akut vörösvértest-hiányban szenvedőket kezelik, de ide tartoznak a szervátültetésen átesett, utókezelésre szoruló betegek.

A gyógyszerkassza a tizedére csökkent

Balázs Piroska

, a kórház főgyógyszerésze a Transindex kérdésére azt közölte, a jelenlegi krízishelyzet legfőbb oka az a reform, amit többszöri nekifutásra sem tudtak teljes mértékben megvalósítani, ám nem számítottak az azután beálló nehézségekre. A hazai egészségügyet továbbá az is sújtja, hogy nem csak a kórházi ágyszám-csökkentéssel van gond, hanem alig-alig működik a szociális intézményrendszer, az ország az alapellátás biztosításával is küszködik. Az udvarhelyi kórház 2000-ben havonta kétmilliárd lejt költött gyógy- és kötszerekre, most ennek a tizedrészéből kényszerül gazdálkodni.

Az EU mindezek mellett elvárja Romániától, hogy az egészségügyi ellátórendszer az Unió elvárásainak feleljen meg – az EU 1000 lakosra számítva 5 kórházi ágyat ír elő, ám az uniós országokban ezt jó színvonaló alapellátás egészíti ki, és a szociális gondozást egyéb, megfelelően működő intézményhálózat látja el. Viszont Romániában a szociális gondozást is a kórházaknak kellett átvállalniuk, emiatt fogyott el az alapellátásra átutalt pénz – magyarázta a főgyógyszerész.

Sokszor előfordul, hogy az idős, sanyarú körülmények között élő, idős betegek télire azért utaltatják be magukat, hogy fűtött helyen alhassanak és legyen mit enniük. Az EU-tagállamokban már az egynapos műtéti rendszeri is megoldott: a beteg 24 órára fekszik be a kórházba, elvégzik a szükséges beavatkozást rajta, majd hazamegy és felülvizsgálatra a szakorvosa, családorvosa jár ki hozzá. Ez a megoldás nálunk nem működik, mindenki kizárólag a kórházban gyógyul, lábadozik.

Klinikai rang klinikai pénzkeret nélkül

Romániában három kategóriába rangsorolják a kórházakat: az intézmények klinikai, megyei és városi rangokkal büszkélkedhetnek. A klinikai és a megyei intézmények az ún. DRG rendszerbe működnek, ami azt jelenti, hogy átutalja számukra az egészségbiztosító azt az összeget, ami például egy műtét költségeit fedezi, de a városi kórháznak nem utalnak. A városi intézmények között nem tesznek különbséget az ellátott lakosságszám szerint, pedig az udvarhelyi működtetéshez lényegesen több pénz kell, mint például a székelykeresztúri kórházéhoz. További megszorítás, hogy börtönbüntetéssel sújtható az a kórházi vezető, aki túllépi a költségvetés szabta kereteket.

Balázs Piroska lapunknak azt is elmonda, kérték a kórház megyeinek nyilvánítását. Az intézmény négy osztályát feljebb is minősítették, ám a megyei színvonalú finanszírozás mindeddig elmaradt.

Egyetlen tavalyi számlát sem tudtak kifizetni

Országszerte mintegy 460 kórház küzd jelenleg ezzel az új megoldásra váró helyzettel. Ezekbe az intézményekbe a legtöbb gyógyszer-nagykereskedő és -raktár leállította a szállítást, márcsak azért is, mert például az udvarhelyi kórház nem bírta kifizetni egyetlen 2002-es gyógyszerszámláját sem – tájékoztatott Balázs. Továbbá elmondta, nem pánikot szándékszik kelteni azzal, hogy segítséget kér a tehetősebb cégektől, csak el akarja kerülni, hogy intézménye gyógyszer nélül maradjon. A mostani készlet még még 10 napra elegendő.

Az udvarhelyiek zúgolódnak, a kórház vezetőit hibáztatják a kialakult helyzetért. A főgyógyszerész azonban azzal vág vissza, hogy az egyik helyi rádióban elhangzott vádaskodások nem állják meg a helyüket, mivel az udvarhelyi kórház azért került az országos élvonalba tartozó intézmények közé, mert náluk olyanok dolgoznak, akik munkájukkal mindig a beteg érdekeit szolgálják. Ennek köszönhető, hogy egy hollandiai alapítvány kilenc éven keresztül segítette őket, saját alapszabályzatának mondva ellent, amely eredetileg azt kötötte ki, hogy csak 3 évig támogathatnak egy intézményt egy helységben.

Egyelőre az adományozás a megoldás

A főgyógyszerész azt is sajnálja, hogy bürokráciai akadályok miatt nem tudják az országba behozni azokat a gyógyszereket, amelyeket Németországban kizárólagosan az udvarhelyi kórháznak gyártottak le. Azt is jó tudni – tette hozzá Balázs Piroska –, hogy a kórház 30 év után kapott először az érvényes előírásoknak megfelelő gyógyászati segédeszközöket, ami szintén az itt dolgozó orvosok munkájának köszönhető.

A jelenlegi helyzet megoldására az állami finanszírozás lenne az igazi, de ha ez nem valósul meg a közeljövőben, akkor igenis szükség lesz a külső segítségre. Elsősorban gyógyszereket kellene adományozni a kórházaknak, vagy pénzt, amivel megvehetik a szükséges szereket, természetesen elszámolási kötelezettséggel – zárta beszélgetésünket Balázs Piroska.

Ugyan gyakori áramszünet és elnyomó takarékoskodás nem akadályozza a kórházakat a betegápolásban, mint '89 előtt, de mára szinte az a 14 évvel ezelőtti állapot állt elő, hogy a beteg viszi a gyógyszert saját műtétéhez – azzal a különbséggel, hogy nem szükséges a szereket a feketepiacon beszerezni. A patikák nem ártámogatott gyógyszerekkel bőségesen el vannak látva, csak bírják ki a betegek a legközelebbi fizetés- vagy nyugdíjnapig.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!