ÁFA-csalás miatt csökken a nemzeti össztermék?

2003. március 27. – 21:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ÁFA-törvény egy cikkelye értelmében a cégek saját felelősségükre igényelhetik vissza a forgalmi adót -- a fehérgalléros maffia így „szabályszerűen” nyúlhat le milliárdokat. A Pénzügyminisztérium szerint a törvény jó .

Dollármilliók vándorolnak az állami kincstárból a különböző cégek bankszámláira törvénytelen ÁFA-visszaigénylések révén. A Jurnalul National Metin Cerchezt, a török-tatár kisebbség parlamenti képviselőjét idézve írja, hogy az ÁFA-maffia annyira kiterjedt, hogy a belső nemzeti össztermék csökkenését idézheti elő. 2002. október 1-től alkalmazták a 345-ös ÁFA-törvény azon cikkelyét, mely szerint a cégek saját felelősségükre kérhették az ÁFA-visszaigénylést, amennyiben bizonyítani tudták a kereskedelmi tranzakciót -- a papírok érvényességét az adóhivatal 6 hónapon belül ellenőrizte. A 345-ös törvény 2002 június 1-én lépett érvénybe, de mivel a fentebb említett cikkelyt csak október 1-én kezdték alkalmazni, négy hónap alatt a „fehérgalléros” maffiának volt ideje kidolgozni a közpénzek „saját felelősségre” való lenyúlásának módszerét. Amíg a pénzügyigazgatóság bebizonyította, hogy a kereskedelmi tranzakcióról szóló papírok hamisak, be lehet zsebelni a pénzt, és nyugisan el lehet tűnni.

A konstancai iskolapélda

Emil Oprea nak néhány kis cége volt Konstancán, mindegyik ócskavassal kereskedett. Nem volt adóssága az állammal szemben, ezenkívül pedig jó kapcsolatokat ápolt a helyi PSD-vel. Október másodikán -- egy nappal a cikkely érvénybe lépte után -- Oprea 51 milliárd lejnyi ÁFA-visszaigénylést nyújt be, hamis számlái egy izraeli gázálarc-exportról szólnak. Létezik ugyan egy ÁFA-visszaigénylési kockázat-lista, melyen az ócskavassal kereskedő cégek igen előkelő helyet foglalnak el, azonban a hivatalnokok „megfeledkeztek” erről, és azonnal átutalták a pénzt Opreának. Az összeg a Romanian International Bank számláira érkezik, ahonnan a Vlas Company bankszámlájára utalják át -- innen pedig eltűnik. Amikor a tranzakciók feltűntek a megyei pénzügyigazgatóságnak, és ellenőrzést kezdeményeztek Oprea ellen, addigra már ő is eltűnt -- az államkassza pedig 5 millió dollárral lett szegényebb.

„Az ÁFA-csalások nem számottevőek”

A Pénzügyminisztérium jónak tartja a 345-ös törvényt. Mihai Hura igazgató szerint körülbelül 30.000 milliárd lejt fizettek vissza jogos ÁFA-visszatérítésként, miközben a költségvetésbe az ÁFA-ból körülbelül 140.000 milliárd lej folyt be. A minisztérium szakértői szerint az ÁFA-csalások nem számottevőek, mindazonáltal a konstancai eset után érvénytelenítették a visszaigénylési kockázat-listát, és ezentúl csupán a nagy forgalmú cégek kérhetik vissza saját felelősségükre a forgalmi adót.

Metin Cerchez, a török-tatár kisebbség parlamenti képviselője egy sajtótájékoztatón intézett felhívást az illetékes állami szervekhez, hogy derítsenek fényt a törvénytelen ÁFA-visszatérítési ügyletekre. Cerchez közölte, hogy írásban, konkrét esetekkel alátámasztva hívta fel Adrian Nastase kormányfő, valamint Mihai Tanasescu pénzügyminiszter figyelmét a jelenségre. Cherchez elmondása szerint a miniszterelnöktől ez idáig nem kapott érdemi választ, a pénzügyminiszter pedig egyáltalán nem reagált levelére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!