Mégis kitörik a korrupt PSD-vezetők nyakát?

2003. február 11. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Parlamenti tagok nem ülhetnek egyúttal cégek igazgatótanácsaiban is, s nyilvános vagyonnyilatkozatat kell tenniük – tervezi a PSD. A frakcióból többen közölték: a távlati üzleti bevételt választják. Az RMDSZ-szenátorok álláspontja eltérő.

Részben teljesítette Iliescu elnök korrupció-ellenes elvárásait a PSD vezetősége. A párt vezetői elhatározták, két törvénytervezetet fognak pártközi egyeztetés után a parlamentnek benyújtani, amelyek azt írnák elő, hogy a kiemelt köztisztviselők, valamint a képviselők és szenátorok nem lehetnek egyúttal cégek igazgatótanácsai nak vagy részvényesi közgyűlésé nek tagjai. A másik előírás, hogy a PSD-frakciók tagjainak közölniük kell vagyonnyilatkozataikat a Hivatalos Közlöny ben. A PSD állandó küldöttsége Ion Iliescu másik kéréséről nem döntött – a kormányzó pártnak adott múltheti államfői intő szerint összeférhetetlenségi törvényt is be kellene terjeszteni, melynek értelmében a PSD szenátorai és képviselői mandátumuk idejére le kellene mondaniuk vállalkozásaikról.

Felelősségvállalás a frakciótagok ellenében

A korrupció-ellenes törvénycsomagért benyújtásakor a kormány felelősséget fog vállalni a parlamentben. Az így benyújtott törvényt módosítani nem lehet, a képviselők vagy elfogadják a jogszabályszöveget, vagy leszavazásával a kormányt is visszahívják. Valószínűleg azért választotta ezt a saját frakcióit semlegesítő megoldást a Nastase-kabinet, mert a frakciók tagjai máris elégedetlenkednek a törvénytervezetekkel.A PSD-frakciók együttes üléséről úgy nyilatkozott

Ion Solcanu

frakcióvezető, hogy máris több szenátor kifogásolja a korrupció-ellenes tervezetet. A PSD szenátorai és képviselői egyre nagyobb számban nyilatkoznak úgy, inkább felhagynak a politizálással, de nem hagyják ott az – ezek szerint még a honatyaságnál is jobban fizető – igazgatótanácsi és részvényesi funkciókat.

RMDSZ: szenátori szempontok

Markó Béla

, az RMDSZ újraválasztott elnöke az összeférhetetlenségről a bukaresti, Babilon Klubként üzemelő Petőfi Házban nyilatkozott az RTV magyar adása által szervezett politikai vitaműsor felvételén. Újságírói kérdésre válaszolva ekkor kijelentette: a szigorú összeférhetetlenségi szabályok híve.

Szerinte a politikusi munkával csak az oktatói egyeztethető össze, minden egyéb összeférhetetlen. [A kérdés és a válasz végül a műsor január 24-én szerkesztve sugárzott változatába nem került be – lásd a Disputa vonatkozó topikját ].

A Transindex három RMDSZ-szenátort keresett meg e téma kapcsán.

Eckstein-Kovács Péter

, Kolozs megyei szenátor, a Szabadelvű Kör elnöke:

– Maradéktalanul egyetértek a tervezett intézkedéssel. Az a sajnálatos, hogy eddig hagyták, a parlamenti tagok részt vegyenek az igazgatótanácsokban. Én sem városi tanácsosként, sem parlamenti tagként nem vettem részt soha ilyesmiben. A cégek igazgatótanácsaiban technokraták kell dolgozzanak, nem politikusok. A törvénytervezet ügyvédi munkámat különben nem érinti, másrészt nem volna célszerű az ügyvédeket kizárni a parlamentből – azt lehet esetleg szabályozni, milyen fajta ügyeket nem vállalhat el az, aki ügyvédként a parlament tagja. Amúgy gőzöm nincs, úgy általában, illetve az RMDSZ-en belül hány szenátort és képviselőt érintene ez a jogszabály.

Verestóy Attila

Hargita megyei szenátor, vállalkozó: – A tulajdon szent dolog, minden liberális demokrácia alapja, a tulajdonvédelem pedig a jogállam fontos feladata. Így nem tartom kivitelezhetőnek és jónak, hogy a tulajdonról való lemondásra szólítanánk fel azokat, akik közképviseletet vállalnak.

Az más, hogy a tulajdon napi adminisztrációját nem tartom összeegyeztethetőnek a törvényhozói státussal, éppenséggel a döntési, a kormányzati hatáskörrel semmiképp. Megfontolandó, hogy egy adott cég mindennapi vezetése és a törvényhozás milyen mértékben és formában összeegyeztethető. Ahhoz, hogy az én helyzetemről beszélhessünk, előbb látnom kéne a konkrét tervezetet vagy törvényt.

Frunda György

megkeresésünkre egy megbeszélésre való hivatkozással halasztást kért, telefonján később üzenetrögzítő jelentkezett. A Maros megyei szenátor a témáról augusztus 13-án úgy nyilatkozott, hogy az alkotmány előírásai megengedik a tisztségviselőknek amértéktartó vagyongyűjtéstmandátumuk ideje alatt is; a törvénytelen gazdagodást a rendőrségnek kell bebizonyítania.

A vagyonnyilatkozatok közlését tavaly februárban azért ellenezte, mert szerinte a jó tolvajok aHivatalos Közlönyből tájékozódnak, másrészt nem lehet eleve illegális lépéseket feltételezni a politikusokról.

A PSD tervezett lépései közül

figyelemre méltó

, hogy a korrupció-ellenes törvénycsomag csak a fővárosi, a közigazgatás központjában dolgozó, vezető tisztségviselőkre fog a jogszabály életbelépésekor azonnal vonatkozni, a helyi tanácsok csak 2004-től kell majd betartsák előírásait – mindezt a PSD főtitkára,

Cozmin Gusa

jelentette be az állandó küldöttség ülése után. A vagyonnyilatkozatokról a PSD megváltoztatta álláspontját: eddig a párt egy, a szenátussal elfogadtatott törvényben ragaszkodott a számvevőszéknek átadott nyilatkozatok zárolásához. Most viszont a PSD vezetősége megszavazta, hogy a Hivatalos Közlöny hozza le a nyilatkozatokat.

Kihallgatáson a kiskirályok

A PSD megyei szervezeteinek közönségesen csak „báróknak” nevezett, a sajtó szerint kiskirályokként működő vezetőinek véleményét ma hallgatja meg a PSD vezetősége. A PSD-központot Adrian Nastase pártelnök és Cozmin Gusa képviseli majd, előttük az argesi, a bákó, a beszterce-naszódi, a bihari, a botosani, a brassói, a brailai, a Buzau-i, a krassó-szörényi és a Fehér megyei szervezetek vezetői fejthetik ki álláspontjukat.

Mindenik megyei szervezet „legalább egy félórát” kap a meghallgatásokon, amelyekre féléves késéssel kerül sor. A párton belüli korrupció megvitatását eddig a PSD vezetőinek túlterhelt napirendjére hivatkozva halasztották el. Októberben a PSD országos tanácsa „operatív csoportokat” hozott létre, amelyekben a pártközpont vezetői dolgoztak ki jelentéseket a korrupcióról.

Nincs kizárva, hogy a tárgyalások után a PSD puszta sajtóspekulációknak minősíti a kiskirályokat ért korrupciós vádakat. Adrian Nastase egy héttel ezelőtt nyilatkozta azt, hogy „nem akarunk valamiféle inkvizítori csoportokat létrehozni, hogy azok törjék ki a helyiek nyakát, sem pedig népbíróságokat nem szándékszunk létrehozni”. (Mai hír különben, hogy ideiglenesen a kormányfősógornője letta Tarom légitársaság igazgatója.)

Ion Iliescu elnök

a múlt héten Snagovban találkozott a PSD parlamenti csoportjaival, és azt kérte tőlük, mondjanak le igazgatótanácsi és részvényesi tisztségeikről. Az elnök szerint az összeférhetetlen tisztségek együttes ellátása a korrupció melegágya.

Iliescu a frakciótagok előtt jelentette ki: választaniuk kell az üzlet és a politika között. Az ülés után több PSD-frakciótag és maga Dan Ioan Popescu nyilatkozott úgy, hogy üzleti érdekeltségeikről lemondani nem tudnak, mert ez biztosítja hosszú távon is a megélhetésüket, míg a parlamenti mandátum csupán négy évnyi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!