A hazai menedzser-mennyország

2003. január 30. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A multik a Csehországban és Magyarországon dolgozó menedzsereikhez képest elkényeztetik Romániában működő vállalatvezetőiket. Utóbbiak 1000 dollárral többet keresnek havonta. A dolgozóknak ellenben kevesebb juttatás dukál.

A humánerőforrások vizsgálatával foglalkozó amerikai Hay Group budapesti irodája beszámolót készített arról, hogy Romániában hogyan bánnak a multinacionális cégek az alkalmazottaikkal. A jelentés alapja egy közvélemény-kutatás, amit 38 vegyes vagy teljes egészében külföldi tőkéjű cégek között végeztek. A felmért cégek tőkéjének legnagyobb része az EU-ból és az AEÁ-ból származik (60, illetve 24%). A kapott eredmények még az amerikai szakembereket is ámulatba ejtették, mert Romániában olyan furcsaságokkal találkoztak, amelyek teljesen eltérnek a más országok munkáltatóinál tapasztaltaktól.

Bukarestben érdemes élni

A külföldi tőkéjű romániai cégek vezető menedzsereit erősen túlfizetik a térség más országaiban tevékenykedő társaikhoz képest. Romániában ugyanis egy úgynevezett top-manager fizetése évente átlagosan 65 000 dollár, ami pontosan havi 5400 dollárt bevételt jelent. Ez az összeg jóval meghaladja a cseh és magyar fizetési átlagot, ahol ez az összeg 47, illetve 55 ezer dollár.

Bukarestben a fizetések 15,3%-al magasabbak, mint az átlagbér, vidéken viszont a bérek az átlag alatt helyezkednek el 37,7%-al. Az országban csak úgy nyüzsögnek a hivatalnokok és a bürokraták: a köztisztviselők száma 50%-al meghaladja a termelői szektorban dolgozók számát. Azok a vegyesvállalatok pedig, amelyekben román tőke is található, 44%-al kisebb fizetéseket osztanak ki, mint a teljes mértékben külföldi tulajdonúak. A Hay-tanulmány előrejelzése szerint ebben az évben a bruttó jövedelmek 18,2%-al fognak növekedni (a termelői szektor alkalmazottainál), a menedzserek körében ez az emelkedés 17,9%-os lesz. Ez az emelkedés azonban az előző évekhez képest kisebb mértékű lesz (2002-ben 20,4%-os volt).

A cégek 64%-a utalt ki luxus-kategóriájú autókat menedzsereik részére, és csupán 21%-uk biztosított gépjárműveket a konkrét munkavégzéshez. A külföldi munkaadók legfőbb érdeke hatékonyságuk növelése, a legutolsó pedig az, hogy ezt méltóképpen el is ismerjék.

Alulfizetett értelmiségiek és munkások

A romániai alkalmazottak még nem élvezik ugyanazokat az előnyöket, mint a többi kelet-európai társaik: nincs otthoni számítógépük, nem kapnak lakáshitelt, sem fizetéspótlékot a szabadságuk ideje alatt, az üzemanyagok árát sem fizetik vissza nekik. Viszont rendelkeznek biztosítással munkahelyi betegségek esetére.

A túlfizetett állások közé tartoznak a kereskedelemmel, pénzüggyel, és közigazgatással kapcsolatosak, alulfizetettek pedig a termelésben és a minőségellenőrzésben dolgozók. A legnépszerűbb kedvezmények, amiben egy menedzser a cégénél részesül: a gépkocsi, utána következik a mobiltelefon, a szakmai továbbképző tanfolyam, az utazási biztosítás és az étkezde. Az irodák személyzete és a munkások többnyire csak élelmiszerjegyeket kapnak.

„A kérdőívek kimutatták, hogy Romániában a fokozottabb felelőséggel járó állások jóval a piaci átlag fölött fizetnek, miközben a dolgozókat és a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket alulfizetik. A romániai bérek piaca még strukturálatlan, ami az átmeneti gazdasági rendszereket jellemzi” -- magyarázta Hettinger Tamás , a budapesti Hay Group kutatási menedzsere, hozzátéve, hogy míg Közép-Európában egyre csökkenek a bérezési különbségek a munkások és a menedzserek közt, addig Romániában egyáltalán nem lehet egy ilyen folyamat elindulásáról beszélni.

A tanulmány egyenlőre csak a bukaresti helyzetet vetette össze az általában vett vidékkel, de ígéreteik szerint a jövőben külön ki fognak térni az ország mindegyik régiójára. A Hay Group évente két alkalommal végez ilyen típusú felméréseket, a következő közzétételére 2003 októberéig kell várni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!