Színes labdáknak örül a sertéskaraj

2003. január 29. – 18:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A brit farmereknek egy brüsszeli rendelkezés szerint 90 napjuk van arra, hogy játékokat helyezzenek el minden disznóólban. Ha nem, háromhavi börtön vagy 100 font büntetés vár rájuk. Romániában is tilos az állatot ütlegelni és kínozni.

A brüsszeli állatvédelmi rendelet a jövő héten lép életbe Nagy-Britanniában, célja az, hogy a sertések vidámak maradjanak, ne harapdálják össze egymást az ólakban. A hivatalos megfogalmazás szerint „gazdagabbá kell tenni a környezetet manipulálható eszközök segítségével”. A brit mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium úgy értelmezte az Európai Uniós bürökratáinak előírását, hogy a farmereknek labdákat kell elhelyezniük az ólakban.

A minisztérium szóvivője így szólt:

„Kézilabda- és futball-labdákra gondoltunk. A tenyésztőknek azt ajánljuk, cserélgessék a játékszereket, hogy a disznók ne unják el magukat. Ajánlatos különböző színűeket is beszerezni. A cél a jó közérzet. Nem akarunk úgy kijönni a dologból, hogy dadusországnak tartsanak bennünket, de fontos, hogy boldognak lássuk a disznókat, amint össze-vissza turkálnak az ólak körül.” A minisztériumi szóvivő szerint a felaggatott, attraktív láncok szintén jó megoldásnak bizonyulhatnak, mert a négylábúak szívesen böködik az orrukkal a láncokat. Az angol kormány mindenesetre különösebben semmilyen játékot nem ajánl, mert a kabinetnek nincs tudomása olyan cégről, amely sertésjátékszereket gyártana.
A farmerek jól járnak, ha komolyan veszik a rendelkezést: 1000 fontra vagy háromhavi börtönre büntethetik őket, ha nem szerzik be a játékkészleteket. Neville Meeker Wiltshire grófságbeli farmer arról számolt be az újságíróknak, hogy illetékes gazdálkodási szakemberek figyelmeztették: megvonják tőle a sertésforgalmazási jogot, ha nem vásárol játékokat mind a 64 tulajdonában levő ólba. Meeker 1200 sertést nevel. Õ így vélekedik a rendelkezésről: „Itt van a kezemben a játékok felszereléséről szóló átirat.

Gőzöm sincs, mit akar jelenteni.”

Kedden mindenesetre egy műanyag repülőgéppel és egy szürke játékmackóval tesztelte állatainak játékos kedvét. A két tárggyal láthatóan jól elszórakoztak a malacok, viszont a gazda korántsem volt ilyen lelkes: „Ezek a játékok két percet se fognak kibírni. Valami tartósabbat kell nekik adnunk, olyat, ami hathavi rágcsálást kibír legalább. Ráadásul a játék nem lehet fából, mert az sérüléseket okoz, no meg a szálkák fennakadhatnak a disznók torkán.”

A gazda a biztonság miatt is aggódik, egyrészt az ólakban szétszórt játékok veszélyesek lehetnek, másrészt láncokat nem aggathat fel az ólak tetejére, mert a malacok önmaguk szórakoztatása közben a fejükre ránthatják a kissé már korhadt tetőt.

Meeker gazda a Farmers’ Weekly

nevű szaklapnak írt levelében így panaszkodik: „Igen, eljött a játékfelügyelők ideje. Ez nem valami tévés svindli. Az európai diktátorok eszelték ki ezt is úgy, hogy nyakunkon van a januári eladási szezon.” A farmer azért is aggódik, hogy a törvény csak egy játékot ír elő ólanként, ő pedig 20 sertést nevel egy helyen. „Nem fognak összeverekedni az egy szem játékon? Emlékszem, hogy szoktak viselkedni a gyerekek.” Mark White, a Sertésegészségügyi Egyesület volt elnöke így vélekedett: „Valóban, a sertéseknek megvan az a rossz szokásuk, hogy összeharapdálják egymást. Elsősorban egymás füleibe és farkába marnak bele. Az állatvédők amellett érvelnek, hogy ne kurtítsuk meg az állatok füleit, inkább adjunk oda valami unaloműzőt az állatoknak, hogy inkább ezzel szórakozzanak.” White szerint a hajóbóják és a műanyag sípok lennének az ideális disznó-játékszerek

Tilos a tenyészállatokat moslékkal

etetni Romániában a tavaly év végén életbe lépett, 1247-es számú kormányrendelet szerint. Az új állategészségügyi előírásokat összesítő jogszabály a sertések szórakoztatását ugyan nem írja elő, de arra kötelezi az állattenyésztőket, hogy ne ütlegeljék, kínozzák állataikat (például kábítsák el a sertéseket). Amelyik gazda nem tartja be az állattartási, takarmányozási, ápolási, szállítási és vágási előírásokat, azt 3-6 millió lejjel büntethetik az állategészségügyi hivatalok.

Az ország hat erdélyi és partiumi megyéjében szintén EU-direktívákra hivatkozva tiltották be 2002 januárjában a sertéspestis elleni oltást. Az tilalom bevezetése óta 42 gócpontban alakult ki sertéspestis-járvány. Ezen a héten Temes és Arad megyében fedeztek fel összesen 209 fertőzött állatot. Ezek azóta vagy elhulltak, vagy az állategészségügyiek irották ki őket. Az oltási tilalmat azért vezették be, mert laboreredmények szerint az oltóanyag csak átmeneti védettséget biztosít, a vírust magát nem ártalmatlanítja.

Hírforrás: The Times

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!