Repülőgép-meghajtással olcsul a távhő

2003. január 28. – 18:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hadsereg klszuperált vadászgép-motorjaiból készült kazánházakkal rukkolt elő egy bukaresti műszaki kutatóintézet. A hazai építésű kis távhőközpontokkal 700 lakást lehet kifűteni. A berendezésekre hét város már leadta a rendelést.

A kormány a jelenlegi, túlközpontosított távfűtési rendszer átalakítása törekszik. A jelenlegi, egy-egy városnegyedet kiszolgáló távhőközpontokat több kisebb, jelentősen gazdaságosabb, könnyebben üzemeltethető kazánházra cserélik. A kormány ötlete az, hogy az új távhőközpontok kazánjait a kiselejtezett MiG-típusú vadászgépek átalakított hajtóműveivel fűtsék. A Bukarestben Comoti néven működő turbógenerátor-motorokat gyártó kutatóközpont (INCDT) az egyetlen, amely ilyen típusú erőforrásokat készít. Az oktatási és kutatási minisztérium technológiai fejlesztésért és a találmányokért felelős főigazgatója, Constantin Ranea úgy nyilatkozott, hivatala „erősen érdeklődik” a kis kazánházak fejlesztése iránt, de azt is hozzátette, a „részleteket még ki kell dolgozni.” Noha hivatalosan semmilyen kormányfunkcionárius nem erősítette meg, lapinformációk szerint olyan határozat készül a kormánypalotában, amely a kis kazánházak telepítését szorgalmazná, véget vetve a központosított távfűtő-hálózatoknak.

Egyedüli a világon?

A Comoti Intézetben a GTE 2000-01 BT gyári típusszámot kapta az a kis kazánház, amely -- az intézet állítása szerint -- egyedi a világon: repülőgép-motorból készült. A hőt metángáz szolgáltatja. A berendezés elsősorban áramot termel, de a működés során keletkező gőzzel távfűtési rendszert lehet működtetni: a háztartásokban lehasznált melegvizet és a fűtőtestek melegítését lehet biztosítani.

A Comoti Intézet igazgatója, Sorin Palalau úgy nyilatkozott, az általa vezetett intézmény biztosítani tudja a megfelelő számú kis távhőközpont legyártását, még akkor is, ha a rendelések száma ugrásszerűen megnövekedne. Az új fejlesztésű kis kazánházakat a meglevők épületeibe lehetne szerelni, a városnegyedek távhőelosztási rendszereihez hozzáigazítva. Palalau listája szerint Beszterce, Barlad, Brad, Roman, Szászsebes, Vaslui és Zilah polgármesteri hivatalai már rendeltek az intézet által fejlesztett távfűtőközpontból.

Olcsóbb lehet a távfűtés

Ilie Stefan közigazgatási államtitkár azt erősítette meg, hogy a kormány élénken érdeklődik a repülőgép-turbógenerátorokkal működtetett távhőközpontok iránt. Az államtitkár azzal biztatta a Comoti Intézetet, hogy „előbb vagy utóbb az egyik kormányülésen megtárgyalják a témát”. Az is elképzelhető, hogy részben e hazai fejlesztésű minikazánházakra költik az Európai Befektetési Bank 300 millió eurós távfűtés-korszerűsítésre megítélt kölcsönének egy részét.

Távlati távhõgondok

A téli, hatalmas összegû távfûtési számlák komoly fejfájást okoznak mindazon tömbházban élõknek, akiknek nem tellett saját kazánba befektetni -- így pedig a távfûtési hálózat veszteségeit is nekik számlázzák ki a távhõcégek. A számlák egyes városokban meghaladják a minimálbér kétszeresét. A kormány múlt heti intézkedése ezt az egyenlõtlenséget igyekszik orvosolni. Eszerint decemberben, januárban és februárban a háztartások egyformán fizetik a melegvizet és fûtést. Az elavult csõrendszereken a 40%-ot is eléri a hálózati veszteség, de ennek árát ezután a rendszerint állami tulajdonú távfûtési szolgáltatóknak kell állniuk -- kérdés, meddig tudják így elkerülni a csõdöt.

A berendezések legyártására a Comoti Intézet a hadsereg raktáron levő repülőgép-motorjait használhatja fel, vagy Ukrajnából lehet a generátorokat importálni. „Ha a hadseregtől egyenesen a városokhoz kerülnek át, az egész dolog még olcsóbbá válik” -- jegyzi meg Ilie Stefan. Az államtitkár számításai szerint a repülőgép-meghajtású távhőközpontokban termelt hőenergiát gigakalóriánként csupán 300 ezer lejért lehetne eladni.

Az nem világos még, mely városoknak vagy városnegyednek érné meg beszereltetni az újfajta minikazánházat. Az államtitkár becslése szerint egy berendezés körülbelül 700 lakást láthatna el hőenergiával. Bukarestben például 700 ezer távhővel fűtött lakás található, ezekhez tehát ezer repülőgépmotros kazánházat kéne beszerelni. Ennek költsége eléri az egymilliárd dollárt, másrészt az sem tisztázott, mi lesz a berendezések által termelt villamos energiával.


A MiG 29-esek a bontóba kerülnek

A vezérkari főnök, Mihail Popescu különben január 21-én jelentette be, hogy a néhány éve még a román hadsereg legkorszerűbbnek tartott vadászgépeit, a 18 darab MiG 29-est leszerelik és ócskavasnak adják el -- de lehetséges, hogy hajtóműveiket előbb a Comoti Intézet fogja hasznosítani. „Nem érdemes modernizálnunk a Mig 29-eseket, éppen most, mikor belépünk a NATO-ba. Fölösleges pénzkidobás volna. Olyan gépeket kell beszereznünk, amelyek a NATO-ban használatosak” -- fejtette ki Popescu.

Az ország légvédelmét így a következő öt évben az egy generációval korábbi fejlesztésű MiG 21-es Lancerek fogják ellátni, amelyeket 400 millió dollárért korszerűsítettek. Ezek a gépek 2007-2010-ig lesznek szolgálatban.

Hírforrások: Realitatea Romaneasca, Adevarul

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!