Fiatalokból áll a felső tízezer

2003. január 17. – 19:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokuk dohányzik, szinte mindannyiuknak van autója, szeretik a márkás italt és a tévét, ráadásul a felük 34 évesnél fiatalabb, és szinte egytizedük csak elemit végzett. Elkészült a romániai tehetősek robotképe.

Mercury Research Srl.

Az Esomar, közvélemény- és piackutatók nemzetközi szakegyesületének egyetlen romániai tagja. Az Ensomar 1948-ban jött létre, mint Közvélemény és Piackutatói Európai Társaság, de később világméretű szervezetté nőtte ki magát. Jelenleg közel 100 ország több mint 4000 tagszervezetét egyesíti. A Mercury Research 1992 óta végez romániai piackutatásokat, fontosabb kliensei között van az Euromedia, a Media Pro, az OMV, a Procter & Gamble, az Ericsson, a Mobifon, az Orange (TGI), a ZAPP Mobile vagy a Coca Cola HBC Bulgária.

A román társadalom tehetősebb rétegét a városi felnőtt lakosság körülbelül 10%-a képezi -- áll a Mercury Research 2001 szeptemberének és 2002 augusztusa között gyűjtött adatok alapján elkészített tanulmányban. A közvélemény-kutatás során tízezer, 18 év feletti személyt kérdeztek meg a városi lakosságra nézve reprezentatív mintából. Természetesen a csúcsgazdagokat elkerülték a kérdőívezők.

A talán sokak számára meglepő eredmények szerint Románia jól keresőinek mintegy fele (48%) fiatal, vagyis még nem töltötte be a 34-ik életévét. A 18 és 24 év közötti korosztályból kerül ki a tehetősebbek 24%-a, a 25-34 évesek pedig ugyanilyen arányban képviseltetik magukat. A 35 és 44 év közöttiek majdnem az egyharmadát, azaz a 29%-át teszik ki az átlagosnál magasabb jövedelemmel bíró személyeknek, míg a 44 és 54 közöttiek 20%-ának sikerült elérnie, hogy tehetősnek számítson. Az utóbbi időben egymás után publikált milliárdosi toplisták szerint azonban a világ nagygazdagjai, és ez igaz a kelet-európai és romániai felállásra is, továbbra is inkább a középkorúak vagy éppen az ötvenen túliak.

A felénél kevesebb diplomás

Ami a módosabb román állampolgárok iskolázottságát illeti, a tanulmány elég vegyes képet mutat. A megkérdezett gazdagok 8%-a nem rendelkezett mindössze elemi iskolai végzettséggel. 47%-uk zárta le tanulmányait az érettségi után, és csupán 44%-uk rendelkezik valamilyen főiskolai diplomával.

Az átlagos városi lakossághoz viszonyítva a „társadalom krémje” inkább tekinthető médiafogyasztónak. A legtöbben a tévéből szerzik az információikat (37%), ezt követik a napilapok (25%) és egyéb lapok (17%), valamint a gazdasági sajtó (25%). A lakosság többi részéhez képest a gazdagabbak kétszer nagyobb arányban követik figyelemmel a tévéadók gazdasági műsorait (pontosan 10% aránylik az 5%-höz).

Drága cigarettákba folytott stressz?

A legjelentősebb különbség feltehetően a társasági életben és a fogyasztási szokásokban nyilvánul meg. A romániai keveseknek éppen a fele dohányzik, míg a lakosság többi részének csak a 37%-a. Az alkoholfogyasztási szokások is eltérőek, a tehetősebbek gyakrabban nyúlnak a palackozott borokhoz (62%), mint a városi lakosság többsége (csupán 41%). A legnagyobb eltérés természetesen a birtokolt javak szintjén észlelhető: a felső tízezer tagjaiból szinte mindenki (99%) rendelkezik gépkocsival , míg a lakossági átlag csupán 31 százalék.

A tehetősebbek nagyobb arányban járnak éttermekbe , 11%-uk hetente legalább egyszer elmegy vacsorázni, és ugyanennyien hetente járnak bárokba és szórakozóhelyekre (a lakosság többi részénél csupán 4 illetve 3 százalék engedi meg ugyanezt magának). De háromszor gyakrabban látogatják a gyorsétkezdéket és a mozikat is, mint kevésbé tehetősebb polgártársaik.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint a romániai jól kereső réteget leginkább az különbözteti meg a többségtől, hogy hajlamosabb a minőségi árukat és szolgáltatásokat választani, és ezekért jelentősen többet fizetni. Ugyanakkor tagjai kísérletező típusúak, sokkal inkább követik a divatot, karrier-centrikusabbak és elégedettek az életszínvonalukkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!