Illyés: több mondat a pénzosztásról

2003. január 16. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még zajlik a magyar-szlovák státusvita, de az Illyés Közalapítvány (IKA) már 9 felvidéki családnak átadta a nevelési támogatást. Szlovák és felvidéki magyar illetékesek tiltakoznak, a magyar külügy nem tud semmit. Az IKA ügyvezetője kijelenti: ő csak a pályázó érdekeit nézi.

Veress László

, az IKA irodavezetője hétfőn adta át az első, a kedvezménytörvény biztosította oktatási-nevelési támogatást kilenc felvidéki szülőnek. A jogszabály szerint a 20 ezer forintos nevelési és a 2400 forintos tanszervásárlási támogatás annak a szülőnek jár, aki magyar iskolába iratja gyermekét, és rendelkezik magyar igazolvánnyal. Az OTP-ben beváltható csekkeket az irodavezető az esztergomi Balassi Bálint Múzeumban adta át a kilenc nagysallói szülőnek. (A támogatás 110 dollárnak, azaz 3935 szlovák koronának felel meg.) Veress közölte, további 130 szülőnek folyamatban van a csekkek postázása. Az átadáson sem

Pomogáts Béla

új, sem

Halzl József

volt kuratóriumi elnök nem vett részt. Pomogáts Béla mai nyilatkozatában azt jelentette ki a Magyar Hírlapnak, hogy ő nem is tudott az átadásról.A pénzről még az Illyés Alapítvány jelenlegi kuratóriuma döntött október 7-én. A mostani kuratórium Halzl József elnökkel ügyvezetőként működik, mert az új testület bejegyzését a Legfelsőbb Bíróságon megfellebbezte Kávássy Sándor kisgazda kuratóriumi tag. Így Pomogáts Béla kuratóriumi elnök mandátuma a februárra várható bírósági bejegyzés után kezdődik.

Az esztergomi csekkátadásról Veress László így nyilatkozott kedden a Magyar Nemzetnek: „az oktatási-nevelési támogatások folyósítása nem ütközik hatályos szlovák vagy magyar jogszabályba, nem ellentétes semmilyen kétoldalú vagy többoldalú nemzetközi egyezménnyel, ez ügyben európai támogatási gyakorlatot követünk.

”Nem a legszerencsésebb,

hogy a támogatásokat most, a státustörvénnyel kapcsolatos magyar-szlovák tárgyalások jelenlegi szakaszában kezdték el kifizetni -- ezt már Mézes Rudolf, a Szövetség a Közös Célokért (SZKC) elnöke nyilatkozta a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adásában. (Az SZKC működteti a magyarigazolványok ügyében illetékes szlovákiai tájékoztató irodákat.)

„Örülünk annak, hogy sor kerül az anyagi támogatás kifizetésére, de annak nem örülünk, hogy ez így történik” -- kommentálta tovább az esetet

Mézes Rudolf

, aki egyben az IKA honlapja szerint az alapítvány szlovákiai alkuratóriuma egyik szakmai tanácsának tagja. Szlovákia egyik legfontosabb kifogása a kedvezménytörvénnyel szemben éppen az, hogy a jogszabály Magyarország területén kívül megkülönböztetést tesz a szlovák állampolgárok között nemzetiségi hovatartozás alapján. Mézes azt is kifogásolta, hogy a nevelési támogatásra a pályázatot az IKA csak az interneten tette közzé.

A kifizetés meglepetésként érte

a magyar külügyet: az átadásról nem voltak információi a szerdán a Népszabadság Online-nak nyilatkozó

Tóth Tamás

külügyi szóvivőnek, és arról sem tudott, hogy a leköszönő Illyés-kuratórium irodavezetője adta át a pénzt. Közben a Magyar Távirati Iroda pozsonyi információi szerint szerdán a szlovák külügyminisztérium hivatalos magyarázatot kért Budapesttől: a két ország közötti rendezetlen ügy ellenére hogyan történhetett meg a hétfői átadás.

A külügyi szóvivő előbb cáfolta a szlovák tiltakozás tényét, mondva: – Eduard Kukan szlovák külügyminiszter valóban írt egy levelet Budapestnek kedden, de abban erről a kérdésről nincs szó. - közölte Tóth Tamás. Csütörtöki MTI-hír szerint a Kukan-levélben valóban nem volt egy szó sem az esztergomi esetről, azonban a dokumentumot átadó pozsonyi diplomata szóban megemlítette az esztergomi esetet is. A szlovák külügyminisztérium a jelek szerint egyelőre marad az enyhébb szóbeli tiltakozásnál: Kovács László külügyminiszter olyan levelet csütörtök reggelig nem kapott kézhez, amelyben Szlovákia írásban sérelmezné az átadást.

Eduard Kukan

az esztergomi üggyel kapcsolatban Pozsonyban annyit jelentett ki, korai következtetést nem akar korai levonni az esetből, így diplomáciai úton kér magyarázatot a magyar külügytől, hogy vajon a módosítás előtt álló törvényt alkalmazták-e, vagy más összefüggésekről van szó. A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony nem szakította meg a tárgyalásokat a kedvezménytörvényről. Kukan szerint a magyar fél ismeri azt a szlovák elvi álláspontot, mely az oktatási-nevelési támogatást kifogásolja.

A pénzosztást felelőtlen partizánakciónak

nevezte

Bálint-Pataki József

, a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) elnöke a Magyar Hírlap mai számának nyilatkozva. Bálint-Pataki szerint az irodaivezető „megfontolás nélkül cselekedett, és ezzel azoknak árthat leginkább, akikért a kedvezménytörvény készült.” Veress László a kritikára azzal válaszolt, hogy az ő feladata végrehajtani a kuratóriumi döntéseket, valamint megállapodtak az SZKC-val a támogatás eljuttatásáról. Erről a HTMH-t tájékoztatták, de a hivatal vezetője elutasította a szerződés ellenjegyzését, és ezt nem indokolta meg.

Veress

arra a felvetésre, miszerint az IKA ezzel a lépéssel a magyar tárgyalási pozíciót ronthatja, vagy árthat a Felvidéken élőknek, másrészt hogy miért nem egyeztetett a magyarországi kormányzati és külügyi illetékesekkel, azzal válaszolt, hogy ő kizárólag a pályázó érdekeire gondolt, másrészt érvényes megbízási szerződése szerint járt el. Veress László hozzátette: a kuratórium ügyvezető elnöke, vagyis Halzl József tudott az átadásról.

A Balassi Múzeumbeli ünnepségen megjelent felvidéki szülők a Magyar Nemzetnek nyilatkozva mondták el véleményüket: a támogatás növelheti az anyanyelvi oktatáshoz való kedvet Szlovákiában, és úgy vélték, a nagypolitika néha tekintettel lehet a kisemberek érdekeire is, ezért ragaszkodnak a támogatás a kedvezménytörvényben eredetileg elképzelt formáihoz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!