Ötmilliárd forintnyi valóság

2003. január 9. – 17:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg az RTL Klub helyzete stabilnak mondható, egyértelmű, hogy a TV2 kényszerpályára került. A Big Brother valóságshow-val a magyar kereskedelmi adó, játékosaihoz hasonlóan, a túlélésért küzd.

A jelek szerint Magyarországon egy kereskedelmi televízió üzemeltetése nem nagy üzlet -- reklámokból összesen évi 100-120 milliárdnyi bevétel szerezhető. A reklámpiacból a két magyar kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 együttesen 30-40 százalékot birtokol. Így nem csoda, hogy a két tévéadó bevételeinek tetemes hányadát a pályázatukban vállalt közszolgálati kvóták teljesítése emészti fel.

A nézõ fizet

A valóságshow-k, illetve az ezekhez kapcsolódó interaktív részvételi formák -- elsõsorban az SMS-ek és a telefonhívások -- tetemes profitot hoztak mind a TV2-nek, mind pedig az RTL-Klubnak, de a telefonszolgáltatók sem jártak rosszul. A TV2 esetében a bevétel meghaladhatja az egymilliárd forintot -- a Big Brotherhöz (BB) kötõdõen több mint hatmillió kapcsolatfelvétel történt, aminek 60 százaléka volt SMS. További százmilliók folytak be az egyéb interakciókból, azaz a chatelésbõl, a kémvonalból és a csengõhangletöltésbõl. Az RTL Klub esetében az interakciók száma lényegesen magasabb volt, ami elsõsorban annak a következménye, hogy olcsóbb volt a Való Világnak üzenetet küldeni, mint a BB-nek. A bevételek szempontjából az internetes megjelenések nem voltak meghatározók.

Mondok Árpád , az MC MediaCompany Kft. ügyvezető igazgatója szerint az RTL Klub idei évre várható bevétele 23 milliárd forint. A TV2 bevételét csupán 17 milliárdra becsülik -- mindeközben utóbbi köztudottan magasabb rezsivel működik. Míg az RTL Klub helyzete stabilnak mondható, egyértelmű, hogy a TV2 kényszerpályára került, és ebből a helyzetből következően folyamatos többletfinanszírozást igényel.

A nagytestvér segített

A TV2 piacra lépése után gyorsan vezető pozíciót szerzett, ám később folyamatosan teret vesztett. Egy évvel ezelőtt került a mélypontra, ám az idei őszi műsorstruktúrának, azon belül is a Big Brother nek köszönhetően sikerült riválisát, az RTL Klubot utolérnie. A nézettségi adatok szerint a két kereskedelmi csatorna valóságshow-ja szinte fej-fej mellett haladt, sőt ebben a műfajban a TV2 némi előnyre is szert tett. Az év első nyolc hónapjának gyenge teljesítményét követően tehát a TV2 ismét kiélezett versenyre kényszeríti az RTL Klubot.

Kérdés, hogy ezt állandósítani tudja-e a jövő évben is. A siker még így is viszonylagos, hiszen a nézettségi adatok szerint a két csatorna együttes nézettsége legalább félmillióval alatta marad az egy évvel korábban mértnek. Helyzetüket nehezíti, hogy a megújult Magyar Televízió az utóbbi két hónapban öt százalékkal növelte piaci részesedését, és tendenciáját tekintve is növekedést mutat. Ráadásul néhány jelentősebb kábelen közvetített adóval is versenyezniük kell.

A Magyar Hírlap számításai szerint mind a TV2, mind pedig az RTL-Klub esetében ötmilliárd forintra tehető a valóságshow-khoz kapcsolódó összes bruttó bevétel -- nem csoda, hogy a két adó folytatni kívánja a valóságshow-üzletet. Poich Lóránt , a TV2 programigazgatója szerint január 6-án ismert személyiségek részvételével egy hétre újra elindították a Big Brothert -- a teljes műsor újraindítása gazdaságilag egy kora tavaszi időpontban lesz indokolt. Ezzel szemben már megindult a Való Világ 2., az RTL Klub valóságshow-ja.

Eladják a TV2-őt?

Valóságshowtól függetlenül a TV2 úgy tűnik, bajban van: hírek szerint hatmilliárd forintos hitelkérelemmel fordult a Magyar Fejlesztési Bankhoz a TV2-t működtető MTM-SBS Televízió Rt. A kereskedelmi csatorna négy évvel ezelőtt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól hatmilliárd forintos hitelcsomagot vett fel. Az összeg felét nyolcéves lejáratra folyósítja az EBRD, a további 14 millió dollárt pedig két magyar kereskedelmi bankkal, az OTP-vel és a Kereskedelmi és Hitelbankkal bonyolította, utóbbi 7,5 évre szól.

A hitel -- amelynek utolsó részlete 2005 végén jár le -- jelentős részét a társaság már visszafizette a cégben 81,5 százalékos tulajdonos luxemburgi SBS segítségével. Ám ez utóbbi segítséggel a társaságnak a tavalyi év végén már 12 milliárd forintra nőtt a tartozása. Ennek finanszírozására kellene az újabb hatmilliárdos hitel. A helyzetet csak nehezíti, hogy a fentebb említett bankok jelzálogot jegyeztettek be a társaság tárgyi eszközeire és az úgynevezett mozgó vagyonára, így egy esetleges MFB-hitelnek nincs megfelelő garanciája, kivéve akkor, ha a pénzintézetek közül is „beszáll” valamelyik a tranzakcióba.

Egyes médiapiaci szakértők szerint egy esetleges hitellel a kereskedelmi csatorna eladását készítik elő -- csak az a kérdés, hogy kinek és mennyiért. Mások azonban meglepőnek tartanák, ha a tízéves koncessziós idő letelte előtt négy évvel cserélne gazdát a televízió. Németh Béla, az Initiative Media Kft. ügyvezető igazgatója az értékesítési előkészületeknél sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a csatorna pozíciójának erősítése a cél. Az sem mellékes, hogy a TV2 -- saját bevallása szerint -- csak az elmúlt évben volt nyereséges. A TV2 a tíz évre szóló 8,84 milliárd forintos műsor-szolgáltatási díj csaknem felét fizette ki eddig. Kérdéses, hogy a jelenlegi működési feltételek mellett van-e esély arra, hogy a tízéves koncessziós idő alatt a tévé összességében elérje a nullszaldót, és akkor még nem beszéltünk a befektető remélt hasznáról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!