A vendégmunkások az ország nagybefektetői

2002. december 18. – 21:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldön dolgozó romániai vendégmunkások 1,3 milliárd dollárt küldenek haza ebben az évben -- ez körülbelül 200 millió dollárral több annál a tőkénél, amit a külföldi cégek fektetnek be az országban.

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az év első kilenc hónapjában banki átutalással az országba került valutamennyiség 923 millió dollár volt. Figyelembe véve, hogy az átutalások száma nő az év utolsó részében, az várható, hogy a romániai vendégmunkások ebben az évben kb. 1,3 milliárd dollárt küldenek haza. Ugyanakkor a külföldi céges befektetések csak 741 millió dollárt tettek ki, és nem valószínű, hogy ez az összeg az utolsó évnegyedben nőni fog. Törökországnak és Szerbiának már van tapasztalata e téren. A két ország esetéből kiderült, a hazautalt került pénzek nem helyettesíthetik a közvetlen befektetéseket, mivel nem játszhatják a gazdaságban ugyanazt a szerepet: a vendégmunkási fizetések könnyen elpárolognak, nem lehet biztos tendenciára számítani e téren. Ez több rendellenességet is eredményezhet. Papírforma szerint a hazautalások eredménye csupán az, hogy így Románia külkereskedelmi hiánya egy milliárd dollár alá került. Ez első látásra egyáltalán nem baj, sőt. A gondok azonban ott kezdődnek, hogy a hazánkfiai által hazaküldött pénzt nem befektetésekre, hanem fogyasztásra költik el. Önmagában még ez sem jelent semmi rosszat, hiszen ez a fogyasztásra költhető pénzt pótolja.

Azonban figyelembe véve, hogy lehetetlen előre látni a pénzek érkezésének ritmusát, a vendégmunkások külföldi szorgalma itthon rossz hatással lehet az inflációra. Ennek a valutabeáramlásnak egyik következménye 2002-ben az volt, hogy a Román Nemzeti Banknak nagy erőfeszítésre volt szüksége, hogy a valutapiacon korlátozza a lej felértékelődését. A befektetések kicsi és a hazautalások nagy volumene közti kapcsolat könnyen belátható: munkahelyteremtő külföldi befektetések hiányában a lakosság külföldön keres munkát, és onnan küldi haza a pénzt.

Marian Saniuta a külföldi befektetések romániai ügynökségénak igazgatója úgy hiszi: 2003 a romániai befektetések szempontjából rekordév lesz, mivel 4%-os volt a növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

Azonban Románia így is messze lemarad Lengyelország, Magyarország vagy a Cseh Köztársaság mögött, hiszen ezen országok mindegyike évente 4-5 milliárd dollárnyi külföldi tőkét képes magukhoz csábítani. Ugyanakkor ezen országokhoz viszonyítva, melyek mérleghiánya a nemzeti össztermék (GDP) 10%-át teszi ki, Románia hiánya csökken ugyan, de a befektetések elmaradnak.

Hírforrás: Ziarul Financiar

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!