Folytatódik a MOL és az OMV párharca

2002. szeptember 23. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hazai üzemanyagpiac legfontosabb magántőkéjű szereplője, a Rompetrol és az osztrák OMV tegnap olyan egyezséget kötött, amely minden bizonnyal nem csak a Románia, hanem az egész térség számára stratégiai jelentőséggel bír.

A tranzakció értéke nem nyilvános

A szövetségesek

A Rompetrol Group NV székhelye Hollandiában van, de érdekeltségeinek nagy része elsősorban Romániához köti. Jelen pillanatban a Rompetrol birtokában levő két finomító (a Petromidia Nãvodari és a Vega Ploiesti) végzi a hazai kőolaj-feldolgozás 32%-át, ugyanakkor a hazai üzemanyagkereslet 29%-át is a vállalat szolgálja ki. A Rompetrol országszerte összesen 127 töltőállomást lát el, ezek közül 28 a vállalat tulajdonában van, 5 bérelt, 940 pedig francize kút. A cégcsoport jövedelme 2001-ben elérte a 668 millió dollárt, a profit pedig megközelítőleg 15 milliós volt. A vezérigazgató szerint a cég idén egymilliárd dolláros forgalomra számíthat. A holding jelen van a Rasdaq-on, a Bukaresti Értéktőzsdére pedig legkésőbb jövő év elején szeretne belépni.
2001-ben az OMV -nek 7,74 milliárd eurós forgalma volt, és ezzel az osztrák tőzsdén jegyzett legnagyobb cégnek számít. Az OMV-nek 12 országban van kőolajipari érdekeltsége, ugyanakkor Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb kőolaj- és földgáz- vállalatának tartják. A MOL részvényeinek 10%-a szintén az OMV tulajdonában van. Az Európa szerte jelenleg 1305 kúttal rendelkező cég Romániában 1999 óta van jelen, a 40 töltőállomása pedig a piac kb. 3%-át fedi le.

A szerződés értelmében az OMV lett a Rompetrol-csoport részvények 25,1% -ának tulajdonosa, miután a Romania&Moldova Direct Fund befektetési alap lemondott 29%-os tőkerészesedéséről. A tranzakció létrejöttéig a The Rompetrol Group menedzsmentje, azaz Dinu Patriciu vezérigazgató és Philip Stephenson vezérigazgató-helyettes birtokolta a részvények 71%-át. A szerződés aláírását követően a menedzsment 74,9%-ra emelte tulajdonrészét.

Az üzletkötés értékét nem hozták ugyan nyilvánosságra, de Dinu Patriciu komplex és jelentős” tranzakcióról beszélt. Azt tudni lehet, hogy az OMV szerződésben vállalt kötelezettségei között szerepel a Rompetrol tulajdonában levő Petromidia kőolaj-finomító modernizálása. Az OMV fenntartja a jogot, hogy később, a nyereség alakulásának függvényében, növelje részesedését -- nyilatkozta Wolfgang Ruttensdorfer , az OMV vezérigazgatója. Elmondása szerint az osztrák olajcég célja, hogy a Duna-medencei üzemanyagpiac 20%-át a magáénak tudja, és ehhez elengedhetetlen fontosságú, hogy kőolaj-finomítókkal is rendelkezzék. Véleménye szerint az ennél kisebb piacszegmens birtoklása a konszolidáció miatt nem termelhet kielégítő nyereséget. A Petromidia tulajdonos Rompetrol részvényeinek megvásárlása így tökéletesen beleillik az OMV üzletpolitikájába.

Jut is, marad is

Dinu Patriciu a Rompetrol számára is stratégiai fontosságúnak értékelte az üzletet, mivel hozzásegítheti a céget a regionális terjeszkedési törekvéseinek megvalósításához. A vezérigazgató szerint Moldova, Ukrajna déli része, Bulgária, Macedónia vagy Albánia újabb piacot jelenthetne a számukra. Mi több, a két cég együttműködése valószínűleg külföldön is megmutatkozik, és az adott piaci viszonyoktól függően hol egyik, hol másik cég képviseli majd a szövetséget.

A két cég „egyelőre” megőrzi külön identitását, de a vezetőség nyilatkozataiban nem zárkózott el az egyesülés ötletétől sem. Úgy tűnik, a frissen létesült szövetség érdekeltek az Állami Kőolajipari Társaság, a Petrom privatizációjában is. Ruttensdorfer szerint azonban az OMV általában véve érdeklődik minden a térségben zajló magánosítás iránt, és ilyen szempontból a Petrom nincs kiemelt helyzetben.

Hamis és drága benzin

Dinu Patriciu, a Rompetrol cégcsoport elnöke a tegnap azt is kijelentette, hogy a Romániában forgalmazott üzemanyagoknak, különösen a benzinnek és a gázolajnak mintegy 40 százaléka hamisítvány. „Laboratóriumainkban elemezzük a piacon levő termékeket, némely benzin túl sok szagosító anyagot vagy ként tartalmaz” -- mondta Patriciu. Hozzátette: alapvető lépésként be kell vezetni, hogy a luxusadót a kutaknál adják az üzemanyag árához, mivel ezáltal korlátozhatóvá válik a minőségi követelményeknek nem megfelelő üzemanyagok gyártása. Véleménye szerint a hazai üzemanyagárakat a kõolaj nemzetközi árához kellene igazítani, ellenkezõ esetben ismét elõállhat az a helyzet, hogy Romániában drágább a benzin, mint az EU országaiban.

Felocsúdó konkurencia

A hír hallatán a konkurenciából valószínűleg kevesen tértek még magukhoz. OMV-nek az egyik legjelentősebb ellenfelével, a MOL -al folytatott párharca évek óta zajlik Közép-Európában. A MOL nevében a Romániai képviselet vezérigazgatója, Kósza Aliz a Ziarul Financiar nak úgy nyilatkozott, hogy Románia érdekes ország, és ez az üzlet csak alátámasztja ezt a tényt. Elmondása szerint nem lepte meg őket a tranzakció, és azt teljesen természetes jelenségként értékelte egy versenyképes piacon. A Lukoil Downstream Romania vezérigazgatója egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mert előbb elemezni kívánják a kialakult helyzetet.

Futnak még...

A romániai kőolajpiacon, amelyen évente tízmillió tonna üzemanyagot adnak el, az Állami Kőolajipari Társaság (Petrom) a feldolgozás és forgalmazás szempontjából a legjelentősebb vállalatnak számít. A Rompetrol és OMV mellett a piacon nagy jelentősége van a Shell vállalatnak (az országban több mint nyolcvan töltőállomással rendelkezik), a Lukoilnak (a cég tulajdonában van a Petrotel finomító és megközelítőleg ötven töltőállomás), az Agipnak (huszonkét töltőállomással), az Imperial Oil-nak (a cég tulajdonában van a Rafo Onesti és a Darmanesti finomító), az Interagronak (az Astra Romana finomító tulajdonosa). Ezen kívül több száz független töltőállomás létezik még.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!