Pszeudo-MOL kút Kolozsváron

2002. szeptember 17. – 21:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A frissen nyílt kolozsvári MOL-kút alkalmazottjai nem igazolják a polgármester reményét, mely szerint románok úgysem tankolnak majd egy olyan kútnál, amelynek színei a magyar zászló színei.

Hangulatkép

A 46. MOL üzemanyagtöltő állomás Kolozsvár Hajnal negyedében nyílt -- 2-3 kilométeres körzetben több más kút is működik. Aki a terelőúton szeli keresztül Kolozsvárt, az elhalad az új kút előtt is. Ma délben negyed óra leforgása alatt 2-3 autót láttunk ott tankolni, de tankot egyet sem -- Funar polgármester annak idején azzal indokolta a MOL Romániai befektetéseit, hogy a leendő magyarországi expanziós csapatok harckocsijainak szükségük lesz majd az üzemanyagra.

Mihai, a kút főnöke, miután hosszasan méltatta az itt kapható üzemanyag rendkívüli minőségét -- az ő helyébe minden lelkes alkalmazott ezt tenné --, közölte, hogy alapvetően elégedett volt a kliensszámmal. Frissen indultak, még kevesen ismerik a helyet, de majdcsak ideszoknak -- mondta Mihai. Közben azért kiverte a veríték, amikor készítettünk pár fotót, mert ehhez bizony engedély kell, aminek az ára egy 12 másodperces telefonhívás volt.

Egyébként a kolozsvári MOL-kút minden általunk megismert alkalmazottja kiválóan beszélt románul, igaz, nem román anyanyelvűvel nem találkoztunk.

A MOL-kúttá válás útja

A Krónika értesülései szerint a Hajnal negyedbeli benzinkút megtévesztően hasonlít ugyan a MOL-kutakhoz, de egyelőre nincs a magyar olajtársaság tulajdonában. Az állomást az Electrosigma Részvénytársaság építette, amelynek részvényesei közt van Pászkány Árpád Zoltán ismert kolozsvári vállalkozó, illetve Popa Adrian, a Keresztény-demokrata Párt helyi tanácsosa. A 27,8 milliárd lejes értékű befektetést a MOL Románia csak az elkövetkezőkben vásárolja meg az Electrosigmától.

A vállalat az építkezés megkezdése után jelentette be az illetékes hivataloknál azt, hogy eredeti elképzelésükhöz képest kisebb változtatásokkal fejezik be a benzinkutat -- az tulajdonképpen elkezdett egy MOL-kútra hasonlítani. A változtatásához nem volt szükség külön engedélyezésre, az ehhez való jogot kormányrendelet biztosítja -- írja a Krónika.

Annak ellenére, hogy Boros János kolozsvári alpolgármester szerint Gheorghe Funar csak némi vívódás utón írta alá a működési engedélyt, Kósza Aliz a MOL Románia ügyvezetô igazgatója a Szabadság számára merő véletlennek minősítette, hogy három év telt el a MOL romániai belépése és kolozsvári megjelenése között.

A multinacionális MOL

A MOL 1994-ben jelent meg Romániában a MOL-Carrierrel, Aradon. Jelenleg 660 alkalmazottja van, befektetései 85 millió dollárra rúgnak. Az indulás után a MOL megvásárolta a Kelet-Európából visszalépett Amoco 12 erdélyi kútját. A MOL a régió egyik legfontosabb játékosa, közvetlen konkurense az osztrák OMV. Tavaly ősszel, a Polski Koncern Naftowy Orlen S.A. (PKN) és a MOL bejelentették, hogy kölcsönösen részvényeket vásárolnak egymásból. De ez már a második olyan lépése a MOL-nak, amely annak érdekében történt, hogy a régió piacvezetőjévé válhasson. Az első lépés tavaly tavasszal történt, amikor a MOL 36%-ot vásárolt a szlovák Slovnaft-ból -- a tranzakció értéke 262 millió dollár volt.

Az OMV a MOL Közép-Európai legnagyobb konkurense évi közel 7.5 milliárd eurós forgalmat bonyolít, több mint 5,5 ezer alkalmazottal rendelkezik, de a piacon ott van a lengyel PKN is, amely még komoly fejfájást okozhat a titánoknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!