A France Telecom nem Orange-ostól megy tönkre

2002. szeptember 17. – 18:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A súlyosan eladósodott France Telecom távközlési vállalatnak nincs szándékéban eladni mobilszolgáltató vállalatát, az Orange-ot. Romániában a France Telecom a MobilRom-Orange részvényeinek 67,81%-át birtokolja.

„Az Orange nem eladó, sem részben, sem egészében” -- jelentette ki Nilou Ducastel , a France Telecom szóvivője válaszként arra, hogy több pénzügyi elemző kifejtette, az Orange eladása lenne az adósságok csökkentésének egyik lehetséges eszköze. A France Telecom miután 2000 szeptemberében konszolidálta az Orange-ot, beleolvasztva saját mobilrészlegét, jelenleg a mobil-szolgáltatóból 85%-os részesedésű. Mivel az agresszív terjeszkedési stratégia után a francia vállalat adóssága mára már elérte a 70 milliárd eurót, az Orange pénzforgalmi többlete (EBITDA) pedig az idei év első felében 41%-al emelkedett, és elérte a 2,3 milliárd eurót, több pénzügyi szakértő a mobil-szolgáltató eladásban látta a francia vállalat megmentésének esélyét.

Michel Bon

1995-ben vette át a francia telefoncég vezetését, alig pár hónappal azután, hogy a francia állam kijelentette, magánosítaná a vállalatot. 1997-2000 márciusa között az elnök a telefontársaság részvényeinek értékét hétszeresére növelte. A Financial Times szerint az igazgató ideiglenesen továbbra is betöltheti elnöki tisztségét addig, amíg az állam egy új vezérigazgatót nevez ki.

Michel Bon -t, a France Telecom elnökét lemondásra kényszeríttették, miután kiderült, a cég piaci értékénél ötször nagyobb adóságot halmozott fel az első félév folyamán. A vezetőségi tanács a volt elnököt okolja azért, hogy az elmúlt két évben a France Telecom részvényeinek értéke 95%-kal csökkent. Előnytelennek bizonyult a cégnek a német MobilCommal kötött szerződése is, amely csődöt jelentett be azt követően, hogy a francia cég megvonta a pénzügyi támogatást.

A mobil-szolgáltatóval minden rendben

France Telecom – világrekord adósságból

Az 55 százalékban állami tulajdonban lévő távközlési cég eddig felhalmozott 69,7 milliárd eurós adósságállománya számos korábbi hazai és külhoni negatív csúcsot megdöntött. Az összeg például felülmúlja Portugália teljes bruttó államadósságát. Az eddigi francia rekordtartó a Vivendi Universal 2001-ben 13,6 milliárdos adósságot halmozott fel.

Az év egészére vonatkozó pénzforgalmi többlet előrejelzését az Orange az eddigi 4,3 milliárd euróról 4,7 milliárd euróra emelte -- tűnik ki a francia Orange cég közleményéből. A romániai Orange pénzforgalmi többlete az év első hat hónapjában 90 millió euró volt, ami a 2001-es év első felében elért bevételnél 1 millióval kevesebb. Június végére viszont a romániai ügyfelek száma az elmúlt évhez képest majdnem ötszázezerrel növekedett, és elérte az 1,857 milliót.

A tavalyhoz képest az Orange összbevétele 41%-kal nőtt, és Európa-szerte 41,4 millió ügyfele van. Jean-Francois Pontal, az Orange vezérigazgatója szerint az Orange által kidolgozott stratégia működik, az elért eredmények pedig az elvárásokat is felülmúlják. Abban reménykednek, hogy ezt az állandó növekedést az elkövetkezendő években is fenntarthatják.

Romániai Orange-tervek

A romániai Orange év végéig 1700 km hosszú optikai kábel-hálózatot hozna létre, amelynek értéke több mint húszmillió euró -- jelentette be a tegnap Bernard Moscheni, a cég vezérigazgatója. Jelenleg a hálózat a Bukarest-Brassó-Kolozsvár vonalon mûködik, e hónap végéig a Kolozsvár-Temesvár, év végéig pedig Bukarest-Krajova-Temesvár vonalon is használható lesz. Az igazgató szerint a hálózatot a Matávval és a Pantel mobil-szolgáltatóval is összekapcsolják azért, hogy a külföldi beszélgetések költségeit csökkenthessék. A romániai Orange részvényesei: az Orange Rt. (67,81%), az AIG Consortium (20,67%), a Tomen Corporation (5,45%), az Alcatel N.V. (2,87%), a Radcom (1,6%) és az MBL Computers (1,6%).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!