Csőd szélén az állami távközlési vállalat?

2002. augusztus 6. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül súlyos a görög OTE vezette Romtelecom helyzete -- nyilatkozta Panagiotis Kargados vezérigazgató. Szerinte a kizárólagos kiút a alaptőke-emelés, de a kormány nem ért ezzel a tervvel egyet.

A hitelezők már kopogtatnak

A RomTelecom nak hitelt nyújtó bankok bármikor visszakérhetik a kölcsönt, ugyanakkor a cég szolgáltatásaiból befolyó jövedelem nem elég ahhoz, hogy a kiadásokat fedezze -- állítja Panagiotis Kargados. A cégnek megközelítőleg 450 millió dollárnyi tartozása van, és sürgősen készpénzre lenne szüksége. Az OTE azt javasolja, növeljék a cég alaptőkéjét, a részvények 65%-át birtokló Távközlési Minisztérium viszont nem ért egyet ezzel, ugyanis azt állítja, így az államnak le kellene mondania részvénytöbbségéről anélkül, hogy jövedelemre tenne szert.Ráadásul a banki tartozásokon túl a RomTelecom a szállítóinak is kéne fizessen. Ugyanakkor a céget a Versenyhivatal megbüntetette, de a kifizetendő összeget az eredetileg kiszabott summa felére csökkentették. Ennek ellenére a vállalat az így maradó 12 millió dollárt sem tudja kifizetni. Egyébként a büntetés miatt korábban már fellebbezést nyújtott be a cég. Amennyiben a bíróság is megerősíti, a RomTelecomnak muszáj kifizetni a büntetést, úgy az alkalmazottak fizetése kerülhet veszélybe.

A cégnek 450 millió dollárra lenne szüksége, amelyből 250 milliót alaptőke-emelés révén szerezhetne meg. Ha ezt nem valósítják meg, és a bankok sürgetni kezdik a hitel visszafizetését, a cég csődöt mond -- közölte Panagiotis Kargados vezérigazgató.

A Cosmorom a bűnbak

A görög és a román fél nem ért egyet az alaptőkeemelés kérdésében. Az állam attól tart, nem éri meg neki, hogy újra befektessen. Ha a OTE javasolta alaptőke-növeléshez folyamodnak, a görög cég fogja a részvények 51%-át birtokolni, amit a román kormány szeretne elkerülni.

Milliomos alkalmazottak

Hosszas tárgyalások után a cég vezetõsége és a dolgozók szakszervezetei, a Távközlési Szakszervezetek Szövetsége (FSTC) és a RomTelecom Szakszervezetének Szövetsége (FSR) megegyezést írtak alá. Ennek értelmében a RomTelecom kötelezi magát arra, hogy 25%-kal növelje a dolgozóinak a bérét, 2003. január 1-tõl pedig újabb 5%-os fizetésemelést nyújtson. Ezen kívül az alkalmazottak ebédjegyet kapnak, és növelik a kiszállásokért járó díjakat is. A RomTelecom alkalmazottjainak bruttó átlagjövedelme 10,3 millió.

A RomTelecom gondjaiért egyrészt a Cosmorom GSM-szolgáltató a felelős, másrészt pedig az a tény, hogy a szolgáltatási díjak nem nőttek olyan mértékben, mint az infláció -- állítják az OTE vezetői. Az igazgató szerint sem az árpolitika, sem a gazdasági környezet nem volt megfelelő. Elmondása szerint a mobil-szolgáltatásba nagyon sok pénzt fektettek be, és ahhoz, hogy azt újra lábra állítsák, az elkövetkezendő két évben újabb 150 millió dollárt kellene ráfordítani.

Az OTE szerint a RomTelecom-árak az infláció mértékéhez és a lej elértéktelenedéséhez képest nem emelkedtek kellő arányban, noha ezt a privatizációs szerződés lehetővé tette volna. Állításuk szerint a társadalom igényeit főleg azért kellett figyelembe venni, mert a főrészvényes még mindig az állam. Az igazgató szerint ez az árpolitika, amelynek köszönhetően az elmúlt két évben a tarifák 10%-al az infláció alatt voltak, 160-200 millió dollárnyi veszteséget okozott a cégnek.

A teleremény hal meg utoljára

Kargados úgy tartja, a 2002-es év első felében a cég bevétele 19%-kal nőtt, ez azonban még mindig nem elég a kiadások fedezésére. Jelenleg a távközlési vállalat 4,1 millió előfizetővel számolhat, és arra számít, hogy az év végéig újabb százezerre tehet szert. A vezérigazgató szerint a pénzügyi gondok ellenére a cég megmenthető, hiszen a romániai távközlés alapja még mindig a RomTelecom.

Forrás: Ziarul Financiar

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!