Csőd szélén az állami távközlési vállalat?

2002. augusztus 6. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül súlyos a görög OTE vezette Romtelecom helyzete -- nyilatkozta Panagiotis Kargados vezérigazgató. Szerinte a kizárólagos kiút a alaptőke-emelés, de a kormány nem ért ezzel a tervvel egyet.

A hitelezők már kopogtatnak

A RomTelecom nak hitelt nyújtó bankok bármikor visszakérhetik a kölcsönt, ugyanakkor a cég szolgáltatásaiból befolyó jövedelem nem elég ahhoz, hogy a kiadásokat fedezze -- állítja Panagiotis Kargados. A cégnek megközelítőleg 450 millió dollárnyi tartozása van, és sürgősen készpénzre lenne szüksége. Az OTE azt javasolja, növeljék a cég alaptőkéjét, a részvények 65%-át birtokló Távközlési Minisztérium viszont nem ért egyet ezzel, ugyanis azt állítja, így az államnak le kellene mondania részvénytöbbségéről anélkül, hogy jövedelemre tenne szert.Ráadásul a banki tartozásokon túl a RomTelecom a szállítóinak is kéne fizessen. Ugyanakkor a céget a Versenyhivatal megbüntetette, de a kifizetendő összeget az eredetileg kiszabott summa felére csökkentették. Ennek ellenére a vállalat az így maradó 12 millió dollárt sem tudja kifizetni. Egyébként a büntetés miatt korábban már fellebbezést nyújtott be a cég. Amennyiben a bíróság is megerősíti, a RomTelecomnak muszáj kifizetni a büntetést, úgy az alkalmazottak fizetése kerülhet veszélybe.

A cégnek 450 millió dollárra lenne szüksége, amelyből 250 milliót alaptőke-emelés révén szerezhetne meg. Ha ezt nem valósítják meg, és a bankok sürgetni kezdik a hitel visszafizetését, a cég csődöt mond -- közölte Panagiotis Kargados vezérigazgató.

A Cosmorom a bűnbak

A görög és a román fél nem ért egyet az alaptőkeemelés kérdésében. Az állam attól tart, nem éri meg neki, hogy újra befektessen. Ha a OTE javasolta alaptőke-növeléshez folyamodnak, a görög cég fogja a részvények 51%-át birtokolni, amit a román kormány szeretne elkerülni.

Milliomos alkalmazottak

Hosszas tárgyalások után a cég vezetõsége és a dolgozók szakszervezetei, a Távközlési Szakszervezetek Szövetsége (FSTC) és a RomTelecom Szakszervezetének Szövetsége (FSR) megegyezést írtak alá. Ennek értelmében a RomTelecom kötelezi magát arra, hogy 25%-kal növelje a dolgozóinak a bérét, 2003. január 1-tõl pedig újabb 5%-os fizetésemelést nyújtson. Ezen kívül az alkalmazottak ebédjegyet kapnak, és növelik a kiszállásokért járó díjakat is. A RomTelecom alkalmazottjainak bruttó átlagjövedelme 10,3 millió.

A RomTelecom gondjaiért egyrészt a Cosmorom GSM-szolgáltató a felelős, másrészt pedig az a tény, hogy a szolgáltatási díjak nem nőttek olyan mértékben, mint az infláció -- állítják az OTE vezetői. Az igazgató szerint sem az árpolitika, sem a gazdasági környezet nem volt megfelelő. Elmondása szerint a mobil-szolgáltatásba nagyon sok pénzt fektettek be, és ahhoz, hogy azt újra lábra állítsák, az elkövetkezendő két évben újabb 150 millió dollárt kellene ráfordítani.

Az OTE szerint a RomTelecom-árak az infláció mértékéhez és a lej elértéktelenedéséhez képest nem emelkedtek kellő arányban, noha ezt a privatizációs szerződés lehetővé tette volna. Állításuk szerint a társadalom igényeit főleg azért kellett figyelembe venni, mert a főrészvényes még mindig az állam. Az igazgató szerint ez az árpolitika, amelynek köszönhetően az elmúlt két évben a tarifák 10%-al az infláció alatt voltak, 160-200 millió dollárnyi veszteséget okozott a cégnek.

A teleremény hal meg utoljára

Kargados úgy tartja, a 2002-es év első felében a cég bevétele 19%-kal nőtt, ez azonban még mindig nem elég a kiadások fedezésére. Jelenleg a távközlési vállalat 4,1 millió előfizetővel számolhat, és arra számít, hogy az év végéig újabb százezerre tehet szert. A vezérigazgató szerint a pénzügyi gondok ellenére a cég megmenthető, hiszen a romániai távközlés alapja még mindig a RomTelecom.

Forrás: Ziarul Financiar

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!