5 millió dolláros pezsgőbontás Szovátán

2002. július 3. – 02:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az időarányosan szükséges tőkeemelés megtörtént, a szenátusi bizottság nem észlelt törvénytelenséget. Indulás júliusban. A Transindexnek Wisky Péter, a Salina Invest Rt vezérigazgatója számol be Szováta felzárkóztatásának legújabb fejleményeiről.

Trasindex:

A román sajtó, illetve a román nacionalista körök sajátos kampányt indítottak a szovátai fürdővállalat privatizációja ellen. Kinek állt érdekében akár szimbolikus, akár pragmatikus okokból a botránykeltés?

Wisky Péter:

Nem tisztem megítélni a romániai belpolitikai erőviszonyokat, a társadalmi fejlődés, a polgári gondolkodás színvonalát, mindazonáltal úgy vélem, hogy itt is menetrendszerű ellenérzés követte a magánosítást, ami persze mindenhol tapasztalható volt Kelet-Európában.

Egy átalakulóban lévő társadalom mindig felszínre hoz olyan érdekcsoportokat, amelyek a hazafiasság hamis álarca alatt az állami vagyon saját vagyonná való alakításában érdekeltek. A szovátai Fürdővállalat magánosítására ugyan jelentkeztek mások is, de közöttük, rajtunk kívül, nem volt tőkeerős szakmai befektető. Úgy vélem, az állami vagyonügynökség (APAPS) helyesen döntött, amikor a beruházások nagyságrendjét, illetve a tervezett fejlesztéseket tartotta szem előtt és egy perspektívikusan nagy fellendülést biztosító nemzetközi céget választott ki.

Hogyan zárult a szenátusi vizsgálóbizottság munkája?

A vizsgálóbízottság jelentése, valamint a szenátusi határozat is csak megerősíteni tudta azt a tényt, hogy a magánosítási folyamat során semmiféle törvénytelenség nem történt. Meggyőződésem, hogy azoknak lesz igazuk, akik szerint a szovátai Fürdővállalat eladása valóban sikerként vonul be a romániai gazdaságtörténelembe. Természetesen továbbra is sokan támadnak minket, van aki úgy véli, hogy még sikerül megszerezni egy darabot a cégből, olyan vagyonként, amellyel aztán egész dinasztiákat lehet majd alapítani.

A támadások kellemetlensége ellenére, természetesen eltökélt szándékunk, hogy magas színvonalú gyógyvendéglátási központtá zárkóztassuk fel Szovátát.

Ki vett részt a privatizációban, milyen tulajdonosi kör jött létre?

A tulajdonosi csoport leginkább azzal jellemezhető, hogy elkötelezettje a minőségi szolgáltatások és a turizmus fellendítése ügyének. A legnagyobb részvényes és ugyanakkor szakmai befektető a magyarországi Danubius Rt., amely a legnagyobb magyarországi szállodavállalatként vesz részt a cég irányításában, átalakításában.

Kérem, mutassa be a Danubius csoport nemzetközi tevékenységét.

Mint említettem, a Danubius Rt. Magyarország legnagyobb szállodahálózatával rendelkezik, mintegy 24 szállodával, amelyek jelentős része gyógyszálló, de hozzánk tartozik például a Hilton Budapest is.

A Danubius a minőségi szolgáltatások terén európai-, és világszínvonalon is kiváló helyezést ért el. Magas standardú vendéglátásával együtt jelentősen hozzájárul a fürdőkultúra meghonosításához. Fontos szerepe volt például a csehországi Marienbad vagy a szlovákiai Pöstyén felvirágoztatásában. E két fürdőhelyen többtucat szállodánk van. Természetesen mindig ügyelünk arra, hogy a gyógyulni, pihenni vágyókat ne fosszuk meg a helyi színektől, sajátosságoktól sem.

Egyféle evidencia, hogy a harmadik évezred elején, igenis igény van a minőségi vendéglátásra, amit az emberek hajlandóak is megfizetni. Úgy gondolom ezt szigorúan szem előtt tartva lehet csak gazdaságosan, folyamatosan fejlesztve, beruházva megújulva eredményesen működni.

A gyógyulni, üdülni vágyók körében hamarosan ismert lesz Szováta neve, mint ahogy a Danubius Európát behálózó értékesítési hálózata ismertté tette Hévíz, Bükk, vagy Sárvár nevét is.

mennyi?

a Transindex becslése szerint az utóbbi évben több mint 10 millió dollárnyi befektetés realizálódott a székelyföldi turizmusban. A fontosabb célpontok: Szováta, Székelyudvarhely, Gyilkostón, Csikszereda és Borszék.

Melyek voltak a privatizációs szerződésben vállalt kötelezettségek? Mennyiben sikerült ezeket teljesíteni?

A kötelezettségek olyan elmaradt beruházások elvégzésére vonatkoztak, amelyeket még az elmúlt évtizedekben kellett volna elvégezni. Ilyen például egy szennyvíztisztító építése, vagy a Medve-tó körüli környezetvédelmi munkálatok elvégzése.

Környezetvédelmi munkálatokra már az első évben 100 ezer dollárt költünk, ami nem jelenti azt, hogy a későbbiekben ez a terület nem igényel további befektetéseket.

Kötelezettségünk még két év alatt 5 millió dollárt költeni a szállodák és a nagy gyógyászati központ felújítására. Szándékaink szerint ezt a pénzt csakis nem elaprózva lehet jól felhasználni, vagyis a Fürdővállalat zászlóshajójának számító Szováta szállót és a mellette lévő gyógyközpontot újítjuk fel.

Gyakorlatilag már teljesítettük is első éves kötelezettségeinket: az időarányosan szükséges tőkeemelés megtörtént, az egyéb munkálatok átvételének jegyzőkönyveit kollégáim éppen a másik szobában írják alá. A határidő, minden egyéb híreszteléssel ellentétben, 2002. július közepe.

Vannak-e, és ha igen melyek a Danubius csoport további romániai tervei?

Csak igen óvatosan tervezünk, bár a romániai gazdasági, politikai környezet érezhetően változóban van, de rövidtávon elsősorban a szovátai gyógyüdülőközpontot szeretnénk erősíteni.

Az Ön megítélésében melyek az erdélyi turizmus fejlesztésének potenciális irányai?

Helyi, regionális, sőt országos szinten még nagyon sok munka szükséges. Erdély csodálatos, varázslatos hely, de ez még nem elég ahhoz, hogy a skandinávok, a britek, vagy a németek ide látogassanak.

Mindenekelőtt az emberek gondolkodásában kell a változásoknak megtörténniük és csak az ő tenniakarásuk következményeként lehet az erdélyi földből olyan értékeket kibontani, amelyekért ismét érdemes lesz a turistának ide látogatniuk és visszatérniük.

Mondhatnám, hogy Erdélyt újra ki kell találni. Be kell ismét vezetni az európai körforgásba. Kulturális rendezvényeket kell szervezni a varázslatos helyszíneken, a természeti csodák környékét urbanizálni kell, például a sóhegyek bámulatos szikláit ki kell ásni a szemét alól, és akkor már igazi attrakcióként mutathatók be. Mindenesetre optimista vagyok, mert ez az évszázad már a kultúra és turizmus korszaka lesz.

Érzése szerint, mi kell ahhoz, hogy Erdély kiemelt célpontja legyen a magyarországi turistáknak?

Mindaddig, amíg azt hisszük, hogy elég, ha a magyar turista csak nosztalgiázni jön Erdélybe, nem fog jelentősen emelkedni az idelátogatók száma. Persze mindig lesznek, akik a gyökereiket, vagy a dicső történelmi múltat keresik, de ez utóbbiból egyre kevesebb látszik és talán nem ártana, ha a jelen kihívásaira próbálnánk választ találni.

A válaszokat valahogy úgy kell megtalálni, hogy az legalább száz évig érvényes igazság, fennmaradó létesítmény legyen. Ma már Magyarországon is a minőségi szolgáltatást részesítik előnyben. Jó utakon szeretnének közlekedni, biztonságosan és kényelmesen, összkonfortosan szeretnének megszállni, mert mindezt már meg tudják fizetni. Ilyen szempontból Erdélynek Bajorországgal, Ausztriával kell felvennie a versenyt. Nem lesz könnyű, de biztosan tudom, hogy sikerülni fog.

a képek forrása: erdelyiturizmus.hu

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!