Elcsípték Románia egyetlen hivatalosan korrupt főrendőrét

2002. június 26. – 16:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bevallása szerint sok kétkezi munkával és pilótajátékkal szerezte 620 milliós vagyonát a predeáli főzsaru. Mégis ő lesz az első rendőr, aki visszafizet az államnak, mert a summa negyedéről még Caritas- és FNI-nyereség címén se tudott elszámolni.

Igazi premiert mutat be a romániai rendőrség: Viorel Turcu rendőrezredest, a predeali rendőrség vezetőjét arra kötelezik, hogy megközelítőleg 130 millió lejt

fizessen vissza az államkasszának

, mivel vagyonának ezzel a részével képtelen volt elszámolni. A tavaly, a sajtó kipattantotta rendőrvilla-botrány után Ioan Rus belügyminiszter vagyon-ellenőrzési kampányt indított, de a hivatalosságok szerint úgy tűnik, egyelőre Viorel Turcu az egyetlen bizonyíthatóan korrupt főrendőr.

A valóban egyedülálló határozatot a brassói törvényszék hozta meg hétfőn. Daniel Marius Cosma bírósági szóvivő elmondása szerint a döntés azon tény alapján született meg, hogy a rendőrtiszt vagyonának 21%-áról, éspedig 130 millió lej eredetéről nem tudott bizonyító okiratokat felmutatni. Turcunak szeptember 1-ig kell visszajutatnia az államkasszába az összeget. A döntés ugyanakkor nem jár büntetőjogi

felelősségre-vonással

, és az ezredes ügyvédje 15 napig fellebbezést nyújthat be. A bírósági vizsgálat a 115/1996-es, a köztisztségviselők vagyonbevallására vonatkozó törvény alapján indult el még az év elején. Viorel Turcu ez idő alatt kitartott amellett, hogy ő és családja is egész életükben dolgoztak a pénz összegyűjtéséért, illetve bejöttek még összegek különféle pilótajátékok révén, azaz a família nyert a Caritas-on és a FNI-n. A jogszabály szerint amennyiben Turcu a megadott határidőig nem fizeti vissza az összeget, a bírósági végrehajtó szerezhet érvényt a határozatnak. Ha végleges ítélet születik, Brassó megye rendőrfőkapitánya a Belügyminisztériumtól kérheti a predeáli rendőri vezető menesztését.


Turcu a korrupt farkas a bárányok között?

A Viorel Trucu elleni vizsgálat 2001 második felében kezdődött, miután a belügyminiszter elismerte: léteznek korrupt rendőrök, majd felkutatásukra vizsgálatot rendelt el. Ekkor azokat az eseteket vizsgálták, ahol túlzott növekedés mutatkozott a belügyi alkalmazottak a szolgálatba lépéskori és mostani vagyoni helyzete között. Akik 1989 előtt is rendőrként dolgoztak, azoknál 1990 január 1-e volt a viszonyítási dátum. A nyomozóknak az kellett bebizonyítaniuk, a kérdéses vagyontárgyak értéke meghaladja-e a érintett legális bevételi lehetőségeit.

A nyomozók a rendőrvillák építkezési körülményei után is kutattak, de a vizsgálat végül azt eredményezte, szinte minden rendőr tiszta. Ezután határozta el a szenátus, olyan vizsgálóbizottságot hoz létre, mely fillérre menően vizsgálni fogja a rendőrvagyonokat. E döntés után a belügy újabb nyomozást rendelt el, ennek az akciónak a kevés „eredménye” Turcu esete az államkasszával.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!