Nincs véletlenül egy font időd?

2002. május 30. – 18:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idő pénz, ez tudtuk; inkább az a kérdés, pontosan mennyire drága . Egy brit tudós által kidolgozott képlettel bárki kiszámíthatja, valóban olcsóbb-e, ha busszal utazik, mert nem akar taxizni, vagy ha otthon főz ahelyett, hogy vendéglőben étkezne.

Megszületett az első arra vonatkozó kutatás eredménye, amely azt vizsgálta, konkrét pénzösszegben mérve mennyire is „drága az időnk”. A brit Warwick Egyetemen oktató Ian Walker közgazdász arra figyelt fel, hogy egy közvélemény-kutatás szerint minden öt megkérdezettből négy ember a legszívesebben szabadidőt vásárolna magának. Walker professzor ezt követően hathónapi kemény statisztikai modellezés és számítás után egy olyan képletet dolgozott ki, amivel pontosan meghatározható, hogy valakinek -- az adott életkörülményei között -- mennyit is ér egy egységnyi ideje.

Walker az adók és egyéb járulékok levonása után megkapott nettó bérekből és egyéb jövedelmekből indult ki, de képletében figyelembe vette a területenként változó lakbér-, közlekedés- és energiaköltségeket, továbbá a megélhetési költségek egyéb összetevőit.

Mi éri meg jobban: a főzés vagy a vendéglő?

A képlet segítségével mostmár bárki meghatározhatja a helyzetének megfelelő együtthatót, amelyet az alapképletbe behelyettesítve megkapja az egységnyi ideje értékét. Ennek ismeretében azután kiszámíthatja, hogy egy bizonyos út megtétele taxin éri-e meg jobban vagy buszon (az időtartam különbségét és az együttható szorzatát is hozzáadva a jegyhez); hogy egy vendéglői vacsora drágább-e, vagy (a főzés időtartamának és az együtthatónak a szorzatát is az alapanyagok és az energia árához adva) az otthoni főzés.

A Walker-féle számítás szerint például egy Londonban élő, évi 25 ezer font jövedelmű ember egy-egy órája 6,44 fontot ér. Egy vacsora megfőzése 5,37 fontyi időbe kerül, és ha óradíja mellé az alapanyagok és a főzéshez elhasznált energia árát is figyelembe veszi, akkor kiderül, hogy olcsóbb vendéglőbe mennie. Ugyanígy, ha kézzel mossa meg kocsiját, akkor ez időben 3 font kiesést jelent neki, míg az autómosóban csupán 30 pennyt hagyna ott. Egy fogmosással átlagosan 32 pennynyi időt tölt el -- legalábbis Walker kalkulációja szerint.

Egyre drágul az idő

A tanulmány szerint az idő az elmúlt 25 évben fokozatosan drágult, ugyanakkor az órák árát illetően különbség mutatkozik a nemek között. Látszólag a brit nőknek több ideje lehet, mert az óradíjuk átlagban kisebbnek bizonyult, mint a férfiaké (4,96, illetve 5,01 font). Ráadásul, ha főzésről van szó, akkor szintén rosszabbul járnak, mert az étteremi étkezéssel sokkal kevesebb pénzt spórolhatnak, mint a férfiak.

Walker szerint a tanulmány arra világít rá, hogy az idő fokozatosan egyre többe kerül, és ez magyarázatot nyújt arra, hogy miért hajlamosak az emberek fizetni olyasmiért, amit maguk is el tudnának végezni -- de az idejük túl drága hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!