Csíkban konferenciáztak a fenntartható fejlődésről

2002. április 15. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fenntartható fejlődés tervének lényege: oly módon gazdálkodjanak a társadalmak a Föld létező forrsásaival, hogy a következő generációnak ne pusztaság legyen az öröksége. A környezetvédelmet és gazdaságfejlesztést összevonó programba Csíkszereda is bekapcsolódott.

A napokban megtartott Fenntartható Fejlesztés Országos Fórumán az Agenda 21 fejlesztési programban résztvevő kilenc romániai város, Nagybánya, Giurgiu, Galati, Iasi, Csíkszereda, Nagyvárad, Ploiesti, Ramnicu Valcea és Marosvásárhely is bemutatkozott. Papp Előd alpolgármestert, az Agenda 21 csíkszeredai koordinációs bizottságának elnökét és Potozky Lászlót, a Polgár-Társ Alapítvány elnökét a csíkszeredai standnál kérdeztük a program részleteiről: -- A fenntartható fejlesztés mint eszme, szerintem a XXI. századot képviseli és a jövőt jelenti -- fogalmazott

Potozky László

. -- Abban áll, hogy úgy gazdálkodjunk létező forrásainkkal ma, hogy a következő generációk is minimum ezekkel a forráslehetőségekkel rendelkezzenek. 1992-ben indult útjára az Agenda 21 , mint a környezetvédelem és a fejlesztés összekapcsolása a Rio de Janeiro-i Környezetvédelmi Világkonferencián, amely rendezvénynek idén Johannesburgban ülik meg a tíz éves évfordulóját.Csíkszereda kilencedikként került a programban szereplő romániai városok sorába. Ez személyes kapcsolatnak is köszönhető: jó viszonyban voltunk a bukaresti Fenntartható Fejlesztési Központtal (FFK), már korábban alapítványként támogattuk is az Agenda 21-ben résztvevő városok ésa civil szervezetek közötti együttműködést -- az FFK ebben érdekelt -- ennek kapcsán ajánlották fel az alapítványunknak, hogy közvetítsünk azért, hogy ezt a program a mi városunkban is elinduljon. Szerencsére Papp Előd alpolgármester és dr. Csedő Csaba polgármester részről elég támogatottságot élveztünk, azonnal ők is megértették ennek a fontosságát.

Papp Előd:

-- A Polgár-Társ Alapítvány segítségével sikerült bekerülnünk a kilenc romániai Agenda 21-es város közé s így szépen, lassan sikerült kisebb lépésekkel előrehaladva ezt a mostani konferenciát összehozni. Mondhatni sikerült a legelső helyre feljutni ezek közül a városok közül, erre bizonyíték az, hogy ezt a konferenciát most itt tartják nálunk. -- Csíkszereda mit nyerhet ezzel a rendezvénnyel?

Én azt hiszem, egy lehetőséget. De a nyerés szót én nem szeretem, mert csak a munka az, amin keresztül lehet sikert elérni. Azt hiszem, mindenképpen meg tudjuk mutatni magunkat azoknak a finanszírozó intézményeknek, akiktől nagy mértékben függ a jövőnk.

-- Ön kifejtette egy sajtótájékoztatón, hogy Csíkszeredát dinamikusan fejlődő városnak tartja...

Papp Előd:

-- Nemcsak arról van szó, hogy én Csíkszeredát dinamikusan fejlődőnek tartom, hanem tény, hogy a város gazdasága fejlődik. Ezt a kijelentést a számadatok igazolják. Összehasonlítva a többi nyolc Agenda 21 programban résztvevő város adataival a mieinket, azt lehet mondani, élénken növekvő városban élünk. A lendület pedig attól független, hogy a város milyen központi erőforrások fölött rendelkezik vagy sem.

-- Már javában zajlanak a konferencia munkálatai. Kisebb bakiktól eltekintve, úgy tűnik, minden rendben folyik. Önöknek mégis mintha rossz lenne a szájízük...

-- Ami engem zavar – mondta Potozky László –, hogy nekünk más tervünk volt. Három hónapon át azon gondolkoztunk, úgy volt elképzelve, hogy a Sapientia egyetem épületében lesz megszervezve a tanácskozás. No, nem az épület volt a fontos, hanem szerintem a feltételek jobbak lettek volna, mint itt a megyeházán és talán jobban is illett volna a konferencia jellegéhez, és természetesen a szervezés során mindent ahhoz a helyszínhez igazítottunk. De bizonyos érdekek úgy követelték meg, hogy mégis máshol folyjék le a tanácskozás, ennek ellenére reméljük, jó eredményekkel zárul.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!