Az Aurul 50 milliós érckészletre pályázik

2002. április 5. – 20:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nagybányai Remin bányavállalat 500 ezer tonna aranyércet raktároz, de fejlett technológia hiányában nem tudja kinyerni belőle a nemesfémet. Az érc jelenleg az államkincstár tulajdona, de lehetséges, hogy végül az egész a ciánszennyező Aurul birtokába kerül .

A máramaros-vidéki bányászok általános sztrájkba kezdtek, de a megmozdulás oka nemcsak az általános szegénység, hanem az is, hogy az állami vállalat bányászai egy magáncég miatt egyszerűen munkahely nélkül maradnak. Pedig volna még mit kitermelni, a nagybányai állami Remin bányavállalatnak lett is volna lehetősége a fejlődésre, de a 2000-res tiszai ciánszennyezésről elhíresült Aurul fokozatosan megszerzi a vállalat elől a környéken található érclelőhelyeket -- írja riportjában a Ziua . Ez azért lehetséges, mert a Remin 50%-ban tulajdonosa a román-ausztrál vegyesvállalatnak -- a dolog érdekessége az, hogy a tulajdonolt Aurul fokozatosan átveszi a tulajdonos fontos üzletágait.

Káder-cserélgetés

A Remin 1997-ben 30 ezer bányászát bocsátotta el. 1998-ig Ioan Hudrea vezette, alkalmatlanság miatt váltották le. Az exigazgatónak viszont jó kapcsolatai voltak az ipari minisztériumban, így elérte, hogy helyettesét, Staicu Balanescu t nevezzék ki Remin-igazgatónak. Mivel ez utóbbi is alkalmatlannak bizonyult, tavaly felfele buktatták: az ipari minisztérium munkatársa lett. Ezután Hudrea újabb volt helyettes érdekében lobbizik. Az illető neve Iuliu Chioreanu , ő vezette az Aurul bányavállalatot (jelenlegi nevén Transgold), míg a Remin igazgatójává ki nem nevezte a minisztérium.

A helyzet azért is érdekes, mert Balanescu Remin-es fizetése 27 millió lej volt, ehhez képest minisztériumi szakértőként 8 milliót keres. Chioreanu menedzseri jutaléka az Aurul-nál 4000 dollár volt, ehhez képest a Remin-től csak 27 millió lejt kap. Hudrea jelenleg egy bányabezárásokkal foglalkozó kft. tulajdonosa.

Az 50 millió dollárnyi érchalom

A Remin-Aurul/Transgold üzlet lényege az az átszervezési terv, melynek keretében több bányáját is bezárná az állami vállalat, és azonnal elbocsátana 4000 bányászt. Második lépésben újabb 5000 vájártól válnának meg, így a jelenlegi 10 600 alkalmazottból alig másfél ezren maradnának a vállalatnál. Az átszervezéssel együtt bezárnák a borsabányai, a bucovinai és az óradnai kitermelést, és a Remin vállalat részvénytársaságból Nagybányai Bányászati Kft-vé alakulna át.

Az átszervezési terv kulcsa a Suior-i kitermelés. E bánya aranyércet termel ki, és a felszínre hozott ércmennyiség 45%-a raktárra kerül. Jelenleg 500 ezer tonna Suior-I ércet tárol a Remin. Erről a készletről az átszervezési terv úgy rendelkezik, hogy lehetőleg minél többet el kell adni belőle -- akár a leltárkönyvben szereplő értéken alul is.

A Suior-i bányában Európa egyik leggazdagabb aranylelőhelyét termelik ki, viszont a felszínre hozott érc arzént tartalmaz, melyet a Remin jelenlegi technológiájával nem lehet kivonni. Ezért termelt a bánya eddig raktárra. Az 500 ezer tonnás érckészletből körülbelül 50 millió dollár értékű arany nyerhető ki, ha valaki hajlandó 6-8 millió dollárt befektetni egy arzén-mentesítő gépsorba.

Az érctrükk

Idén februárban a Remin igazgatótanácsa foglalkozott is a Suior-i bánya érckészletének ügyével. Három megoldási javaslat került a testület elé. Az 50 millió dolláros raktárkészletet vagy az államkincstárnak adják át, vagy meddőnek nyilvánítják és eladják -- illetve a harmadik esetben leértékelve árusítják ki. A két utóbbi megoldáson az Aurul/Transgold nyerne, hiszen az eredetileg a meddőhányókban található nemesfém-maradványok kitermelésére alakult cég az eddiginél jóval nagyobb üzlethez jutna.

Az igazgatótanácsi ülésen a volt Aurul-vezér Chioreanu csapata olyan határozati javaslatot készült benyújtani, amely a harmadik megoldás mellett érvelt volna. Egyes szakértők és a sajtó nyomására azonban Chioreanu-ék elálltak ettől. Eredeti javaslatukat elvetették és az államkincstári verziót támogatták. Ezt az igazgatótanács meg is szavazta. Az Aurul-os csapat valószínűsíthetően arra készül, hogy meggyőzze az ipari minisztériumot: olcsóbb lenne megszabadulni az 500 ezer tonna aranyérc-készlettől.

Transgold-névjegy

A Nagybánya környékén kibányászható nemesfémtartalmú érc mennyisége 16 millió tonnára, más becslések szerint 50 és 100 millió tonnára tehetõ. Az Esmeralda Exploration Ltd. a REMIN állami bányavállalattal közösen ennek a nemesfémvagyonnak a kitermelésére alapította az Aurul (jelengi nevén Transgold) részvénytársaságot. Tonnánként 0,48-0,6 gramm a kitermelhetõ arany. A végsõ fémiszapot 7 kilométerre Nagybányától délre, mûanyaggal szigetelt tározóba vezetik. E tározó gátja szakadt át 2000. január 30-án, és a ciántartalmú zagy a Zazar patakon és a Szamoson keresztül a Tiszába jutott, elpusztítva a folyók élõvilágát.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!