Kevesebben lopják a szoftvert

2002. január 28. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai szoftver-forgalmazóknak sikerült 10 millió dollár értékben eladni termékeiket olyan ügyfeleknek, akik eddig inkább koppintottak. A feketepiac értéke viszont továbbra is 145 millió körül mozog.

A szoftverpiac ugyan 38%-kal növekedett tavaly, de az szoftver-eladások csak 6%-kal nőttek. A legálisan eladott szoftverek értéke a 2000-res 45 millió dollárról 62 millióra emelkedett, innen származik ez a bizonyos 38%-os növekedés. Viszont kevesen tudják, a növekedés 35%-a a kalózkodás mértékének csökkenéséből származik. A piac 17 millió dolláros növekedését úgy sikerült elérni, hogy a cégek 10 millió dollárnyi legális szoftvert adtak el olyan ügyfeleknek, akik eddig kalóz-szoftvereket használtak -- mondta el a Capital-nak Florin Talpes, az Országos Szoftvervállalkozók Szövetségének elnöke. Mégha 7%-kal vissza is esett a kalózszoftverek aránya, a feketézés még mindig uralja a szoftverpiac 70%-át. A feketepiac értékét a szakértők 145 millióra becsülik.

A szoftver-, játék-, zene- és kábeltévé-feketepiac volumenét

még a szakértők sem

tudják felbecsülni. A szerzői jogi törvény módosításán hiába dolgik a hatóság, ha a Romániai Szerzői Jogi Hivatal (ORDA) csak 14 ellenőrrel és időnként némi rendőrségi segítséggel tudja „kordában tartani” a piacot. Az ORDA a törvény módosításán is dolgozik. Eszerint a büntetések mértékét 500 és 5000 dollár közti értékre emelik. A szoftverek szerzői jogának érvényességi idejét 50-ről 70-re emelték. A szoftverpiacon a legnagyobb értékben a jogi személyek használnak illegális szoftvereket, melyek példányonkénti értéke eléri a 4000-5000 dollárt. 2001-ben történt meg először Romániában, hogy feketezoftver-felhasználókat ítéltek börtönbüntetésre: a Targoviste-i bíróság mondta ki ezt az ítéletet négy felhasználó ellen. A Bukarestben működő szoftver-mozgóárusok a játékokra specializálódtak. A Romániában használt számítógépes játékok csak 9-10%-a legális.

Műsort csenő tévénézők

A kábeltévés piacon a kalózkodás aránya enyhén emelkedett, 2001-ben 20-30% között mozgott -- nyilatkozta a kábeltévé-társaságokat tömörítő egyesület elnöke, Radu Petric. A kábeltévéknek 3,1 millió előfizetőjük van, akik 3-3,5 dolláros havidíjat fizetnek. Így a csalások miatti veszteség 36 millió dollárra taksálható. A jellopókat már csak azért is nehéz felelősségre vonni, mert nincs olyan törvény, mely ezzel foglalkozna. A kieső nyereség a komolyabb baj a szakmai egyesület szerint: ezért több tízmillió dollárt befektetni kívánó távközlési cégek kerülik el Romániát.

A zene- és film-kalózkodás

A zeneipar is több tízmillió dollárt veszít az illegálisan forgalmazott kazettákon és CD-ken. Statisztikailag viszonylag jól áll az ország, a kalóztermékek aránya az 1999-es 85%-ról 2001-re 50%-ra esett. A hanghordozókat gyártók szakmai egyesülete (mely a legális hanghordozókra ragasztott biztonsági hologramokat bocsátja ki) becslése szerint körülbelül 8 millió darab a törvénytelenül eladott kazetták és CD-k száma, ez pedig 80 millió dollár veszteséget jelent. A kalózmásolt filmek aránya viszont 2000-ben is annyi volt, mint 1999-ben: 10-20%. 2002-re piaci elemzők kis csökkenést jeleznek, de kérdéses, hogy figyelembe vették-e az egyre elterjedő megoldást, mellyel a filmeket .mpeg, .avi és .asf formátumban CD-re másolva terjesztik.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!