Kevesebben kevesebbet dolgoznak

2002. január 25. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A látszat ellenére a romániai magánvállalkozók sem használják ki hatékonyan a munkaidőt. A nagy cégeknél fordul elő a leggyakrabban, hogy a munkaidő alatt nem történik semmi.

A felmérést az Országos Munkaügy- és kutatási Intézet végezte 2001 második felében, a reprezentatív minta összeállításához 86 cég jellemzőit vizsgálták. A jelentés szerint a munkaerő helyzete egyre romlik: egyre kevesebben dolgoznak Romániában, folyamatosan csökkentő színvonalon. 1990 és 2000 között az alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent (40,7%-os esés). Leginkább a szakképzett kétkezi munkát végzők aránya csökkent -- tudósít a Capital gazdasági magazin.

A munkavállalók többsége még mindig

állami tulajdonban levő

, 1000 alkalmazottnál többet foglalkoztató nagyvállalatnál dolgozik, bár 2000-ben ez az arány az 1990-es szint 36%-ára esett. A felmérés szerint a nagyüzemek munkavégzési hatékonysága jelentősen csökkent, ezzel szemben a kis- és középvállalkozások 16-szor több alkalmazottat foglalkoztatnak, és 13-szor hatékonyabban dolgoznak, mint közvetlenül a rendszerváltás után.

A kutatók a munkaidő eltöltéséről megállapították, hogy kihasználtsága általában folyamatosan nő. Ez a kihasználtság egyre inkább jellemző a nagyvállalatokra, de a magánvállalatok esetében a 98%-os 1990-es szintről 2000-ben 85,8%-ra esett. Ami a tulajdoni hátteret illeti, a leghatékonyabban a magánvállalkozások használják ki a munkaidőt.

A kutatók a törvénnyel biztosított szabadidőhöz hozzáadták azokat a munkaórákat is, amelyeket objektív vagy személyes okokból

nem dolgoznak le az alkalmazottak

. Így az elmúlt év során az alkalmazottak rendelkezésére álló idő 38%-ában nem dolgoztak. A 250-1000 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a le nem dolgozott idő aránya 45%.

A munkavégzésre fordítható összes idő felhasználását vizsgálva az intézet a következő eredményre jutott: 1990-ben ez az érték 86,5 dolgozó/munkaóra/év volt, 2000-re 108,4 dolgozó/munkaóra/év-re emelkedett. A növekedés több mint 25%-os. Biztató viszont, hogy technikai és szervezési okból 7%-kal kevesebbszer kellett leállni a munkával 2000-ben, mint 1990-ben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!