Keletről minőségi hamispénz érkezik

2001. december 19. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Macedóniában, Koszovóban és más kelet-európai államokban működő hamisítók azonnali veszélyt jelenthetnek az új európai pénzre, figyelmeztet az Europol.

Az összeurópai rendőrség, az Europol hétfőn tette közzé figyelmeztetését, melyről a Financial Times (FT) hágai tudósítója számol be. „Olyan hírszerzői jelentéseket kaptunk, amelyek arról számolnak be, hogy ezekben az államokban dolgozni kezdtek a hamisítók, és januártól hamis eurókkal áraszthatják el a piacokat” -- mondta Willie Bruggeman, az Europol helyettes igazgatója.

Az Európai Unió (EU) tizenkét állama hagyományos pénznemét január 1-től cseréli le az euróra. Ezeken az államokon kívül még hat ország és autonóm terület döntött úgy, hivatalos valutaként fogadja el az eurót -- közéjük tartozik Macedónia és Koszovó is. Az Europol úgy tudja, a hamisítók leginkább a százas euróbankjegyet készülnek lekoppintani, a kétszázas hamisításában kevésbé érdekeltek.

Bruggeman az FT-nek elmondta: noha más bűnügyi szakértők az 500-as eurót tartják a leginkább hamisíthatónak, személy szerint „nem aggódik ennyire” ezért a bankjegyért, mert a nagycímletű gyanús bankjegyek könnyen felhívják magukra a figyelmet. Különben a hamisítványok jó minőségűek voltak -- mondta Bruggeman --, az Europol informátorai látták is ezeket a bankjegyeket. Az Europol azonban csak az új évre tervez letartóztatásokat.

A legjobb hamisítványok még a bankjegyek dombornyomású betűit és a vízjeleket is jól reprodukálták, de a fémcsíkokat és több titkos biztonsági megoldást szinte lehetetlen hamisítani -- állítja az Europol.

A titkos trükköket csak a bankok és a rendőrség ismeri -- ennek hátránya viszont az, hogy a kiskereskedőket esetleg sikerrel át lehet verni a legjobb minőségű hamisítványokkal. Ha nem kötöttek ilyen esetre biztosítást, vállalkozásuk veszélybe kerülhet.

Volt ugyan egy jelentős kísérlet Kelet-Európában, Latin-Amerikában, Japánban és Tajvanon, hogy olcsó fénymásolt eurókat készítve a hamisítók elárasszák a piacot, mondta Bruggeman. A másolatok ugyan jól néztek ki, de gyártóik egyáltalán nem törődtek a biztonsági megoldások hamisításával. Az Europol az eurózónán kívül és belül egyaránt kapcsolatban áll a helyi rendőrségekkel, hogy együttes erővel fogják el a hamisítókat. Az EU-rendőrség nemrég kötött megállapodást több kelet-európai ország rendfenntartóival, viszont épp Macedóniával és Koszovóval nincs ilyen szerződés. „Ez egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunk” -- jelentette ki Bruggeman.

A 96 érme könnyen összekeverhető

Az Európai Bizottság folyamatosan próbálta tájékoztatni polgárait a nagy pénzcseréről, de gazdasági elemzők úgy látják: a program nem volt egészen sikeres. Az információhiány bizonytalansághoz vezet, ami csak a pénzügyi csalók helyzetét könnyíti meg. Néhány hétig a régi és az új pénz egyaránt használható lesz, ami kétség nélkül kavarodáshoz vezethet.

Ugyan január 1-én hét különféle címletű új bankjeggyel és nyolc érmével fizethetnek az europolgárok, azonban az érmékből ténylegesen 96 fajta készül: a 12 euró-ország számára az ország szerint eltérő érméket vertek -- ismerteti a helyzetet Charles Patrick, nagy-britanniai befektetési szakértő. Nem csak az jelent gondot, ha valakit hamis euróval csapnak be, hanem az államok is aggódhatnak, mert a pénzcsere növeli a pénzmosás lehetőségeit. Másrészt a banki számítógéprendszerek túlterheltek lesznek, így könnyebben lesznek vírussal támadhatók.

A gazdasági elemző feltételezései mellé a tények: Franciaország öt legnagyobb bankjának alkalmazottai éppen január 2-ára terveznek sztrájkba lépni, mert nincsenek megelégedve azokkal a biztonsági intézkedésekkel, melyet a hatóságok az új pénz bevezetéséhez eddig beterveztek. Francia őrző-védő cégek is hasonló sztrájkra készülnek -- számol be a Ziarul Financiar.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!