Keletről minőségi hamispénz érkezik

2001. december 19. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Macedóniában, Koszovóban és más kelet-európai államokban működő hamisítók azonnali veszélyt jelenthetnek az új európai pénzre, figyelmeztet az Europol.

Az összeurópai rendőrség, az Europol hétfőn tette közzé figyelmeztetését, melyről a Financial Times (FT) hágai tudósítója számol be. „Olyan hírszerzői jelentéseket kaptunk, amelyek arról számolnak be, hogy ezekben az államokban dolgozni kezdtek a hamisítók, és januártól hamis eurókkal áraszthatják el a piacokat” -- mondta Willie Bruggeman, az Europol helyettes igazgatója.

Az Európai Unió (EU) tizenkét állama hagyományos pénznemét január 1-től cseréli le az euróra. Ezeken az államokon kívül még hat ország és autonóm terület döntött úgy, hivatalos valutaként fogadja el az eurót -- közéjük tartozik Macedónia és Koszovó is. Az Europol úgy tudja, a hamisítók leginkább a százas euróbankjegyet készülnek lekoppintani, a kétszázas hamisításában kevésbé érdekeltek.

Bruggeman az FT-nek elmondta: noha más bűnügyi szakértők az 500-as eurót tartják a leginkább hamisíthatónak, személy szerint „nem aggódik ennyire” ezért a bankjegyért, mert a nagycímletű gyanús bankjegyek könnyen felhívják magukra a figyelmet. Különben a hamisítványok jó minőségűek voltak -- mondta Bruggeman --, az Europol informátorai látták is ezeket a bankjegyeket. Az Europol azonban csak az új évre tervez letartóztatásokat.

A legjobb hamisítványok még a bankjegyek dombornyomású betűit és a vízjeleket is jól reprodukálták, de a fémcsíkokat és több titkos biztonsági megoldást szinte lehetetlen hamisítani -- állítja az Europol.

A titkos trükköket csak a bankok és a rendőrség ismeri -- ennek hátránya viszont az, hogy a kiskereskedőket esetleg sikerrel át lehet verni a legjobb minőségű hamisítványokkal. Ha nem kötöttek ilyen esetre biztosítást, vállalkozásuk veszélybe kerülhet.

Volt ugyan egy jelentős kísérlet Kelet-Európában, Latin-Amerikában, Japánban és Tajvanon, hogy olcsó fénymásolt eurókat készítve a hamisítók elárasszák a piacot, mondta Bruggeman. A másolatok ugyan jól néztek ki, de gyártóik egyáltalán nem törődtek a biztonsági megoldások hamisításával. Az Europol az eurózónán kívül és belül egyaránt kapcsolatban áll a helyi rendőrségekkel, hogy együttes erővel fogják el a hamisítókat. Az EU-rendőrség nemrég kötött megállapodást több kelet-európai ország rendfenntartóival, viszont épp Macedóniával és Koszovóval nincs ilyen szerződés. „Ez egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunk” -- jelentette ki Bruggeman.

A 96 érme könnyen összekeverhető

Az Európai Bizottság folyamatosan próbálta tájékoztatni polgárait a nagy pénzcseréről, de gazdasági elemzők úgy látják: a program nem volt egészen sikeres. Az információhiány bizonytalansághoz vezet, ami csak a pénzügyi csalók helyzetét könnyíti meg. Néhány hétig a régi és az új pénz egyaránt használható lesz, ami kétség nélkül kavarodáshoz vezethet.

Ugyan január 1-én hét különféle címletű új bankjeggyel és nyolc érmével fizethetnek az europolgárok, azonban az érmékből ténylegesen 96 fajta készül: a 12 euró-ország számára az ország szerint eltérő érméket vertek -- ismerteti a helyzetet Charles Patrick, nagy-britanniai befektetési szakértő. Nem csak az jelent gondot, ha valakit hamis euróval csapnak be, hanem az államok is aggódhatnak, mert a pénzcsere növeli a pénzmosás lehetőségeit. Másrészt a banki számítógéprendszerek túlterheltek lesznek, így könnyebben lesznek vírussal támadhatók.

A gazdasági elemző feltételezései mellé a tények: Franciaország öt legnagyobb bankjának alkalmazottai éppen január 2-ára terveznek sztrájkba lépni, mert nincsenek megelégedve azokkal a biztonsági intézkedésekkel, melyet a hatóságok az új pénz bevezetéséhez eddig beterveztek. Francia őrző-védő cégek is hasonló sztrájkra készülnek -- számol be a Ziarul Financiar.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!