Lepontozta az OECD a romániai gazdaságot

2001. december 18. – 20:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az OECD és az USAid decemberi jelentése megmagyarázza, miért nem hatékony, működőképes és fenntartható Románia gazdasági fejlődése.

A gazdasági reformhoz nem elegendő privatizálni és megteremteni a szabadverseny feltételeit. A stabil piacgazdasághoz szabályozni kell a piacokat, korrekt versenyfeltételeket kell teremteni, növelni kell a gazdasági mozgások átláthatóságát, védeni a kisbefektetők érdekeit -- áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) december 12-én kibocsátott jelentésében, amelyet a Capital közöl.

Ha ez nem következik be, a romániai gazdaság továbbra is csalók, rablók és kartonmilliárdosok dzsungele marad. És ez a dzsungel virágzik, mert Romániában továbbra is dívik felfújni a költségeket, fiktív pénzügyi jelentéseket írni, kullancs-káeftékkel állami cégeken gyarapodni. A csalás és a korrupció a jellemző, a kapcsolatok urambátyám-alapon szerveződnek -- írja a gazdasági hetilap.

Az állam és a kft.-k játszótere a gazdaság

Az egészséges gazdaságot a nagy és nyitott („nyilvános”) részvénytársaságok súlya jellemzi, amelyek szervezésekor a tulajdonosi kört és a menedzsmentet elkülönítik. A cégek köre képezi a „társaságok világát.” E cégek jelen vannak a tőzsdén, törvényi kötelességük magukról korrekt és rendszeres pénzügyi adatokat közölni nyilvánosan. Így a részvényesnek módjában áll ellenőrizni a cég tevékenységét. Ez a környezet serkenti a befektetéseket és korrekt piaci versenyt eredményez.

A romániai helyzet a jelentés szerint a következő: az országban 850 ezer gazdasági szereplő volt 2001 elején bejegyezve. Ebből 612 ezer a cég. A cégek listáján csak 12 ezer részvénytársaság (rt.) szerepel, arányuk 3%. A legnépszerűbb társasági forma a kft.: arányuk 73%. Az országban 330 ezer cég működött ténylegesen egy 1999-es statisztika szerint, ebből 0,7% foglalkoztat 250 alkalmazottnál többet.

A tőzsdén tíz társaság van jelen

Elméletben a nagy társaságok romániai világát 12 ezer rt. alkotja. A valóságban azonban a hangadó nagy társaságok állami tulajdonban vannak: ilyen a Petrom, a Conel, a Termoelectrica, a CFR Marfa és a CFR Calatori, vagy a Romgaz. A 10 legnagyobb társaságból csak kettő, az Automobile Dacia és a Petrom van jelen a tőzsdén.

A magánkézben levő cégek sem felelnek meg a nyitottság korporatív ideáljának. A 200 legnagyobb magáncég közül csak 13 van jelen a Bukaresti Értéktőzsdén (BVB), és az első 100-ból 50-nek nagyon szűk a tulajdonosi köre. A külföldi befektetők is szeretik a közvetlen kapcsolatot a tulajdonnal, főleg, ha zöldmezős beruházásról van szó. A nagy társaságok tehát zártak -- vagy azért, mert az állam, vagy mert a külföldi stratégiai befektető tulajdonolja őket.

Körülbelül 6000 kisebb-nagyobb rt. alkotja a társasági szféra maradékát. Ezek már magánosítottak, tulajdonosi körük igencsak elüt egymástól, a fejlődéshez viszont tőkepiacra és a társasági szférának kedvező törvényi háttérre van szükség. A törvények megalkotásában Románia nincs túlságosan lemaradva, de ezeket a jogszabályokat nem alkalmazzák megfelelő módon. Az OECD jelentése szerint a cégek többségi tulajdonosai és a menedzsment visszaélnek helyzetükkel. A piac ráadásul nagyon koncentrált: a BVB-n jelen levő tőle 80%-a SIF befektetési alapok és két bank tulajdona. A BVB mindeddig másodlagos kereskedési lehetőséget jelentett a cégek számára, nem pedig tőkésítési lehetőséget.

Sérülékenyek a tőkepiacok

A RASDAQ elektronikus tőzsdén nem kötelező nyilvánosságra hozni a pénzügyi mérlegeket, így a sorozatos visszaélések miatt a kereskedést fel kellett függeszteni. Az itt jegyzett 5427 cégből 15 adásvétele volt szabályos. A 100 legnagyobb RASDAQ-os cég több mint fele egy többségi tulajdonos kezében van, 1500 papírjaival sohasem kereskedtek: ez utóbbiak az alkalmazottak kezében vagy állami tulajdonban vannak, vagy a kuponos magánosítás során adták el őket.

A romániai tőkepiacok törékenyek és sérülékenyek -- állapítja meg az OECD --, viszont infrastruktúrájuk modern, megbízható és hatékony. A nemzetközi szervezet abban bízik, hogy a jelenleg csöndben működő hazai és külföldi befektetők cégei felnőnek odáig, hogy szükségük legyen arra, hogy magukhoz vonzzák a kisbefektetőket.

Az OECD értékelése -- számokban

OECD ország-toplista

Görögország 32,5 Izrael 32,5 Magyarország 31,4 Törökország 28,2 Lengyelország 26,0 Egyiptom 22,8 Románia 20,6 Csehország 18,4 Marokkó 18,4 Oroszország 14,1

Az OECD legutóbbi jelentése azt is vizsgálta, hogyan teljesítik a közép-kelet-európai gazdaságok a „korporatív világ”, a nagy és nyitott cégek ideálját. A jelentés (mely az USAid támogatásával készült) tíz ország teljesítményét hasonlítja össze. Románia 20,6 pontot ért el a lehetséges 36-ból, de alatta maradt a 22,1 pontos átlagnak. Az eredmény meglepő módon kedvezőbb, mint Csehországé, de ez azért alakult így, mert az OECD a vezető romániai cégek teljesítményét vette figyelembe. Sok hazai társaság nem is álmodhat hasonló mutatókról -- állapítja meg a Capital.

A cégek értékelésekor többek között azt vették figyelembe, szabályos módon történt-e a részvényesi közgyűlések lebonyolítása, kivédi-e a cég a bizalmas információkkal való visszaélést és üzleti részesedés-szerzést, a rendkívüli adásvételeket korrekt árakon bonyolítja-e le, megjelenteti a cég rendszeresen és megfelelő minőségben üzleti eredményeit, van-e független cégvizsgálat (auditálás).

A vizsgált romániai cégek gyenge pontjai: nem védik kellőképpen a részvényesek érdekeit, nem megfelelő a felügyelőbizottságok működése és a kisbefektetőket nem látják el kellőképpen információkkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!