Az OTE diktál a RomTelecomnál

2001. december 4. – 17:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzhiány miatt a román állam nem vett részt a RomTelecom alaptőke-emelésében, így az OTE minden gond nélkül többségi részvényes lett az országos távközlési vállalatban.

A román állam megegyezett a RomTelecom görög befektetőivel: így az OTE átveheti a nemzeti távközlési vállalat ellenőrzését. Az elmúlt héten a RomTelecom részvényeseinek közgyűlésén elfogadták az OTE által javasolt 50 millió dolláros alaptőke-emelést. Ily módon a görög befektetőnek sikerült megnövelni részesedési arányát. Az eredeti arányok megőrzése érdekében -- 65% az államé, 35% az OTE részesedése -- a román állam is részt kellett volna vállaljon a tőkeemelésből. Mivel a szükséges pénz hiányában ezt nem tudta megtenni, az OTE sikeresen átvette a RomTelecom feletti kontrollt.

A Curentul napilap kormány közeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a tőkeemelésnek köszönhetően az OTE 16%-al megnövelte részesedési arányát, ami azt jelenti, hogy az így elért 51%-al többségi tulajdonosa lesz a RomTelecomnak. Az 50 millió dollárt a héten utalja át a görög cég a vállalat bankszámlájára.

A Curentul kommentárja szerint a román állam versenyszabályokat megszegő cselekedete révén tulajdonképpen nem tett mást, mint lemondott a RomTelecom részvények egy részéről -- anélkül, hogy azok értékét felmérte volna.

A műveletnek köszönhetően az OTE 3,1 millió dollárt fizet minden egyes részvény-százalékért, ami hatszor kevesebb, mint amit 1998-ban fizetett, amikor 675 millióért vásárolta meg a részvények 35%-át. A privatizáció óta pedig eltelt három év, ez alatt több százmillió dollárt fektettek be a vállalatba, és ennek a részvények értékének emelkedését kellett volna magával hoznia. Így azonban 1998 óta a részvények ára csökkent.

Tény, hogy a RomTelecom nincsen túl jó anyagi helyzetben, sőt majdnem a fizetésképtelenség határán áll. Ez azonban a görög befektető menedzsmentpolitikájának eredménye. Ráadásul az új helyzetben valószínűleg a kormány hiába próbál majd vevőt találni újabb 30%-nyi részvényre, hiszen egy másik távközlési vállalat nem kíván majd befektetni úgy, hogy pénzéről az OTE egyedül dönthet.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a pénzügyi problémák, amikre az OTE hivatkozik, az idén jelentek meg, amikor az állam a Gazdasági Versenyhivatal révén bevezette a tarifák fölötti kontrollt. A görög válasz erre az volt, hogy beszüntette az összes a felszerelés-szállító felé a kifizetéseket, és nem volt hajlandó többet befektetni Romániában.

Ezt követően a RomTelecom egy új stratégiát jelentett be, aminek lényege, hogy olyan szolgáltatásokat fejleszt, amelyek direkt bevételt hoznak, és az eddiginél jóval kevésbé foglalkoznak infrastruktúra-fejlesztéssel. Az üzenet egyértelmű volt: az OTE bebizonyította, hogy az 1998-ban aláírt szerződésben foglaltak ellenére, ha nem nyer annyit a romániai vállalkozáson, amennyit tervezett, akkor nem hajlandó több pénzt infrastruktúra-fejlesztésre fordítani.

A RomTelecom 1998-as privatizációja körül több botrány is kipattant. Nagyszabású kivizsgálás indult a magánosítás pontos körülményeinek kiderítésére, a résztvevők kihallgatásával. A kivizsgálás még folyik, egyelőre konkrét eredmény nélkül.

A RomTelecom 2003-ig élvezheti a monopolhelyzet adta előnyöket, de úgy tűnik, a kormánynak köszönhetően most egy újabb adu került a kezébe, amivel továbbra is jelentős helyet biztosíthat magának a romániai távközlési piacon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!