Átalakulóban a romániai hadiipar

2001. október 16. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ipari parkokat létesítene a veszteséges hadiipari üzemek területén a kormány, így a ploiesti-i Eletromecanica rakétamérnökei az épülő halkonzerv-raktárban kaphatnak új beosztást.

A kormány egyik új rendelete szerint a divatjamúlt hadiipari üzemek helyén ipari parkokat kell létesíteni. A végrehajtó hatalom azzal érvel, így lehet biztosítani a hadiipar továbbélését. A rendeletet elsőként Prahova és Dambovita megyében alkalmazták, az eredmény: álcázott elbocsátás-sorozat -- írja a Curentul . A rendeletet múlthét csütörtökén fogadta el a kormány. A hadiipari szakszervezetek vezetői hétfőn mutatták be a sajtónak, hogy is működik az új szabályozás a gyakorlatban. A ploiest-i Electromecanica gyárat arra kötelezték, hogy minél több részlegét ingyen írassa át a megyei tanács nevére. Így került a rakétakutatási és gyártási részleg is a megyei tanács hatáskörébe. Így a részleg mérnökei is „munkaügyi szempontok alapján” az ipari parkot adminisztráló társaság alkalmazottai lesznek.

A baj csak az, hogy az ipari park semmi olyan munkát nem tud kínálni, mely valamelyest is passzolna a hadiipari alkalmazottak eredeti végzettségéhez. „A hivatalnokok elmagyarázták, a parkban egy öngyújtógyártó cég és egy halkonzerv-raktár fog működni” -- mondta el az egyik szakszervezeti vezető.

A hadiipari szakszervezetek, terveik szerint, ma határozott tiltakozásba kívántak kezdeni, mert a költségvetésből nem utalták át a hadiipari cégek fenntartásához szükséges összegeket. Az Avram Iancu szakszervezet főtitkára, Dan Mocanescu ezenkívül más problémákat is megemlített. A romániai hatóságok több neves nyugati hadiipari cégtől kaptak ajánlatot (többek között Németországból), amelyekben a cégek az jelezték, vegyesvállalatokat alakítanának a hazai fegyvergyárakkal.

A szakszervezet szerint az ajánlatok „különféle minisztériumok fiókjaiban hevernek.” Mocanescu további részleteket erről az ügyről nem árult el. A szakszervezeti vezető szerint nagy mennyiségben lenne megrendelés a romániai haditechnikára, de ezt az ország nem képes kihasználni.

Ami viszont világos: a jövő évre tervezett költségvetésben nincs elkülönítve semmi pénz sem a hadiüzemek őrzésére, sem a berendezések karbantartására, de még a jelenleg kényszerszabadságon levő alkalmazottak fizetésére sem. „Amikor megkérdeztük Tanasescu pénzügyminisztert, mi lesz a védelmi iparággal, azt válaszolta szárazon, hogy hadiipar nem létezik többé” -- mondták el a szakszervezetisek. A szakszervezet szerint az az igazán súlyos, hogy a victoriai és fogarasi fegyverraktárak őrzésére sem biztosítottak semmi pénzt. „A raktárakban többszáz tonna robbanóanyagot tárolnak” -- állítja a szakszervezet.

„Nem ragaszkodunk hozzá, hogy továbbra is csak fegyverzetet és lőszert gyártsunk, de nem akarunk január elsején több mint 35 000 alkalmazottat elbocsátani” -- tette hozzá George Sora, a Solidaritatea '90 szakszervezet elnöke.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!