EU-csatlakozás majd később

2001. október 11. – 16:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rossz híreink vannak Romániának: az önök EU-csatlakozási igényét nem támasztják alá az ország gazdasági eredményei -- jelentette ki a Világbank bukaresti irodájának vezetője tegnap egy gazdasági konferencián.

Ziad Alahdad irodavezető a Közép-kelet-európai Nemzetközi Befektetési Fórumon szólalt fel, és elmondta, Románia EU-csatlakozása a várakozáson felül is kitolódhat, mert az ország gazdasági fejlődése gyenge lábakon áll. A nyilatkozat rögtön Adrian Nastase miniszterelnök beszéde után hangzott el. Nastase beszédében kijelentette: október végén alá szeretné írni a kormány a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A kormány gazdaságpolitikájáról szólva Nastase kivételes szigorúságot ígért. Jövőre a magánszféra fejlesztésével párhuzamosan tovább folytatódnak a makrogazdasági megszorítások -- írja a Curentul. A nem túl magas befektetési kedvet jelzi, hogy augusztusban csak 407 vegyesvállalatot jegyeztek be, összesített alaptőkéjük 3,14 millió USD -- a Romania Libera információja. „A kormány elhatározta, dinamikusabban fog dolgozni a befektetok idecsalogatásáért, külföldön is ismertetni akarja az országban rejlő befektetési lehetőségeket. Van néhány problémacsomag, amellyel küszködnek a befektetők, ezeket meg szeretnénk oldani” -- mondta a kormányfő.

Ezután Leonard Cazan, a fejlesztés és az előrejelzés minisztere ismertette a kormány adatait a gazdasági fejlődésről. Eszerint 2001 első félévében az ipari termelés 9,6%-kal, az import 15,4%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A befektetések száma emelkedett, így csökkent a munkanélküliség, és a reálbér 5,6%-kal emelkedett. A külföldi befektetések értéke 1991 és 2001 júniusa között 6,8 milliárd dollárra rúg.

A fejlesztési és az előrejelzési miniszter úgy gondolja: a makrogazdaság stabilizációja, a gazdasági környezet élénkülése, a befektetőket vonzó, javított törvényi háttér, a banki szolgáltatások bővülése serkenteni fogja a befektetőket, érdemes Romániában kereskedni és termelni. A Világbank bukaresti irodavezetőjének nyilatkozata Leonard Cazan beszédét is kissé nevetségessé tette -- írja a Curentul helyszíni tudósítója.

A brit gazdasági hetilap, a The Economist szakértői szeptemberben ismertetett országjelentésükben meg állapították, hogy a kormány túl optimistán ítélte meg az infláció csökkenését. Erre akkor Adrian Nastase miniszterelnök és Vasile Dancu tájékoztatási miniszter válasznyilatkozataikban úgy reagáltak, hogy „előrejelzésekből nem lehet kiindulni.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!