Az infláció elérheti a 30%-ot

2001. szeptember 24. – 21:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Năstase-kormány gazdasági célkitűzései csak részben jöttek be -- állapítják meg szeptember eleji országjelentésükben a The Economist brit gazdasági hetilap elemzői. Vasile Dâncu tájékoztatási miniszter szerint viszont az előrejelzések a tévesek.

Romániában a koalíciós kormányzás egyre inkább veszít fontosságából, a The Economist elemző csoportja arra számít, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) kisebbségi kormányként működik továbbra is. Mindemellett a PSD a jövőben is törekedni fog a „politikai fegyverszünet” fenntartására az ellenzékkel, hogy a kormányválság és az előrehozott választás elkerülhető legyen. A közeljövőben korlátozott együttműködés a legmegfelelőbb, mert egy esetleges előrehozott váasztás valószínűleg a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) előnyére válna. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások az új készenléti hitelről a 2002-es költségvetés vázlata alapján folynak, de az Alap a kereskedelmi hiány növekedésével is törődik.

Az export növekedése a várakozások szerint lassúbb ütemű lesz 2001 második felében, a valós nemzetiössztermék-növekedés (GDP) alapja 2001-ben inkább a belső fogyasztás lesz. Az infláció is lassul, de a kormányzat eredeti célkitűzése nem valósul meg -- a 2001-02 év végi infláció szintjét 29, illetve 22%-ra becsüljük. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen nőni fog 2001-re nézve, eléri a GDP 6,4%-át, és csak 2002-ben fog 5%-ra esni.

Kulcsváltozások július óta

Gazdaságpolitikai összefoglaló Nyugtalanító a belső termelés deficitje, és ugyanekkora kényelmetlenséget okoz a kereskedelmi hiány felfújódása. A kereskedelmi hiány június végére elérte az 1,5 milliárd USD-t.

Gazdasági előrejelzés A The Economist elemzői a valós GDP-növekedésről szóló előrejelzésüket korrigálták, a GDP-növekedés kissé nagyobb, mint várható volt: eléri a 4%-ot. Előrejelzésüket az elemzők részleges 2001 első félévi adatokra alapozzák, melyek szerint az ipari termelés és a kereskedelmi export biztatóan növekedett. A folyó fizetési mérleg hiánya 2001 végére nagyobb lesz a vártnál, ez az import igen erős növekedésének eredménye.

***

Vasile Dâncu tájékoztatási miniszter szerint a The Economist tanulmánya tulajdonképpen előrejelzés, amely azonban számos téves adatot is tartalmazhat. A miniszter szerint nincs számottevő különbség a The Economist kutatói és a román hatóságok becslése között. Példának hozta fel a gazdasági ráta növekedését, amely a kormány szerint 5%-os, míg a tanulmány 4%-ra becsüli.

Jelentős különbség észlelhető viszont az infláció előrejelzésének terén: 25% a kormány becslése, 29% pedig a tanulmányban megállapított növekedés. Vasile Dâncu miniszter mindehhez még hozzátette: Románia gazdasági helyzetét nem lehet kilenc hónap alatt megoldani, és a valós gazdasági helyzetet sem lehet előrejelzések alapján felbecsülni. (BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!