Az alkoholmaffiáé a piac 80%-a

2001. szeptember 12. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkoholpiacon a legális szereplők szerint havi 10 000 milliárd lejes tételben folyik az adócsalás. A pénzügyminisztérium a szesztermelők szövetségével tárgyal a megoldásról.

Ezermilliárd lejes bevételtől esik el a költségvetés, mert a pénzügyminisztérium nem intézkedett hatékonyan a törvénytelen alkoholtermelés ellen -- mondta Adrian Năstase miniszterelnök pénteki nyilatkozatában, írja a Cotidianul. Hétfőn a Garant tulajdonosi társulás (az egyesületnek az elismert alkoholtermelő cégek a tagjai) a pénzügyminisztérium igazgatóival tárgyalt a helyzet megoldásáról. A Romferment képviselői viszont nem voltak hivatalosak a tárgyalásra.

Véleményük szerint a hatóságok érdektelensége vezetett el a csalásokig. Lehetetelen állapot, hogy azállam szeme előtt ilyen dolgok előforduljanak, különösen akkor, ha három ellenőrző testület is rendelkezésre áll: a pénzügyőrség, a gazdasági rendőrség és a pénzügyminisztérium. Kizárt dolog, hogy megyei szinten nem lehet feltérképezni az alkoholgyártókat, hiszen az adatok könnyedén megszerezhetők a kereskedelmi kamarától -- véli a Romferment szóvivője.

Túl azon, hogy az alkoholkészlet 80%-a hamisított, az adócsalók kifejlesztettek egy újabb módszert az állam megkárosítására. A mezőgazdasági minisztérium egyik határozatával a gabona és a bor lepárlását előnyben részesíti. Ez a tevékenység nem fér össze az állam alkoholzárjegy-monopóliumával, nyilatkozta a Garant elnöke. A felmérések szerint jelenleg a lepárlási módszerrel készült italok száma háromszor-négyszer nagyobb, mint az etilalkoholból készült italoké. A szeszmaffiózók az üvegek címkéin azt tüntetik fel. hogy a termék lepárlott gabonából készült, így az forgalomba kerülhet anélkül, hogy a pénzügyi felügyelet ellenőrzése alá kerülne.

Ahogy növekedett az állam befolyása az alkoholforgalmazás terén, úgy fejlődött a feketepiac és növekedett az adócsalások száma. Adrian Nastase miniszterelnök szerint rengeteg, alkoholgyártásra és forgalmazásra szakosodott cég hágja át a törvényeket, megtagadva a járulék, az ÁFA és a jövedelemadó kifizetését, és ezáltal 750 millió lejjel károsítják meg az államot.

Ezzel szemben a Garant elnöke úgy véli, a Nastase által megállapított számadat távol áll a valóságtól. Ha tízzel beszoroznák a megállapított összeget, az eredmény sokkal reálisabban tükrözné az adócsalások nyomán kialakult helyzetet. Becslések szerint az alkoholgyárak idén legalább akkora összeggel fogják megkárosítani az államot, mint a tavalyi évben, amikor is az összeg elérte az 100 000 milliárd lejt. A Romferment szerint alulértékelik ezeket a tiltott ügyleteket, hiszen a kár eléri a havi 10 000 milliárd lejt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!