Az alkoholmaffiáé a piac 80%-a

2001. szeptember 12. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az alkoholpiacon a legális szereplők szerint havi 10 000 milliárd lejes tételben folyik az adócsalás. A pénzügyminisztérium a szesztermelők szövetségével tárgyal a megoldásról.

Ezermilliárd lejes bevételtől esik el a költségvetés, mert a pénzügyminisztérium nem intézkedett hatékonyan a törvénytelen alkoholtermelés ellen -- mondta Adrian Năstase miniszterelnök pénteki nyilatkozatában, írja a Cotidianul. Hétfőn a Garant tulajdonosi társulás (az egyesületnek az elismert alkoholtermelő cégek a tagjai) a pénzügyminisztérium igazgatóival tárgyalt a helyzet megoldásáról. A Romferment képviselői viszont nem voltak hivatalosak a tárgyalásra.

Véleményük szerint a hatóságok érdektelensége vezetett el a csalásokig. Lehetetelen állapot, hogy azállam szeme előtt ilyen dolgok előforduljanak, különösen akkor, ha három ellenőrző testület is rendelkezésre áll: a pénzügyőrség, a gazdasági rendőrség és a pénzügyminisztérium. Kizárt dolog, hogy megyei szinten nem lehet feltérképezni az alkoholgyártókat, hiszen az adatok könnyedén megszerezhetők a kereskedelmi kamarától -- véli a Romferment szóvivője.

Túl azon, hogy az alkoholkészlet 80%-a hamisított, az adócsalók kifejlesztettek egy újabb módszert az állam megkárosítására. A mezőgazdasági minisztérium egyik határozatával a gabona és a bor lepárlását előnyben részesíti. Ez a tevékenység nem fér össze az állam alkoholzárjegy-monopóliumával, nyilatkozta a Garant elnöke. A felmérések szerint jelenleg a lepárlási módszerrel készült italok száma háromszor-négyszer nagyobb, mint az etilalkoholból készült italoké. A szeszmaffiózók az üvegek címkéin azt tüntetik fel. hogy a termék lepárlott gabonából készült, így az forgalomba kerülhet anélkül, hogy a pénzügyi felügyelet ellenőrzése alá kerülne.

Ahogy növekedett az állam befolyása az alkoholforgalmazás terén, úgy fejlődött a feketepiac és növekedett az adócsalások száma. Adrian Nastase miniszterelnök szerint rengeteg, alkoholgyártásra és forgalmazásra szakosodott cég hágja át a törvényeket, megtagadva a járulék, az ÁFA és a jövedelemadó kifizetését, és ezáltal 750 millió lejjel károsítják meg az államot.

Ezzel szemben a Garant elnöke úgy véli, a Nastase által megállapított számadat távol áll a valóságtól. Ha tízzel beszoroznák a megállapított összeget, az eredmény sokkal reálisabban tükrözné az adócsalások nyomán kialakult helyzetet. Becslések szerint az alkoholgyárak idén legalább akkora összeggel fogják megkárosítani az államot, mint a tavalyi évben, amikor is az összeg elérte az 100 000 milliárd lejt. A Romferment szerint alulértékelik ezeket a tiltott ügyleteket, hiszen a kár eléri a havi 10 000 milliárd lejt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!