A cégbejegyzés folyamata és költségei

2001. augusztus 29. – 01:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan jegyezzünk be Romániában egy céget minél rövidebb idő alatt és a lehető legkevesebb fölösleges utánajárással? Összeállításunk ehhez próbál gyors segítséget nyújtani.

Első lépés: a cégnév lefoglalása

A kiválasztott nevet a cégregiszternél [ Registrul Comertului ] le kell foglalni. Az erre rendszeresített nyomtatványon három nevet kell megadni, a hivatalnok ellenőrzi, hogy a nevek megfelelnek-e a követelményeknek (megyei szinten egyedi kell legyen) és sorrendben az első megfelelő névre kiadja az igazolást a lefoglalásról.

Második lépés: az alaptőke befizetése a bankszámlára

A cégnév lefoglalásának igazolását mellékelve egy ideiglenes, az alaptőke letételére szolgáló bankszámlára kell befizetni az alaptőkét.

Harmadik lépés: az alapító okirat közjegyzői hitelesítése

Az alapító okiratot [ act de constituire ] vagy statútumot [ statut ] közjegyző előtt kell aláírni, ebből 6 hiteles példány készül. Célszerű előre eldönteni a következőket:

cégnév, székhely, tevékenységi kör, alaptőke, egy üzletrész (részvény) névértéke, a tulajdonosi struktúra (ki, hány százalékban részesedik), ügyvezetők, szükség esetén cenzorok személye.

Jogi személy részvényes esetén szükséges a jogi személy (cégbírósági) bejegyzéséről másolat, valamint a megfelelő szerv (részvényesi közgyűlés, igazgatótanács, kuratórium) döntése arról, hogy a jogi személy (cég, egyesület) részt vesz az új cég alapításában és a befektetés mértékéről.

Negyedik lépés: bejegyzés a cégregiszterbe, adószám-kérés

A cégregiszter a megyei Kereskedelmi és Iparkamarákon belüli önálló szervezetként működik, szakmai koordinációját Román Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő cégregiszter látja el.

A bejegyzési kérelem mellékleteként be kell nyújtani:

-- a közjegyző által hitelesített alapító okiratot (elvben a törvény megengedi a nem hitelesített változat beadását is, de a gyakorlatban a hitelesített változatot kérik) -- a székhely igazolását (bérleti szerződés, tulajdoni lap, egyéb jogcím) -- az alaptőke letétbe helyezéséről szóló igazolást -- a részvényesek, és a tisztségviselők (ügyvezetők, cenzorok) nyilatkozatát arról, hogy nem áll fenn kizáró ok a tisztség betöltésével kapcsolatban -- ha jogszabályban meghatározott előzetes engedélyhez kötött tevékenységet szeretne végezni a cég, az engedélyt -- egyéb, a cégregiszter által igényelt okiratokat

Költségek

Névlefoglalás: 308.000 ROL Közjegyzõi díj (alapító okirat hitelesítése): 200.000 ROL (akad olyan közjegyzõ, akinél akár 800 000 lejbe is kerülhet, annak ellenére, hogy a törvény 200 000-es díjat ír elõ) Bélyegilleték: 300.000 ROL Cégregiszternél (cégbíróság) felmerülõ díjak (bejegyzés, Hivatalos Közlöny, adószám, TB iktatás) : kb.1.500.000 ROL Mûködési engedélyek (egészségügy, környezetvédelem, munkavédelem, tûzoltóság): kb.1.500.000 ROL Bélyegzõ: 550.000 ROL Bankszámlanyitás: 250.000 ROL Nyomtatványok (számlatömb, nyugtatömb, stb.): 100.000 ROL Ügyintézés: kb.1.500.000 ROL
Összesen: kb. 6.208.000 ROL
Az alaptõkét a cégbejegyzésig letétbe kell helyezni egy bankszámlán, tehát a minimális alaptõkéjû KFT alapításához 8.208.000 ROL (kb. 80.000 Ft) szükséges.

Jó előre eldönteni, hogy AFA (TVA) fizető kíván-e lenni a cég (évi 50 millió ROL-nal nagyobb forgalmat bonyolító cégeknél kötelező). Érdemes ennek megfelelően bejelentkezni már a kezdetektől, ezzel meg lehet spórolni egy utólagos módosítást.

A cégregiszterbe történő bejegyzéssel egyidejűleg a cégregiszter megküldi a Hivatalos Közlönynek az alapító okiratot (vagy annak kivonatát), beszerzi az adószámot, bejelenti az újonnan alakult céget a TB fele.

A törvényes határidő a cégbejegyzésre a dokumentáció benyújtásától számított 20 nap.

Ötödik lépés: működési engedélyek beszerzése

A bejegyzéssel párhuzamosan négy működési engedély igénylése szükséges: a közegészségügyi, a környezetvédelmi, a munkavédelmi, a tűzoltósági engedély, ezeket a törvény szerint „egyablakos” módszerrel kell kiadják, azaz ugyanazon helységben (irodában) levő ügyfélszolgálaton kell benyújtani az igényléseket.

Hatodik lépés: bélyegző készíttetése

A bélyegző elkészítéséhez általában a megrendeléstől számított 1-2 nap kell, szükséges a végleges bankszámla megnyitásához.

Hetedik lépés: végleges bankszámla nyitása

A cégregiszterbe történt bejegyzés igazolásával és a bankok által kért dokumentáció (alapító okirat, aláírás-minta, adószám) benyújtásával megnyitják a végleges bankszámlát.

Nyolcadik lépés: a legszükségesebb formanyomtatványok beszerzése

A működéshez minimálisan szükséges nyomtatványok: egyedi sorszámozású számlatömb, nyugtatömb, kasszakönyv, banki csekkfüzet, banki átutalási nyomtatványok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!