A cégbejegyzés folyamata és költségei

2001. augusztus 29. – 01:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan jegyezzünk be Romániában egy céget minél rövidebb idő alatt és a lehető legkevesebb fölösleges utánajárással? Összeállításunk ehhez próbál gyors segítséget nyújtani.

Első lépés: a cégnév lefoglalása

A kiválasztott nevet a cégregiszternél [ Registrul Comertului ] le kell foglalni. Az erre rendszeresített nyomtatványon három nevet kell megadni, a hivatalnok ellenőrzi, hogy a nevek megfelelnek-e a követelményeknek (megyei szinten egyedi kell legyen) és sorrendben az első megfelelő névre kiadja az igazolást a lefoglalásról.

Második lépés: az alaptőke befizetése a bankszámlára

A cégnév lefoglalásának igazolását mellékelve egy ideiglenes, az alaptőke letételére szolgáló bankszámlára kell befizetni az alaptőkét.

Harmadik lépés: az alapító okirat közjegyzői hitelesítése

Az alapító okiratot [ act de constituire ] vagy statútumot [ statut ] közjegyző előtt kell aláírni, ebből 6 hiteles példány készül. Célszerű előre eldönteni a következőket:

cégnév, székhely, tevékenységi kör, alaptőke, egy üzletrész (részvény) névértéke, a tulajdonosi struktúra (ki, hány százalékban részesedik), ügyvezetők, szükség esetén cenzorok személye.

Jogi személy részvényes esetén szükséges a jogi személy (cégbírósági) bejegyzéséről másolat, valamint a megfelelő szerv (részvényesi közgyűlés, igazgatótanács, kuratórium) döntése arról, hogy a jogi személy (cég, egyesület) részt vesz az új cég alapításában és a befektetés mértékéről.

Negyedik lépés: bejegyzés a cégregiszterbe, adószám-kérés

A cégregiszter a megyei Kereskedelmi és Iparkamarákon belüli önálló szervezetként működik, szakmai koordinációját Román Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő cégregiszter látja el.

A bejegyzési kérelem mellékleteként be kell nyújtani:

-- a közjegyző által hitelesített alapító okiratot (elvben a törvény megengedi a nem hitelesített változat beadását is, de a gyakorlatban a hitelesített változatot kérik) -- a székhely igazolását (bérleti szerződés, tulajdoni lap, egyéb jogcím) -- az alaptőke letétbe helyezéséről szóló igazolást -- a részvényesek, és a tisztségviselők (ügyvezetők, cenzorok) nyilatkozatát arról, hogy nem áll fenn kizáró ok a tisztség betöltésével kapcsolatban -- ha jogszabályban meghatározott előzetes engedélyhez kötött tevékenységet szeretne végezni a cég, az engedélyt -- egyéb, a cégregiszter által igényelt okiratokat

Költségek

Névlefoglalás: 308.000 ROL Közjegyzõi díj (alapító okirat hitelesítése): 200.000 ROL (akad olyan közjegyzõ, akinél akár 800 000 lejbe is kerülhet, annak ellenére, hogy a törvény 200 000-es díjat ír elõ) Bélyegilleték: 300.000 ROL Cégregiszternél (cégbíróság) felmerülõ díjak (bejegyzés, Hivatalos Közlöny, adószám, TB iktatás) : kb.1.500.000 ROL Mûködési engedélyek (egészségügy, környezetvédelem, munkavédelem, tûzoltóság): kb.1.500.000 ROL Bélyegzõ: 550.000 ROL Bankszámlanyitás: 250.000 ROL Nyomtatványok (számlatömb, nyugtatömb, stb.): 100.000 ROL Ügyintézés: kb.1.500.000 ROL
Összesen: kb. 6.208.000 ROL
Az alaptõkét a cégbejegyzésig letétbe kell helyezni egy bankszámlán, tehát a minimális alaptõkéjû KFT alapításához 8.208.000 ROL (kb. 80.000 Ft) szükséges.

Jó előre eldönteni, hogy AFA (TVA) fizető kíván-e lenni a cég (évi 50 millió ROL-nal nagyobb forgalmat bonyolító cégeknél kötelező). Érdemes ennek megfelelően bejelentkezni már a kezdetektől, ezzel meg lehet spórolni egy utólagos módosítást.

A cégregiszterbe történő bejegyzéssel egyidejűleg a cégregiszter megküldi a Hivatalos Közlönynek az alapító okiratot (vagy annak kivonatát), beszerzi az adószámot, bejelenti az újonnan alakult céget a TB fele.

A törvényes határidő a cégbejegyzésre a dokumentáció benyújtásától számított 20 nap.

Ötödik lépés: működési engedélyek beszerzése

A bejegyzéssel párhuzamosan négy működési engedély igénylése szükséges: a közegészségügyi, a környezetvédelmi, a munkavédelmi, a tűzoltósági engedély, ezeket a törvény szerint „egyablakos” módszerrel kell kiadják, azaz ugyanazon helységben (irodában) levő ügyfélszolgálaton kell benyújtani az igényléseket.

Hatodik lépés: bélyegző készíttetése

A bélyegző elkészítéséhez általában a megrendeléstől számított 1-2 nap kell, szükséges a végleges bankszámla megnyitásához.

Hetedik lépés: végleges bankszámla nyitása

A cégregiszterbe történt bejegyzés igazolásával és a bankok által kért dokumentáció (alapító okirat, aláírás-minta, adószám) benyújtásával megnyitják a végleges bankszámlát.

Nyolcadik lépés: a legszükségesebb formanyomtatványok beszerzése

A működéshez minimálisan szükséges nyomtatványok: egyedi sorszámozású számlatömb, nyugtatömb, kasszakönyv, banki csekkfüzet, banki átutalási nyomtatványok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!