3,5 milliárd forint határon túli támogatásra

2001. július 27. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

3,5 milliárd forintot fordít a 2001-2002-es költségvetésből öt magyarországi közalapítvány és minisztérium határon túli magyar programok támogatására.

Három kiemelt kérdést tett föl a kerekasztal öt résztvevőjének Bárdi Nándor (Teleki László Alapítvány), a Közigazgatási decentralizáció és re-centralizáció az EU-ban témájú beszélgetés moderátora. A kérdések: hatékony-e a támogatási rendszer? Milyen társadalmi folyamatokat befolyásol? Milyen problémák jelentkeznek a társadalmi és politikai elitek viszonyában?

A kerekasztal résztvevői a támogató szervezetek képviseletében: Elekes Botond (Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma -- NKÖM), Dobos László (Új Kézfogás Közalapítvány), Szabó László (Ifjúsági- és Sportminisztérium), Veress László (Illyés Közalapítvány), Csete Örs (Apáczai Közalapítvány). Az első körben a jelenlevők röviden bemutatták a támogató szervezetek céljait, elképzeléseit.

A célok

Elekes Botond elmondta, két szerint elmélet létezik arra, hogy mire érdemes támogatást adni. Az egyik úgy szól, hogy a határon túli szervezetek működését kell biztosítani. A másik szerint működésre nem, hanem csak adott programokra szükséges támogatást biztosítani.

Kitõl mennyit?

Apáczai Közalapítvány (oktatási programok) 2001-ben 800 millió Ft
Ifjúsági- és Sportminisztérium (ifjúsági programok) 1999-ben 71 millió Ft 2000-ben 90 millió Ft 2001-ben 100 millió Ft
Illyés Közalapítvány (általános közéleti támogatási alap) 2001-ben kb. 1 milliárd Ft
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (mûvelõdés, kultúra, egyházakat támogat) 2001-ben 1 milliárd Ft
Új Kézfogás Közalapítvány (gazdaságfejlesztéssel foglalkozik) 2000-ben 300 millió Ft 2001-ben 546 millió Ft
Határon túli támogatásra 2001-ben/re összesen 3 milliárd 446 millió Ft

Dobos László ismertetője szerint a gazdasági támogatások szerepe folyamatosan felértékelődik. Az Új Kézfogás Közalapítvány esetében kellő mennyiségű forrás sosem áll rendelkezésre. Ezen úgy próbálnak segíteni, hogy elindították mkrohitel-programjukat, mellyel máris több erdélyi megye kisvállalkozóját támogatják kamatmentes kölcsönökkel. Szabó László kifejtette, ifjúság-támogatási programjaikban nem tesznek különbséget magyarországi és határon túli szervezetek között, a pályázható pénzösszeg évről-évre emelkedik.

Veress László elmondta, az Illyés Közalapítvány 1990--2002 között 7,5 milliárd forintot osztott/oszt szét határon túli szervezeteknek. Az alapítványi támogatást kezdetben úgy tervezték, hogy majd „hab lesz a tortán”, kiegészíti majd a határon túliak rendelkezésére álló egyéb forrásokat. Mára úgy néz ki, maga a hab lett a torta. Csete Örs ismertette, 1999 áprilisától 3 milliárd forintot biztosítanak oktatási célokra. Főleg az 5 millió forint körüli projekteket támogatják, idén 800 millió forinttal gazdálkodnak.

A pályázatok

Ezután a kerekaszal a támogatókhoz befutott pályázatok minőségével foglalkozott.

Elekes Botond: -- A pályázatok minősége tapasztalataink szerint szoros kapcsolatban áll azzal, a kultúra mely területén volt erősebb vagy gyengébb az előző rendszerek nyomása. Így például a legjobb közművelődési pályázatok a Felvidékről, a legkiemelkedőbb színházi pályázatok Erdélyből érkeznek.

Dobos László: -- Standardizáltuk a pályázati űrlapokat, hogy biztosítani tudjuk a pályázatok egyenletes színvonalát. Előkészítési rendszert építettünk ki a jó döntésekhez, ebben segítenek például a vállalkozásfejlesztési központok.

Szabó László: -- A pályázatok költségvetésének elbírálása a kockázási jelenthez hasonlítható Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című regényéből. Itt Buzgó Mócsing és tárgyai cinkelt kockákkal játszanak, melyekkel tetszés szerinti kombináció kidobható, de mivel mindkét fél tudatában van a dolognak, a játék korrektnek nevezhető. A pályázatok esteében ez úgy néz ki, ha valaki 5 millió forintot ír be, az tudja, hogy abból legfejlebb 2,5 milliót kap. És a kuratórium is tudja, a program a megítélt összegből lebonyolítható.

Veress László: -- Nagyon nehéz egy marokkal egyszerre osztani hétnek. A pályázatok száma nagyon megnőtt, és ebben az a pozit0vum, hogy a pályázók érdemesnek tartják hozzánk fordulni. De még olyan pályázóval nem találkoztam, aki visszautasította volna a reméltnél kisebb összeget.

A pályázati pénzkeretek

Arra a kérdésre, a rendelkezésre álló keretekből a testületek mennyit fordítanak saját működésükre és a pénzalapokból mennyi marad Magyarországon, a következő kép rajzolódik ki. Az Apáczai Közalapítvány esetében a működési költség a keret maximum 10%-a lehet. Jelenleg 9,5%-ot fordítanak az intézmény működtetésére. Az Illyés Közalapítvány alapszabálya 8%-ban maximálja a működési keretet, ez abszolút értékben az idén 65 millió forint. A pénzkeret 14%-a jut Magyarországon lebonyolítandó programokra.

Az Ifjúsági- és Sportminisztérium esetében 5,2% a működési költség felső határa, a pályázati keret 10%-a marad Magyarországon. Az Új Kézfogás esetében 10% a működési keret, és a pénzek 10%-át használják fel Magyarországon. A NKÖM támogatási programjainak működési költségeiről Elekes Botond nem rendelkezett adatokkal. A pályázati keret 10-15%-a használódik fel Magyarországon.

Az elmaradások

A következő hallgatói kérdés az el nem számolt pályázatok arányára vonatkozott. Az Apáczai Közalapítvány titkára elmondta, az ő esetükben késések ugyan előfordulnak, de elmaradás nincs, a szigorú elszámolási rendszernek köszönhetően. Az Illyés Közalapítvány mindeddig 9470 pályázatot támogatott, ebből 380 maradt elszámolatlan. Körülbelül 20% adja be késve, külön felszól0tás hatására az elszámolást. 15% azon szélsőséges esetek aránya, mikor az alapítvány bírósághoz fordul a pénz visszaszerzéséért. Az Ifjúsági Minisztérium esetében is nagyjából ezek az arányok, az ő esetükben is feketelistára kerülnek a hanyagul gazdálkodók. Az Új Kézfogás Közalapítványnál nincsenek elmaradások, csak csúszások, itt viszont a megítélt hitelek 40%-val kapcsolatban merültek fel gondok. A NKÖM 1990-2001 között 7000 támogatási szerződést kötött. Az elszámoláskor késések itt is előfordultak, de csak 10 esetből lett bírósági ügy.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!