100 ezer dollárral száll be a temesvári gyárvárosi zsinagóga helyreállításába a World Monuments Fund

2024. október 18. – 11:52

100 ezer dollárral száll be a temesvári gyárvárosi zsinagóga helyreállításába a World Monuments Fund
Az 1897 és 1899 között épült temesvári gyárvárosi zsinagóga, amely közel 50 éve használaton kívül áll – Fotó: Temesvár polgármesteri hivatala

Másolás

Vágólapra másolva

Memorandumot írt alá csütörtökön a temesvári önkormányzattal Javier Ors Ausín építész, az amerikai World Monuments Fund programigazgatója. Ausín egy nemzetközi konferencián is részt vesz, amelyen többek között a zsinagóga további sorsát is megvitatják a helyi közösséggel, írta a Tion.ro.

Az 1965-ben alapított, New York-i székhelyű World Monuments Fund 112 ország több mint 700 műemlékének megőrzéséhez járult hozzá. A temesvári gyárvárosi zsinagógát a helyi közösség nevezése alapján választották be a programba. A szervezet többek között Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Nagy-Britanniában és Ukrajnában támogat még műemlékeket, de más kontinenseken is jelen van.

A World Monuments Fund 100 ezer dollárral járul hozzá a temesvári gyárvárosi zsinagóga helyreállításához. A szervezet választja majd ki a műemléket felmérő és a műszaki tanulmány elkészítő céget, továbbá műhelyeket és tanácskozásokat szervez majd a zsinagóga új funkciójának megtalálása érdekében.

A temesvári önkormányzat 2023-ban 49 évre haszonbérbe vette a fél évszázada használaton kívül álló gyárvárosi zsinagógát a zsidó hitközségtől és elkötelezte magát a felújítása mellett. A sürgős állagmegőrzési munkálatokra kiírt tendert az Art History Construct nevű vállalat nyerte, a szerződés aláírása és a munkálatok elkezdése még ezután következik. Az állagmegőrzési munkálatok tervének elkészítése áfa nélkül 159 000 lejbe, a kivitelezés pedig áfával együtt 965 564,19 lejbe kerül, közölte a polgármesteri hivatal. A teljes helyreállítás költségeit 10 millió euróra becsülik a Tion.ro szerint.

A gyárvárosi zsinagóga 1897 és 1899 között épült Baumhorn Lipót tervei alapján historizáló stílusban, neomór, neogótikus és neoreneszánsz elemekkel. A zsidó közösség megfogyatkozásával lakat került rá, közel 50 éve nem használják.

Temesvár öt zsinagógája közül jelenleg egyet használnak vallási célokra, a tavaly átadott várnegyedi zsinagógát, mely kulturális rendezvényeknek is helyt ad.

A legutóbbi, 2021-es népszámláláson a 250 ezer lakosú Temesváron 111 ember vallotta magát zsidó nemzetiségűnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!