Harsányi Zimra 1944-es lágernaplóiból íródott regényét adta ki újra a Holnap Könyvek Kiadó

2024. október 11. – 13:38

Harsányi Zimra 1944-es lágernaplóiból íródott regényét adta ki újra a Holnap Könyvek Kiadó
Ana Novac (Harsányi Zimra) 1993 novemberében a párizsi Pen-club könyvvásáron – Fotó: Roger-Viollet / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Novák Anna (Ana Novac) néven ismertté vált és a Tompa Andrea Sokszor nem halunk meg című regényének, illetve Stere Gulea Moromeții 3 című filmjének egyik szereplőjeként is feltűnő Harsányi Zimra erdélyi színműíró lágernapló-regényét adta ki újra a nagyváradi Holnap Könyvek Kiadó. A könyvet október 17-én, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, az ortodox zsinagóga melletti földszinti kisteremben (Mihai Viteazul / Zárda utca 1-6 szám).

Az 1944-ben különböző lágerekben készült naplójegyzetekből a hatvanas években megjelent A téboly hétköznapjai című regényének jelenkori kiadását a Göteborgban élő nagyváradi költő, Sall László kezdeményezte, a könyvbemutatón vele beszélget a kötet szerkesztője, Szűcs László. A házigazda Simon Judit lesz, közreműködik Tasnádi-Sáhy Noémi.

„Harsányi Zimra szavai, melyek szinte egyidejűek megtörténésükkel, megszelídítik az emberi cselekedeteket és írását gondolataink tükörképévé alakítják. Bár fiatalkorát Nagyváradon tölti – a nagyváradi Zsidó Gimnázium értesítője szerint 1942-ben itt érettségizett –, nem az itteni gettóból deportálják, hanem Miskolcról, és nem is ide tér vissza a koncentrációs táborok felszabadulása után, a háború befejeztével” – olvasható a szervezők közleményében.

„Én mint egykori nagyváradi hálás vagyok ennek a másik egykori nagyváradinak, Harsányi Zimrának, hogy az emberi szabadság e döbbenetes hatású írását épp anyanyelvemen adta örök emlékül az életbenmaradásnak” – idézi a közlemény Sall Lászlót.

„Harsányi Zimra nem mesélt, hanem egyszer csak elrendezte és kiadatta lágerbeli feljegyzéseit. Hirtelen döbbenet volt a hatás. A jegyzetekből egy abszurd világba csöppent, épelméjű ember lelki traumái bontakoztak ki, egy emberé, aki annyira irreális módon viselkedik, hogy bizonyára éppen ezért élt túl mindent. Azon az áron, hogy a világ megkettőzése, a reális és az irreális szétválaszthatatlan egységben járja át a lelkét. Zimra úgy élt és írt, mintha az irrealitás lenne a legigazabb realitás” – fogalmazott a könyvről Tordai Zádor író.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!