A székelyudvarhelyi zsidók kiirtásáról szóló doksit is vetítenek az idei Astrán

2024. október 9. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

A székelyudvarhelyi zsidó közösség kiirtásáról szóló dokumentumfilmet is vetítenek az idei, október 20-27. között zajló nagyszebeni Astra Filmfesztiválon. Fecső Zoltán Ahogy az óra jár c. doksija mellett még 18 romániai (Romániáról szóló vagy romániai rendező által készített) alkotás lesz látható a legnagyobb, nem fikciós filmeket bemutató romániai seregszemlén – derül ki a szervezők tájékoztatásából.

A szervezők úgy fogalmaznak, hogy családi portrékat, a szülők külföldre távozása által érintett gyermeksorsokat, nyugati munkakörülményeket, az online környezet veszélyeit, az állami rendszer kudarcait és a közelmúlt történelmének kellemetlen valóságait bemutató dokumentumfilmek egyaránt lesznek.

Az Ahogy az óra jár c. dokumentumfilm az egykor Székelyudvarhelyen élő, magyar anyanyelvű zsidó közösségnek a történetét idézi fel. A zsidó közösség a 19. században települt a városba, és fénykorában több mint 300 főt számlált. Nyomot hagyott Székelyudvarhely kulturális életén, épített örökségén, jó kapcsolatot ápolt a magyar lakossággal, a második bécsi döntés és a magyar hatalomátvétel után azonban fokozatosan ellenük fordult a közhangulat. Fecső Zoltán dokumentumfilmje a teljes felejtés előtt álló székelyudvarhelyi holokauszt eseményeit fedi fel. Szintén a közelmúlt kellemetlen valóságát mutatja be Copel Moscu Fotografii însângerate c. munkája, azt, hogy miként gyilkolták meg zsidók ezreit a román hatóságok Iaşi-ban. Mindekét alkotást a romániai filmeknek dedikált szekcióban vetítik.

A közép- és kelet-európai filmeknek szánt szekcióban versenyez a Torontói Filmfesztiválon már szenzációt keltő Tata, amely egy anyaság küszöbén álló, a múlt fájdalmából gyógyulni vágyó lány és egy tőle elhidegült apa kapcsolatát tárja fel, és mutat rá arra, hogy milyen visszaélések érhetik a kelet-európai munkavállókat nyugaton. A romániai munkavállalók nyugat-európai munkakörülményeit mutatja be a 24 Stunden c. doksi is, amelyben Harald Friedl osztrák rendező egy olyan Zsil-völgyéből származó nő munkáját dokumentálta, aki időseket ápol.

Az idei hivatalos válogatásban több film is van, amely olyan embereket mutat be, akik kellemetlen valósággal szembesülnek. Vetítenek filmet magára hagyott kiskorúról, aki kénytelen saját kezébe venni a sorsát (Alice On & OFF, r. Isabela Tent), kiszolgáltatott idős emberről, akinek azzal az embertelen helyzettel kell szembenéznie, hogy kilakoltatják az otthonából (Moartea lui Iosif Zagor, r. Adrian Dohotaru), olyan abszurd helyzetbe került személyről, aki azért küzd, hogy megsemmisítsék a halottnak nyilvánítását (Cum să fiu mort, dacă-s viu?, r. Ilinca Călugăreanu) vagy olyan, az LMBTQ-közösséghez tartozó párról, amely egyszerűen csak szeretnék legalizálni a kapcsolatát (Interzis, r. Anelise Sălan).

A fesztiválon vetített filmekről részletes tájékoztatást itt lehet olvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!