Brâncuşi szoboregyüttese és a római limes is az UNESCO világörökségi listájára került

2024. július 28. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Hősök útja, Constantin Brâncuşi monumentális szoboregyüttese és a Római Birodalom határának, a római limesnek a romániai része mostantól a UNESCO Világörökség Listáján szerepelnek. A bejelentést Raluca Turcan kulturális miniszter tette, és Marcel Ciolacu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez a kitüntetés nemcsak Brâncuşi szobrainak művészi értékét ismeri el, hanem Târgu Jiu (Zsilvásárhely) és Olténia számára is jelentős turisztikai lehetőséget kínál.

A Târgu Jiuban található Hősök útja szoboregyüttest Brâncuşi 1937-1938 között alkotta, és négy műalkotást foglal magában: a Csend asztala (Masa Tăcerii), a Székek sétánya (Aleea Scaunelor), a Csók kapuja (Poarta Sărutului) és a Végtelen oszlop (Coloana fără Sfârșit) címet viselő alkotásokról van szó. Az elismerés nemzetközi szinten is ráirányítja a figyelmet Brâncuşi kiemelkedő munkásságára, aki generációkat inspirált a szobrászat terén. A kulturális miniszter emlékeztetett arra, hogy Románia 2018 januárjában kezdeményezte a Târgu Jiu-i szoboregyüttes felvételét az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára. Közlése szerint az UNESCO kritériumainak való megfelelésre tett erőfeszítések után 2023-ban a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) folytatta a jelölési dosszié értékelését.

A római limes romániai szakasza is felvételt nyert a világörökségi listára, ami szintén jelentős elismerés. Ez a határvonal egyébként 277 komponenst tartalmaz több mint 1000 kilométeren keresztül. A római limes romániai szakasza kapcsán Turcan emlékeztetett arra, hogy az ókori Dacia területe a római világ része volt, és a román nemzet eredete szorosan kötődik Rómához és a Római Birodalomhoz. Bejegyezése szerint Románia 2023 januárjában kezdeményezte a Római Birodalom és Dacia egykori határvonalának felvételét a világörökségi listára. A jelölési dosszié értékelése másfél évig tartott.

Románia korábban már több helyszínt is felvett a UNESCO Világörökségi Listájára, mint például a Duna-delta, a szász falvak erődített templomai Erdélyben, a moldvai kolostorok, a Horezu kolostor, a dák erődítmények, Segesvár történelmi központja és a Máramaros fatemplomai.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán kifejtette, hogy ez a nemzetközi elismerés lehetőséget nyújt Târgu Jiu és Oltenia számára, hogy nemzetközi látogatókat vonzzon, és erősítse a kulturális diplomáciai kapcsolatokat, különösen Brâncuşi munkásságának és a római limes népszerűsítése révén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!