Kezdődik a kolozsvári nemzeti színház és opera épületének felújítása

2024. május 31. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Raluca Turcan kulturális miniszter pénteken bejelentette, hogy aláírta a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színháznak és a Román Nemzeti Operának otthont adó épület felújítási munkálatainak megtervezésére kiírt szerződést.

„Ma (péntek – szerk. megj.) aláírták a szerződést a kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színháznak és a Román Nemzeti Operának otthont adó épület felújítási munkálatainak megtervezésére. A műemléképület Kolozsvár egyik legértékesebb építészeti darabja, amelyet 1906-ban épített a híres bécsi Fellner & Helmer cég, amely színházak tucatjait építette fel Európa-szerte. Több mint egy évszázaddal az átadása után az épület jelentős rehabilitációra szorul, hogy a kolozsvári színház és opera hírnevükhöz méltó épületben működhessenek tovább” – közölte Raluca Turcan a közösségi médiában.

Hozzátette, hogy a beruházást a kulturális minisztérium valósítja meg.

Jelenlegi ismereteink szerint a kulturális minisztérium egy olya keretszerződést kötött az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával (BDCE), amelyben megállapodtak egy 216 millió euró értékű kölcsönről, amely a romániai épített örökség helyreállítási projektjét és egyes kulturális épületek modernizálását célozza.

A projekt teljes nettó költsége 270 millió euró, amelyből 216 millió euró (a költségek 80%-a) a BDCE kölcsönéből, 54 millió euró (a költségek 20%-a) pedig az állami költségvetésből származik.

A jelenlegi finanszírozás támogatja a tervezési és kivitelezési munkálatokat nyolc beruházási célkitűzés esetében, hat történelmi emlékmű teljes helyreállítása, valamint kulturális tevékenységek számára megfelelő terek rehabilitációja és építése céljából. A keretmegállapodás két fő részre tagolódik:

A kulturális minisztérium ebből az összegből a következő történelmi jelentőségű kulturális intézmények mélyreható helyreállítását célozza:

  • A Román Nemzeti Történeti Múzeum Bukarestben (amely a második legnagyobb helyreállított történelmi emlékművé válik Romániában, összesen 32.000 négyzetméter területtel);
  • a Kolozsvári Nemzeti Színház és Román Opera;
  • a Florica villa Ștefănești-ben, Argeș megyében, amelyet 2020-ban adtak át a Brătianu Múzeumnak;
  • a „Vârnav Liteanu” kúria Liteniben, Suceava megyében;
  • a Ion I.C. Brătianu villa Bukarestben, amely a Román Nemzeti Könyvtár Különleges Gyűjtemények Szolgálatának székhelye;
  • a Nemzeti Antikommunista Forradalom Múzeuma Temesváron;
  • a „Marin Sorescu” Nemzeti Színház épületének rehabilitációja Craiován;
  • egy új koncertterem építése Iași-ban, a Román Nemzeti Operaház számára.

A megvalósítás időtartamát körülbelül 7 évre tervezték, a kölcsön felvételétől számítva. A szerződést 2022-ben írták alá, 2023 novemberében még volt egy értesítés arról, hogy elkezdődik a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum felújításához szükséges technikai dokumentációnak az összeállítása.

A keretmegállapodás aláírása az európai fejlesztési bankkal biztosítja, hogy a politikai vagy kormányzati ingadozásoktól függetlenül rendelkezésre álljanak az összes szükséges összegek a nyolc beruházási célkitűzés megvalósításához.

A romániai kulturális intézmények, színházépületek, múzeumok jelentős része szorulna felújításra, a minisztérium rövid listája, amire úgy tűnik, biztosított a finanszírozás, csak a jéghegy csúcsa.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!