Román rendezőé lett a legjobb LMBTQ-filmért járó Queer Palm a cannes-i fesztiválon

2024. május 25. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Három kilométer a világ végéig (Trei kilometri până la capătul lumii) című román film, amelyet az Emanuel Pârvu rendezett, elnyerte a Queer Palm díjat a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A film, amely a hivatalos versenyprogramban szerepelt a Palm D’or díjért, egy alternatív elismerést kapott, amelyet évente ítélnek oda egy LGBTQ+ témát vagy karaktereket bemutató filmnek. Az idei Queer Palm zsűri elnöke Lukas Dhont volt, aki 18 nagyjátékfilm közül választotta ki a nyertest.

A Queer Palmot 2010 óta ítélik oda a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A díjat olyan nagyjátékfilmek vagy rövidfilmek nyerhetik el, amelyek kiemelkedő módon ábrázolják az LGBTQ+ közösség életét, tapasztalatait vagy tematikáját. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet azokra az alkotásokra, amelyek fontos társadalmi kérdéseket vetnek fel és hozzájárulnak az LGBTQ+ közösség láthatóságának és elfogadásának növeléséhez a filmvásznon.

Az évek során számos neves film nyerte el a Queer Palmot, hozzájárulva a díj rangjának növekedéséhez és a queer filmek nemzetközi elismeréséhez. A díj nem hivatalos része a fesztiválnak, de az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott, ami jelzi az LGBTQ+ témák iránti növekvő érdeklődést és támogatást a filmiparban.

A film története Adi, egy 17 éves tinédzser körül forog, aki nyári vakációját a szülőfalujában tölti a Duna-deltában. Egy este brutálisan megtámadják az utcán, és másnapra az élete teljesen felfordul. Kiderül, hogy homoszexualitása miatt verték meg, amit eddig titokban tartott. A filmben váltakozva látjuk az apát, aki megpróbálja megérteni, hogy a fia miért kezdett a férfiakhoz vonzódni, illetve az anyát, aki megpróbálja az alkoholra fogni a helyzetet. A helyi pap azt feltételezi, hogy Adi vonzalma a férfiakhoz a Covid-járvány elleni védőoltás eredménye, és azt tanácsolja neki, hogy tegyen a párnája alá egy Bibliát, hogy kiszálljanak belőle a gonosz szellemek.

A díjat a belga rendező, Lukas Dhont, a zsűri elnöke adta át Emanuel Pârvu-nak, és felolvasta az indoklást is, amelyben a filmben bemutatott erőszakrendszer kemény és következetes lebontását emelte ki. „A film lassan felfedi a patriarchális világot, amelyben a karakterek felnőttek, és ahol az emberek mintha láthatatlan kötelekkel lennének a fénytől távol tartva, amíg néhányan el nem kezdik kiszabadítani magukat” – fogalmazta meg Dhont a román alkotás által bemutatott társadalmi viszonyokat.

A rendező, Emanuel Pârvu azt mondta, célja a film készítésekor az volt, hogy a román társadalom különböző aspektusait és azok kölcsönhatásait ábrázolja a történetben.: „Ebben a drámában a román társadalmat akartam megjeleníteni, ezért van benne a templom a pappal, a törvény a rendőrrel, és a kis társadalom a családdal. Azt akartam, hogy az anya a társadalmat, az apa pedig a család szféráját testesítse meg.”

A filmről számos kritikus elismerően nyilatkozott. Peter Bradshaw, a The Guardian kritikusa szerint: „Egy kemény, szigorú dráma egy egész közösségről, amely el akarja fordítani tekintetét mások problémáiról és saját bűntudatáról.” Guy Lodge, a Variety kritikusa pedig ezt írta a filmről: „Ebben a hitelesen ábrázolt klausztrofóbiás közegben a személyes és intézményi előítéletek gúzsba kötik a közösség egyik tagját, akit a közösség furcsasága miatt megbélyegez.”

Emanuel Pârvu nem csak rendezője, hanem társszerzője is a film forgatókönyvének, melyet Miruna Berescuval írt. Pârvu korábbi munkái közé tartozik a „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” című film, amely a Szarajevói Filmfesztiválon két díjat nyert, és a „Marocco”, amelyet a San Sebastian-i Filmfesztiválon mutattak be 2021-ben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!