Műemlékvédelem Erdélyben: kutatásokat, örökségvédelmi projekteket mutattak be Szovátán

2024. március 10. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi Arcus Egyesület, a kolozsvári Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány és a szovátai Asio Egyesület március 8–10 között Műemlékvédelem Erdélyben címen tizedik alkalommal szervezte meg hagyományos szakmai konferenciáját a szovátai Teleki Oktatási Központban.

A kétévente megszervezésre kerülő konferencia elsődleges célja a szervezők közlése szerint, lehetőséget biztosítani az elmúlt időszak erdélyi műemlék-helyreállítási programjai, a műemlékekhez és ingó örökségünkhöz kötődő kutatások, valamint a különböző örökségvédelmi projektek bemutatására. A rendezvényen a műemlékvédelem különböző területein dolgozó erdélyi és magyarországi szakemberek, művészettörténészek, építészek, építőmérnökök, régészek és restaurátorok adtak elő.

A konferencia első, pénteki napjának előadásai az erdélyi épített örökség művészettörténeti kutatásairól valamint hosszabb távú restaurálási programok legújabb eredményeiről szóltak, szombaton a műemlékekhez kötődő régészeti feltárások, konkrét műemlék-helyreállítások, valamint a különböző restaurálási programok és ezek tanulságainak bemutatása került terítékre. Többek között a Kovászna megyei bibarcfalvi református templomban zajló kutatásokról, Szilágypér és Tasnád középkori templomainak régészeti feltárásáról, a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár régészeti feltárásainak eredményeiről, az apoldi és más evangélikus erődtemplomok helyreállításáról számoltak be a szakemberek.

Vasárnap restaurátori kutatások és falkép-, kő- valamint farestaurátori munkákról szóló előadásoké volt a főszerep. A Marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörterme díszítőfestésének helyreállításáról, de a válaszúti Bánffy-kastély faelemeinek restaurálásáról is hangzottak el előadások, mindezek mellett pedig a XVII. századi oltártöredékek állagmegóvását is bemutatták a jelenlevőknek.

A konferencia 49 előadása a műemlékvédelem több specializált szakterületének legfrissebb eredményeiről próbált meg átfogó képet nyújtani, de emellett három könyvbemutatóra is sor került, a műemlékekkel kapcsolatos új szakmai kiadványokra hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!