Hat év felújítás után átadták a marosvásárhelyi Kultúrpalotát

2024. február 29. – 19:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hat év után február végén hivatalosan befejezték a marosvásárhelyi Kultúrpalota részleges felújítási munkálatait. Az alkalomból a nagyközönséget csütörtökön, február 29-én esete ingyenes koncertre hívták az épület nagytermébe, míg a sajtónak rövid bemutatót szerveztek a mostani felújítások legfontosabb helyszínén, a Tükörteremben.

A lechneri szecesszió stílusában 1911 és 1913 között épült Kultúrpalota Marosvásárhely főterének meghatározó épülete, ahogy Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a beszédében fogalmazott, „a közép-európai szecesszió kiemelkedő alkotása”. A budapesti Komor Marcell és Jakab Dezső által tervezte épület (többek között ők tervezték a Maros Megyei Tanács épületét és a nagyváradi Fekete Sas palotát is) felújítása egy hosszan elhúzódó folyamat volt (és még most sincs teljesen vége, hiszen a művészeti kiállítóterek felújítása még zajlik.)

A Maros Megyei Tanács még 2016-ban nyert el egy Európai Uniós pályázatot a 2014–2020-as Regionális Operatív Programból a Kultúrpalota és a Maros Megyei Múzeum természettudományos részlegének a felújítására. A természettudományi múzeumot már tavaly decemberben átadták, és a Kultúrpalota 2018-ban elkezdett felújításának a befejezését is akkora ígérték, de azt végül halasztani kellett, mert olyan előre nem látható munkálatok akadtak, ami miatt meghosszabbították a határidőket.

A felújított Kultúrpalota és a tükörterem – Fotó: Tóth Helga / Transtelex A felújított Kultúrpalota és a tükörterem – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
A felújított Kultúrpalota és a tükörterem – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A részleges felújítás fontosabb eredményei:

  • Teljesen felújították az épület főhomlokzatait, az összes külső nyílászárót, a főbejárati villamos berendezéseket, valamint a Megyei Könyvtár udvarának a kerítését.
  • Megjavították az épület tetőszerkezetét és a tetejét. A sérült cserepek, kúpcserepek és csúcsdíszek pótlására a pécsi Zsolnay Vállalat által gyártott, eredetivel megegyező kerámia elemeket használtak.
  • Restaurálták a homlokzati fém díszítőelemeket és fémfeliratokat.
  • Restaurálták a külső kőelemeket és mozaikokat.
  • Javításokat végeztek a Megyei Könyvtár lépcsőházában.
  • A Tükörteremben felújították a belső burkolatokat, helyreállították a falak, oszlopok és mennyezet eredeti díszítését, felújították a vászonképeket, a lámpákat, lambériát és a parkettát.
  • A koncertteremben restaurálták az orgonát.

Ahogy Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a beszédében magyarázta, a munkálatoknak nemcsak időigényesek voltak, hanem a költségvonzatuk is jelentős volt.

Az épület felújításának eredeti keretösszege 6,5 millió lej volt, amelyből 6 millió vissza nem térítendő EU-s támogatás, a többi részét a Megyei Tanács finanszírozta volna. A megyei önkormányzatnak az évek során jelentősen ki kellett pótolnia a felújítás költségvetését, a beruházás összértéke mostanra meghaladta a 10,9 millió lejt.

„Egy épület felújítása önmagában is nagy kihívás, ezúttal azonban egy történelmi örökség újjászületésének voltunk és vagyunk részesei. (…) Volt munka bőven, mint ahogyan a felújításoknál, házépítéseknél lenni szokott. Műemléképületként nem eszközölhettünk nagy léptékű átépítéseket, esztelenül nem lehetett hozzányúlni egyetlen részéhez sem” – kommentálta a megnyitón a felújítást finanszírozó Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc.

A felújítási munkákról és a Kultúrpalotáról a hétvégén hosszabb anyagot közlünk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!